Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czesc!
Mam pytanko dotyczace w/w pierscienia, ktory jest "dodatkiem" do np. Canona EF 70-200 mm f/4L IS USM (link) Czy taki pierscien wykonuje swoja role (funkcje), jezeli sam taki obiektyw wazy tylko 760 g, a z drugiej strony mamy zawieszona np. lustrzanka EOS 40D, ktora z grippem wazy okolo 1kg. Czy nie jest, bezpieczniej zaczepic grip z aparatem do statywu, gdzie aparat bedzie dzwigal 760g niz odwrotnie, dzwigajac kilogram.
Oczywiscie, ze mam to tez na mysli. Jest oczywiste, ze jezeli "odchodzimy" umocowaniem co raz dalej od srodka to "sila nacisku" na mocowanie bedzie sie zwiekszac. Sadziilam, ze napewno bedzie on sie sprawdzac przy obiektywie tej serii, ale ze swiatlem 2.8, ktory jeszcze raz tyle wazy. Pytam poprostu, bo gdzies przegladajac internet widzialam taki duet tylko z Eos 5d i gosc mial aparat zamocowany do statywu bezposrednio poprzez gripp.
Pozdrawiam
Faktem jest, że przy tak małych szkiełkach zysk z przesunięcia punktu podparcie nie jest wielki. Ale z drugiej strony możliwość bez problematycznej zmiany kadru z poziomego na pionowy...
Niektórzy śmieją się z dokładania łącznika statywowego do 70-200/4, ale ja tam dokupiłem takowy, bo siła działająca na mocowanie bagnetowe wydała mi się spora. Co prawda ja początkowo 70-200 podpinałem jeszcze pod 400D, czyli puszkę o konstrukcji bardziej filigranowej niż 40D, ale pod 40D też bym kupił. Kanonierskie 70-200/4L jest dość długie, więc ta dźwignia wydaje mi się spora, choć obiektyw waży niby tylko niecałe 800 g. Możliwość szybkiej zmiany kadru, o czym wspomina hijax_pl, też jest w praktyce przydatna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9