Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
W miarę lekki, sensowna jakość, opcje i tryb auto - RX100?
Autor Wiadomość
temen
[Usunięty]

Wysłany: Sob 09 Lut, 2013   W miarę lekki, sensowna jakość, opcje i tryb auto - RX100?

Na czym mi zależy:
Mm starą lustrzankę canona 350d z obiektywem 17-58mm już 2 lata. Tu zaznacze, że na początku robiłem nią zdjęcia, wychodziłem nawet specjalnie z aparatem i statywem w tym celu - i przeszło mi, więc 2 lata posiadania to nie 2 lata doświadczeń w żadnym razie. Swój poziom wiedzy oceniam jako podstawowy.
Zorientowałem się, że nie zabieram jej w podróze bo jest duża, nieporęczna, a w przypadku chodzenia po górach również trochę za ciężka.
Stąd też pomysł - sprzedam to (ewidentnie nie dla mnie sprzęt) i kupię jakiś kompakt.

Do czego ma służyć:
1. Podróże, wakacje - wewnątrz pomieszczeń, na plaży, w lesie, na zewnątrz, wewnątrz, słońce/chmury/deszcz ;)
2. Portrety (w tym efekt głębi)
3. Może kilka panoram lub zdjeć makro, ale to najmniej istotne. Mogę żyć (szczęśliwie!) bez :)

Funkcjonalność:
1. Zoom. Widzę, że kilka kompaktów ma stałe obiektywy.. Ujmę to tak: Zoom (chociażby 3x optyczny) bardzo mile widziany. W obecnym aparacie często korzystałem, ale.. jeśli będzie jakiś super-ah-oh aparat ze stałym obiektywem - jestem gotów porządnie się zastanowić.
2. lampa błyskowa. W sony Rx100 podoba mi się, że lampę można "wygiąć" do góry (o ile w lustrzance wiem, że efekty z zewnętrzną lampą, którą można skierować gdzieś są fajne, tak tutaj w sumie nie wiem czy ta "lampeczka" wygięta dałaby ciekawe rezultaty)..

Budżet:
do 2500-3000zł byłoby fajnie, chociaż przyznam, że patrzyłem też na Fuji x100s, który kosztuje bliżej 4000. Ale na pewno nie więcej! ;)
Powiedzmy wiec, że max 4000zł, ale chcę jakąs rozsądną wartość value/money, niekoniecnzie najdroższy jeśli tańszy o 1000zł jest tylko minimalnie gorszy.

Po pewnym czasie czytania, szukania myślałem, że wiem mniej niż, gdy zaczynałem. Po kolejnych godzinach - skłaniam się ku RX100. I jestem nieco zmęczony poszukiwaniem, także proszę o pomoc. :)
Jest jakaś alternatywa warta uwagi, która nie byłaby jednocześnie prawie kilogramowym obciążeniem?

[ Dodano: Nie 10 Lut, 2013 01:30 ]
Po dalszym czytaniu, porównywaniu - doszły mi (niestety):
Fuji X20 (tu oczywiście musiałbym poczekać na testy, ale można bazować trochę na X10 + wstępnych opiniach i parametrach X20)
Panasonic LX7

Reklama

Odpowiedz do tematu