Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam takie pytanie czy jest sens zmienić 5d mkII ze szkłami 35L,135l, 70-200L na PENTAX 645D + D FA 645 55MMF/2.8 ? Ostatnio troszkę sie rozczarowałem AF w 5dmkII i postanowiłem zmienić same body najpierw była myśl o 5d mkIII lub 1dx po dłuższym poszukiwaniu zainteresowałem sie średnim formatem , mamyia ZD i pentaxem 645d Z przewaga na ten drugi. Sprzęt ma byc używany w studio i plenerze. Czy warto? Pozdrawiam
czyli af będzie taki sam lub gorszy niż w 5d mkII?
Ten moduł jest nieco lepszy niż w 5D2, natomiast szkła do Canona są ogólnie szybsze, ale największą porażką jest to, że to układ AF konstruowany pod APS-C (to ten sam SAFOX IX+, który zastosowano w K-5), więc pokrycie kadru przy MF jest symboliczne - to prawie tak jakbyś miał tylko rozbudowany punkt środkowy:
mike21 napisał/a:
Wiec chyba lepiej zostać w systemie i zmienić na 5d mk III?
Ogólnie bardzo zależy mi na jakości obrazka, szybkość pracy AF nie ma dlamnie znaczenia bardziej zależy mi na celności bo w mk II przy słabym świetle jest ze tak powiem tragicznie.
A może lepiej zainwestować w 1ds mkIII chociaż to już starawa konstrukcja i pewnie 5d mkIII radzi sobie lepiej?
Strasznie kusi ten Pentax ale obawiam sie ze mimo tej matrycy i jakości dużo nie zyskam na plastyce kolorach i tp w porównaniu do 5d mk II np z 35 L 1,4 chyba że sie mylę? Średni format to dla mnie troszkę obcy temat ale bardzo wciągając
A może lepiej zainwestować w 1ds mkIII chociaż to już starawa konstrukcja i pewnie 5d mkIII radzi sobie lepiej?
Strasznie kusi ten Pentax ale obawiam sie ze mimo tej matrycy i jakości dużo nie zyskam na plastyce kolorach i tp w porównaniu do 5d mk II np z 35 L 1,4 chyba że sie mylę? Średni format to dla mnie troszkę obcy temat ale bardzo wciągając
Na plastyce zyskasz - będziesz miał mniejszą głębię ostrości.
siosio, ma niepełną klatkę formatu 645...
Przy matrycy 44x33mm ma w przybliżeniu działkę przewagi nad formatem 135, a najaśniejsze szkła systemowe mają f/2.8. Tak więc najmniejsza GO możliwa do uzyskania Pentaksem 645D z firmowymi szkłami odpowiada tej z f/2 na np. 5DII.
Wypadałoby wiedzieć o czym się pisze, zanim się coś napisze...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11