Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
aparat opóźnia zapisywanie zdjęć
Autor Wiadomość
Emilia99 
Nowy

Wysłany: Sob 26 Sty, 2013   aparat opóźnia zapisywanie zdjęć

Mój aparat opóźnia zapisywanie zdjęć seryjnych, kiedy robię zdjęcia seryjne robie tylko 3 i trzeba czekać aż je zapisze dopiero wtedy robi następne. Czym może to być spowodowane i co mam z tym zrobić? Proszę pomóżcie! :wink:

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Sob 26 Sty, 2013   

przyczyny moga byc dwie - zbyt maly bufor aparatu (na to nic nie poradzisz) albo zbyt wolna karta (rozwiazanie proste - kup szybsza)

dcs
[Usunięty]

Emilia99, Może masz jakieś odszumianie włączone. Jaki aparat?

Emilia99 
Nowy

Mój aparat to Nikon D3000. Mam karte samsung

moronica 

Emilia99, jaka jest predkosc zapisu tej karty?

Emilia99 
Nowy

Dzieki :wink: przejrze ustawienia

[ Dodano: Sob 26 Sty, 2013 14:39 ]
Wyłączyłam funkcję odszumiania i robi teraz 4 zdjęcia. Nie wiem jaka jest prędkość zapisu tej karty. Nie znam sie na tym :wink:

cygnus 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 27 Sty, 2013   

Prędkość karty wyraża się po częśći w tzw. klasie ("Class"). Jeśli masz kartę Class 4 - jest stosunkowo wolna. Class 6 jest istotnie szybsza, najszybsze z popularnych są Class 10.
Szybkość zapisu karty nie ma wpływu na to, po ilu zdjęciach aparat się "zamyśli". Szybsza karta zmniejszy tylko czas "zamrożenia" aparatu, po prostu zawartość bufora szybciej przeniesie się do karty pamięci.
Aparat ma wbudowaną wewnętrzną pamięć, tzw bufor, do którego zapisuje zdjęcia. Po zapełnieniu bufora automatycznie przechodzi do kopiowania jego zawartości do pamięci, co skutkuje brakiem możliwości fotografowania w czasie trwania tej operacji.
Ile zdjęć zmieści się w buforze zależy od wybranego formatu zapisu fotografii. Jeśli wybierzesz NEF + JPG - zdjęć do bufora wejdzie najmniej, pewnie trzy. Jeśli wybierzesz NEF (bez JPG) - pewnie wejdą 4 zdjęcia. Jeśli byś fotografowała tylko w trybie JPG - w zależności od wybranej wielkości w pixelach oraz stopnia kompresji - może tam zmieścić się i trzydzieści zdjęć. Im gorszej jakości i mniejsze zdjęcia zapisujesz - tym dłużej trwa zapełnianie bufora, tzn. zmieści się tam więcej zdjęć. Nic za darmo - im dłuższą serię chcesz zapisać - tym bardziej musisz zmniejszyć i wielkość i jakość.
Nie ma na to rady, tak już jest z cyfrówkami.

Emilia99 
Nowy

a gdzie dokładnie jest napisane jaka jest szybkość zapisywania tej karty?

moronica 

Emilia99, jesli nie ma tego na naklejce na karcie to znaczy, ze to jakas na tyle wolna ze nie chcieli klientow odstraszac uwzgledniajac ta informacje ;)

Emilia99 
Nowy

znaczy sie sformatowałam aparat i działa :D jest w kółeczku 10 a obok sd hc może to to :D

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Emilia99 napisał/a:
jest w kółeczku 10 a obok sd hc może to to :D
Tak. To oznacznie klasy 10, czyli 10MB/s

cygnus 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 28 Sty, 2013   

Karta klasy 10 jest szybka.
Sformatowałaś aparat? Pewnie sformatowałaś kartę przy pomocy funkcji z menu aparatu.
Skoro "działa" - to rozumiem że szybciej niż wcześniej? Trochę dziwne, ale kto wie... Może były na karcie różne śmieci i bardzo sfragmentowała się.
Formatowanie karty (w aparacie) to pierwszy standardowy ruch serwisowy, jeśli występują jakiekolwiek problemy z zapisem.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Emilia99 napisał/a:
znaczy sie sformatowałam aparat i działa

A cóż to takiego? ;)

Rozumiemy, że zrobiłaś format karty w aparacie?

Emilia99 
Nowy

Formatowanie karty nic nie dawało... sformatowałam aparat (zresetowałam ustawienia)

Odpowiedz do tematu