Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Sprawa jest taka focę - prawie wyłącznie ptaki tym szkiełkiem - C 400/5.6L. B. je lubię, jest to moje ulubione szkło jakie mam.
Problem jaki z nim mam - główny - jest taki, że czasem bądź często brakuje zasięgu. Trochę focę ptaki i wiem, że różnica między 400 a 600 mm to nie panaceum na wszystkie kwestie zwiążane z fotografią ptasią, tym niemniej czasem więcej mm decyduje o udanym bądź nieudanym kadrze.
Marzeniem byłoby C 500/4 IS 2 (pewnie z TC 1.4, zestaw z jakim można już się poważniej pobawić w fotografię ptaków wodnych), ale na to mnie nie stać.
Czy mając C 400/5.6L tak naprawdę zyskuje się wiele kupując C 300/2.8 IS 1, który goły ma świetne światło, ale na starcie gorszy zasięg, który okazuje się porównywalny po dopięciu TC 1.4, a wyraźnie dłuższy dopiero z TC 2.0?
Czy gdzieś można dostać używki C 300/2.8 IS 1? I w jakiej cenie, gdzie szukać?..
Czy C 300/2.8L IS 1 z TC 1.4 lub 2.0 spisuje się rzeczywiście tak dobrze a jakość nadal jest b. dobra, a AF równie szybki jak w C 400/5.6L lub porównywalny i np. zestaw C 300/2.8 + TC 2.0 (w wersji II lub III) jest w dobrej jakości od pełnej dziury, a AF nadal szybki?
Bo z C 400/5.6L mam prawie 600 mm (560 mm), ale na MF i światło jest wtedy f/8.0 :/, czyli dosyć ciemno, no i ostrzenie MF przy ptakach to MORDĘGA i naogół kadr uciec zdąży. Zaś zaklejanie styków jest problematyczne (bo np. jak potem założę C 70-200 f/2.8 IS 2, to "boksuje" AF przy zaklejonych stykach na TC), ale co ważniejsze to rozwiązanie jest no co tu dużo mówić, dalekie od stanu pełnej używalności i tylko w określonych syt. pomaga.
Będę wdzięczny za opinie .
P.S. I chyba porównując to C 400/5.6L z TC 1.4 ma lepszą jakość (tak wiem przy gorszym świetle i w pierwszym przypadku brakuje AF, co jest sporym problemem) niż C 300/2.8 IS 1 z TC 2.0 (w wersji II i III)?
Tyle że w jednym wypadku światło jest f/8.0, a w drugim f/5.6, a C 400/5.6L ma (pomiając wspomniane niedogodności - MF i f/8.0 z TC 1.4) - jak dla mnie/wg mnie - ma b. dobrą jakość obrazowania ciągle mimo TC 1.4, z tym, że ciągłe zakładanie i zdejmowanie, noszenie przy sobie w kieszeni bądź ręku TC (by móc w jednej chwili założyć) z 400/5.6L jest niewygodne i nie zawsze jest czas, jak ptak się zjawi i nie wiem czy długo będę jeszcze stosował to, bo może od takiego noszenia i obijania w kieszeni i czasem o coś taki TC też może się spieprzyć (?..).
Mam w domu nowsze 300/2.8 II o oba najnowsze TC. Na pewno nie jest tak, że 300/2.8 z TC 2.0 będzie porównywalne z gołym 400/5.6. Nawet z TC 1.4 będzie minimalnie gorsze na pełnej dziurce. Oczywiście przy f/5.6 może być już tak samo. 300/2.8 z TC 2 na bank będzie wolniejsze i mniej precyzyjne od gołego 400/5.6L bo ten ostatni jest bardzo dobry, szybki i dokładny.
Jak będziesz kiedyś w okolicach Łodzi to zadzwoń, wpadnij i sprawdzisz samemu jak to działa.
Tak na marginesie - 300/2.8 IS L jest trochę gorsze nowszej wersji, wolniejsze i nie jest tak ostre.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9