Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 11 Sty, 2008 Lampa błyskowa Canon 430EX kontra 580EX II
Nie mam swojej lampy. Przez pół roku miałem wydębioną, pożyczoną 380EX od kolegi, ale musiałem wreszcie oddać i teraz muszę zacząć myśleć nad czymś nowym.
Jaka jest tak naprawdę praktyczna różnica między aktualnymi modelami canonowskich lamp dostępnych w sprzedaży, czyli 430EX i 580EX II? Listę "ficzerów" oczywiście sam sobie przejrzę za chwilę, ale chodzi mi o opinie praktyków, ewentualne zonki. Używać będę tego z 400D, w przyszłości może z 40D. Czy warto do takiej puszki jak 400D podpinać w ogóle armatę typu 580EX?
580 EX II to świetna lampa. Kupiłem ją bo 420 już była za słaba i wolna.
Choć 430 EX też nie jest zła. Jeśli nie myślisz o zarabianiu na fotografii to uważam że 430 będzie lepsza.
Widzę że jesteś z Wrocławia jeśli byś chciał to w niedzielę po 18 mógł byś obejrzeć 580 EX II
Arv [Usunięty]
Wysłany: Sob 12 Sty, 2008 Re: Lampa błyskowa Canon 430EX kontra 580EX II
komor napisał/a:
Jaka jest tak naprawdę praktyczna różnica między aktualnymi modelami canonowskich lamp dostępnych w sprzedaży, czyli 430EX i 580EX II?
Ważne jest do czego, ale nie o body chodzi tylko o zastosowanie i przeznaczenie. Bo imieniny rodziców obskoczy spokojnie mniejsza lampa.
No trudno powiedzieć co będzie robić lampa, bo moje działania foto wciąż wahają się pomiędzy hobby, a drugoplanowym źródłem utrzymania. Powiem tylko co jest pewne: na pewno nie będę reporterem biegającym za politykami/gwiazdami i na pewno nie będę fotografem ślubnym. Ale działania o warunkach technicznych podobnych do reporterskich mogą się zdarzyć, czyli jakieś imprezy. Dotychczas pożyczoną lampę eksploatowałem głównie skierowaną w sufit do w miarę naturalnego oświetlania portretów we wnętrzach i sytuacyjnych zdjęć czy to rodzinnych czy zleconych. Na imieniny do cioci lampy w ogóle nie potrzebuję, kupię ją jedynie wtedy, gdy zarobi ona na siebie. Zarabiać udaje mi się na zdjęciach typu ilustracyjnego do książek i ulotek, a to oznacza szeroki zakres typów fotografii, od głupiej, rozmazanej żaluzji sfotografowanej pod światło, na makro skończywszy. No nie wiem czy to jest mile widziane takie rozpisywanie się o sobie, w każdym razie chodzi mi o to, że trudno mi określić do czego ta lampa jest potrzebna. Z drugiej strony jak ma zarabiać, to czy te dobre parę stów różnicy w cenie jest istotne?
Zdecydowałem się zadać to pytanie bo usłyszałem niepochlebną opinię o 430EX, od pewnego reportera, że nie doświetla, źle mierzy i w ogóle straszne rzeczy. Ja z efektów działania starszej w końcu 380EX jestem zadowolony (poza prędkością ładowania), a jak coś mi nie wychodzi (z mojej winy, a może z winy lampy?) to przeważnie mogę powtórzyć, bo taki typ zdjęć, że mi obiekt nie ucieknie raczej z kadru. 430EX dodatkowo ma już obracany we wszystkie strony palnik (380EX tylko w górę), więc powinno być jeszcze lepiej.
Może więc krótko i po żołniersku: czy są jakieś funkcje 580EX które nie zadziałają ze słabszym korpusem typu 400D?
Arv [Usunięty]
Wysłany: Sob 12 Sty, 2008 Re: Lampa błyskowa Canon 430EX kontra 580EX II
MM napisał/a:
Arv napisał/a:
komor napisał/a:
Jaka jest tak naprawdę praktyczna różnica między [...] 430EX i 580EX II?
Liczba przewodnia ?
Oj nie tylko drogi kolego.
A mógłbym nieśmiało prosić o rozwinięcie tematu ?
Że 580 ma mocniejsze kondensatory i pyknie więcej razy z tą samą siłą co 430 to wynika zasadniczo z większej GN.
Jakie są jeszcze kluczowe różnice ?
Owszem wiem że:
- wersja II ładuje się szybciej i nie piska,
- ma też uszczelnienie,
- ma dziurkę do akumulatora,
ale czy to jest naprawdę "praktyczna różnica" ...
Przyznam, że ja zamówiłem już w zeszłym roku w USA 580 EX II. Mój wybór był podyktowany tym, że pykając lampą od sufitu nawet 580tka daje często pełny błysk. A po pełnym błysku ładowanie trwa te parę sekund. Dlatego wolałem dołożyć raz te parę setek zamiast ciągle dokładać do ISO.
Na amerykańskiej stronie WWW Canona jest mowa o większej ilości jakichś programów w 580 niż 430, na polskiej stronie oczywiście informacje są szczątkowe i różnią się ilością i rodzajem danych w zależności od tego czy czytamy o 580 II, 580 czy 430.
