Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 26 Cze, 2013 Sony DSC-HX1 czy Canon SX40?
Witam chcialabym sie dowiedziec co sadzicie o tych aparatach. Ktory bylby dla mnie lepszy chodzi mi o fotografowanie glownie malego dziecka, niedlugo sie urodzi i chcialabym, zeby mial duzo zdjec na pamiatke. Chyba, ze polecacie cos innego do 1500 zl
Dziekuje za odpowiedz.
Jeśli masz 1500zł na wydanie to poszukaj aparatu kompaktowego z sensorem 1/1.7" i ogniskową 24mm (max 28mm) i jasnym obiektywem (tak max f/2.0 na najkrótszej ogniskowej).
Gro zdjęć będzie zapewne w domu. Często gęsto nie będziesz chciała używać lampy, by nie świecić dziecku w oczy. Jasny obiektyw i większy sensor będą w sam raz do takich zastosowań. Szeroki kąt przyda się do zdjęć w domu. Duży zoom jest Ci przez najbliższe 3 lata zbędny, nie odejdziesz od dziecka na więcej niż 5 metrów zapewne. Kompaktowe rozmiary będą funkcjonalne na spacerach (kieszeń, torebka, plecaczek) - wszędzie wejdzie
Przejrzyj wątki na pierwszych 2 stronach tego działu na przykład ten i recenzje kompaktów na optycznych.
Jeśli masz 1500zł na wydanie to poszukaj aparatu kompaktowego z sensorem 1/1.7" i ogniskową 24mm (max 28mm) i jasnym obiektywem (tak max f/2.0 na najkrótszej ogniskowej).
Gro zdjęć będzie zapewne w domu. Często gęsto nie będziesz chciała używać lampy, by nie świecić dziecku w oczy. Jasny obiektyw i większy sensor będą w sam raz do takich zastosowań. Szeroki kąt przyda się do zdjęć w domu. Duży zoom jest Ci przez najbliższe 3 lata zbędny, nie odejdziesz od dziecka na więcej niż 5 metrów zapewne. Kompaktowe rozmiary będą funkcjonalne na spacerach (kieszeń, torebka, plecaczek) - wszędzie wejdzie
Przejrzyj wątki na pierwszych 2 stronach tego działu na przykład ten i recenzje kompaktów na optycznych.
Dziekuje bardzo za odpowiedz, dokladnie tak chodzi mi o zdjecia glownie w domu i w plenerze (raczej przy ladnej pogodzie). Nie mam duzych wymagan, zoom raczej mi sie nie przyda i jak mowisz lampy blyskowej tez zapewne nie bede uzywac za czesto.
Jesli chodzi o jakies bajery to raczej bede chciala miec AUTO ustawienia i tym robic zdjecia bo nie bede miala czasu na ustawienia, wiadomo u dziecka to sa sekundy wiec kazda chwila sie liczy.
Nie znam sie niestety na parametrach wiec jesli moglbys mi wyrazic swoja opinie na temat Canon sx 40 bo nad nim sie zastanawiam lub polecic jakis inny w kwocie 1500-1700zl to bylabym Ci bardzo wdzieczna.
Żaden ze mnie znawca, ale nie kupuj tego Canona. On Tobie nie jest potrzebny. To zwykła małpa która nie sprawdzi się w typowanych przez Ciebie warunkach tak, jak aparaty poniżej:
Canon S110
Panasonic LX7 (posiadam, ale podaję jako drugi żeby nie było że każdy chwali swoje)
Nikon P7700
Olympus XZ1/XZ2
kobiecy Fuji XF1
Samsung EX2F
One może nie wyglądają "lepiej" ale uwierz mi, że jakość fotek bije Canona SX40.
Ceny niektórych są czasem wyższe, ale można trafić okazję, więc szukaj.
Generalnie, patrząc na Twoje potrzeby, to zobacz w jakimś Markcie który Tobie najlepiej pasuje i bierz. Z fotek (i filmów -nie wszystkich) będziesz zadowolona.
Oczywiście nie twierdzę, że ten canon czy milion innych podobnych aparatów zrobi złe zdjęcia. Moja żona ZAWSZE wskazywała np aparat Sony HX20V jak porównywaliśmy zdjęcia testowe przed zakupem. Dopiero teraz zauważa zalety jasnej optyki i większego sensora w LX7, i zdaje się, że zapomniała nawet co to jest lampa błyskowa.
Żaden ze mnie znawca, ale nie kupuj tego Canona. On Tobie nie jest potrzebny. To zwykła małpa która nie sprawdzi się w typowanych przez Ciebie warunkach tak, jak aparaty poniżej:
Canon S110
Panasonic LX7 (posiadam, ale podaję jako drugi żeby nie było że każdy chwali swoje)
Nikon P7700
Olympus XZ1/XZ2
kobiecy Fuji XF1
Samsung EX2F
One może nie wyglądają "lepiej" ale uwierz mi, że jakość fotek bije Canona SX40.
Ceny niektórych są czasem wyższe, ale można trafić okazję, więc szukaj.
Generalnie, patrząc na Twoje potrzeby, to zobacz w jakimś Markcie który Tobie najlepiej pasuje i bierz. Z fotek (i filmów -nie wszystkich) będziesz zadowolona.
Oczywiście nie twierdzę, że ten canon czy milion innych podobnych aparatów zrobi złe zdjęcia. Moja żona ZAWSZE wskazywała np aparat Sony HX20V jak porównywaliśmy zdjęcia testowe przed zakupem. Dopiero teraz zauważa zalety jasnej optyki i większego sensora w LX7, i zdaje się, że zapomniała nawet co to jest lampa błyskowa.
Dziekuje, powiem Ci, ze spodobal mi sie ten Panasonic LX7, czy moglbys mi cos wiecej o nim powiedziec? jakie robi zdjecia?
W pomieszczeniu przy kiepskim swietle i w plenerze przy zachmurzonej pogodzie, czy jest szybki?
Jakie sa jego wady a jakie zalety?
Najbardziej interesuje mnie jakosc zdjec ktore robi, czy zoom jest wystarczajacy itp.
Dziekuje bardzo za odpowiedz.
Trochę fotek tak na szybko. prawie wszystkie fotki bez lampy.
Zoom jest trochę za mały. Optymalny jest ten z Nikona P7700 i aparat też zbiera dobre opinie. Mnie nie podobało się video, dlatego wziąłem LX7 (no i LX7 kupiłem w USA za 1200zł z przesyłką, ale i p7700 mogłem tanio mieć). P7700 ma nieco ciemniejszy obiektyw, ale nie jest to wyraźna różnica (niecałe 1EV na krótkim? niech mnie ktoś ew poprawi). LX7 bardzo dobrze leży w dłoni.
Na dniach uzupełnię fotki m.in z wesela (gdzie warunki do fotografowania bywają różne). Nie chcę po prostu wrzucać fotek z domowych imprez rodzinnych z wiadomych względów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10