Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 30 Sty, 2013 Obiektyw Makro do Nikona D800
Zajmuję się digitalizacją negatywów (BW, diap, kolor). Dotychczas korzystałem z Nikona CS 5000 ED (mały obrazek) i innych, ale mniej znacznych. Jednak, że pojawiły się matryce przebijające sensor optyczny w/w skanera (choćby na papierze), postanowiłem spróbować "fotografować negatywy". Pobawiłem się Nikonem D800 i obiektywami Nikkor AF Micro 60 mm f/2.8D; Nikkor MF 55 mm f/2.8 Micro oraz perełką wśród Nikonowskich obiektywów Makro: Nikkorem AF Micro 200 mm f/4D IF-ED. Wszystko to jednak było "mydlane" w stosunku do Nikkora 105mm f/2.8 AI-s + pierścienie pośrednie 12+36 mm. Jakość obrazka (D800+Nikkor 105) przebijają CS5000 (ostrość, plastyka) - sampli nie mogę wstawić na chwilę obecną.
W mojej głowie zrodziła się jednak wątpliwość, że ta 105 nie musi być szczytem ostrości - tutaj się zwracam do ekspertów, po co mógłbym sięgnąć?
Bardzo dziękuję za informację. Obiektywy urywają głowę (w każdym razie na papierze, bo sample znalazłem tylko 800x600px z 28mm). Jednak możliwość ich kupienia, a co dopiero pożyczenia do testów jest z tego co widzę mocno ograniczona. Abstrahując od ceny oczywiście. Na ebay'u znalazłem 28 mm, a interesującej mnie 105 nawet w jakiś archiwalnych aukcjach nie znalazłem.
A inne obiektywy bardziej dostępne dla zwykłych śmiertelników?
Problem jest taki, że slajdy stanowią/stanowić będą mały procent tego co reprodukuję, często to są całe filmy, także średni format, a czasem 4x5". Całą "podstawkę" wraz z podświetleniem mam naprawdę niezłą. Teraz mam okazję na zmianę obiektywu - wahałem się nad AFS 105 Micro bo Camera Control ma możliwość kontrolowania AF z poziomu kompa bez majtania całą konstrukcją (a przy obecnych mocowaniach zdarza się odchylić obiektyw od pionu w trakcie manipulowania ostrością), ale nie znalazłem racjonalnego porównania AFS 105 z MF 105 (obydwa Micro).
Ostatnie testy obiektywów makro wskazują, że jednak im nowsza konstrukcja tym większa żyleta. Czemu żaden z nikonistów nie poleci aktualnej wersji AF-S 105 VR Micro? Jest szansa, że wersja MF jest ostrzejsza?
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pią 01 Lut, 2013
Micro-Nikkor 105/2.8 Ai-s dopiero z PN-11 (ma mocowanie statywowe) daje 1:0,88,
Obawiam się, że testy obiektywów pochodzących z tak różnych epok nie są bezpośrednio porównywalne, o ile ktoś się nie pokusił o współczesne przetestowanie staruszka lub jakieś przeliczenia. Sam musisz ocenić, czy wzrost MTF o np. 10–20% jest warty inwestycji.
Na przykładzie Canona: starszy 100/2.8 Macro USM (premiera: 2000):
(testowany na 20D)
Nowszy 100/2.9 Macro IS USM (premiera: 2009):
(test porównawczy na starym 20D, nowszym 50D oraz pełnoklatkowym 1Ds MkIII)
Dzięki za wykresy MTF, jeżeli jest tak różnica między starym na nowym Nikonem, to pozostaje pytanie jak sobie radzi współczesna konkurencja o podobnych ogniskowych (ale to sobie ogarnę).
O multiekspozycji słyszałem bardzo przelotnie, a Google zwraca wyniki raczej odnoszące się do zdjęć sekwencyjnych i "duchów".
Jednak resztki wiadomości odnoszące się do zdjęć "multieksponowanych" wskazują na konieczność składania ich PS, co przy "masówce" (rzędu kilkuset klatek) raczej mija się z celem. Jest może jakiś dobry tutorial, czy dokładniejsze info to byłbym wdzięczny za zalinkowanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10