Z ciekawostek jeszcze, to Canon USA ma w ofercie jeszcze jakąś tańszą niż 430 lampę, model 220EX, której w Polsce nie ma, żebyśmy przypadkiem nie poczuli się rozpieszczeni...
Z zewnętrznych oznak to kąty obrotu palnika, 580 EX jest bardziej "elastyczna".
Większy model ma dodatkową płytkę, która po wysunięciu może kierować część błysku w kierunku 90 stopni od osi błysku lampy.
Nie pamiętam, czy 430 ma światło stroboskopowe.
580 ma dużo więcej funkcji indywidualnych, choćby szybki błysk przy zdjęciach seryjnych, sposób ładowania się lampy przy zewnęrznym źródle ładowania, to jakimi gałeczkami nastawiamy sobie sposób pomiaru naświetlenia błyskiem, moc błysku testowego, bracketing błysku.
Dochodzimy do istotnych różnic...do sposobu pomiaru błysku (np. E-TTL II, zewnętrzny automatyczny, zewnętrzny ręczny - ta lampa sama mierzy światło bez pomocy aparatu) i do tego, że ta lampa może sterować innymi lampami.
Oj bardzo przepraszam, ale napisałem, że o "ficzerach" sobie przeczytam. Owszem, o większych kątach kręcenia palnikiem napisali, o dodatkowej płytce do kierowania błysku - już nie widzę. Zresztą amerykański opis 580EX II bazuje na podawaniu zmian w stosunku do 580, której to specyfikacji... już na stronach nie ma
O 430 piszą, że ma Wide-angle pull-down panel covers 14mm lens (on a full-frame camera), w opisie 580 II już tego nie ma, a wiem, że przecież też jest
MM napisał/a:
Nie pamiętam, czy 430 ma światło stroboskopowe.
O tym nie ani słowa. Chyba muszę jakieś testy i recenzje w internecie poczytać, skoro na stronie Canona takich informacji nie ma.
MM napisał/a:
580 ma dużo więcej funkcji indywidualnych, choćby szybki błysk przy zdjęciach seryjnych, sposób ładowania się lampy przy zewnęrznym źródle ładowania, to jakimi gałeczkami nastawiamy sobie sposób pomiaru naświetlenia błyskiem, moc błysku testowego, bracketing błysku.
Dochodzimy do istotnych różnic...do sposobu pomiaru błysku (np. E-TTL II, zewnętrzny automatyczny, zewnętrzny ręczny - ta lampa sama mierzy światło bez pomocy aparatu) i do tego, że ta lampa może sterować innymi lampami.
O E-TTL II też nic nie piszą, więc nie wiem czy 430 to ma czy nie, ani jak się to ma do amatorskiej puszki 400D. W instrukcji od 400D napisane jest tylko, że wszystkie lampy EX mogą być sterowane przez automatykę błysku E-TTL II (...) Speedlite 550EX pozwala zestawiać bezprzewodowe sytemy błyskowe, sterowane automatyką E-TTL II.
Czyli wynikałoby z tego, że 400D obsługuje wszystkie funkcje bardziej zaawansowanych lamp systemowych. A co to są te "funkcje indywidualne", o których piszesz? W specyfikacji na WWW podane jest, że 430 ma 6 flash custom functions built into the 430EX, natomiast 580 II ma 14 Speedlite Custom Functions built-in.
czesc co ja bym zrobil to kupil bym zestaw bezprzewodowy cactus jakies 3 tanie lampy z ktorymi mozna pracowac manualnie od 1/1 do minimum 1/16
i twoje okladki nabiora takiego wygladu ze wszycsy beda chcieli miec twoje zdjecia a jak juz naprawde potrzebujesz zeby robic z aparatu to wez 430 ex sam mam 580 ii teraz dokupuje trzecia lampe i bedzie to 430
prawda jest taka ze malo kto 'wie o cactus' jest to transmiter i reciver(kazda lampa musi miec 1)
mozna tylko pracowaz z tym manualnie
wiecej sie mozna na ten temat dowiedziec wpisujac www.strobist.com ale strona angielska
zeby jasniej okreslic o co mi chodzi wejdzcie na
http://www.flickr.com/photos/hangingpixels/
i zobaczcie jakie tam sa portrety
9ostatnio kupilem optece za 20 funtow poza chorym dzwiekiem ktory ta lampa wydaje pracuje bardzo dobrze
[ Dodano: Nie 27 Kwi, 2008 ]
no a poza obiektami w ruchu latwo mozna sobieszybko poradzic bez E-TTL II
Sorry, ale chyba każdy, kto bawi się w radiowe wyzwalanie wie co to jest Cactus. A już na pewno każdy, kto czytuje blog Strobist, czy forum Flickra...
BTW, najbardziej interesującą firmą w tym temacie wydaje mi się Radio Popper - to jest prawdziwa rewolucja...
W końcu nikt z Was nie napisał czy są jakieś funkcje 580-tki, które nie będą działały z 400D. Ja też jestem zainteresowany tym tematem.
Próbowałem 580 z 400D i przy pełnej automatyce i palniku w pozycji na wprost mam niedoświetlone brzegi zdjęcia. Czy to nie ma czasem czegoś wspólnego z tym, że 400D ma mniejszą matrycę niż Mark III i automat źle odczytuje wartości ogniskowych i zbytnio zawęża błysk? Czytałem w opisach, że 580 jest specjalnie dydykowana do Mark III.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10