Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Szukam forum fanatyków
Autor Wiadomość
Spinq 
Bywalec

Wysłany: Czw 04 Lip, 2013   Szukam forum fanatyków

Cześć wszystkim,

Chodzi mi o ludzi, którzy nie skupiają się na tym jaki sprzęt kupić, ale raczej zastanawiają się jak osiągnąć z pomocą oświetlenia efekt jaki ktoś osiągnął. Mogą to być tutki dla osób starających się poszerzyć wiedzę z zakresu oświetlenia. Nie interesują mnie podstawy.

Ktoś może pomóc?

P.s. Niestety znam tylko polski i angielski wiec zakres forów prosiłbym ograniczyć do tych 2 języków.

Reklama

broczek 
Bywalec

Wysłany: Sob 06 Lip, 2013   

może
strobox.com
strobist.blogspot.com

i wszystko inne co ma w opisie storb(...) :)

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 06 Lip, 2013   

Spinq, przeczytałeś lekcje ze Strobista? Jest tam zarówno coś dla początkujących (czyli nie dla Ciebie :) ) ale i zaawansowane rzeczy.

Spinq 
Bywalec

Wysłany: Sro 10 Lip, 2013   

Przeczytałem,

Dzieki za radę.

Być może jednak ktoś z was coś podobnego testował. Czy z pomocą kilku słabszych lamp oświetlę plan zdjęciowy w podobny sposób co jedną mocną z dużym modyfikatorem? Czy różnica przy używaniu srebrnego parasola a białego parasola zmienia się w zależności od jakości lamp. Czy używanie softboxa w plenerze ma sens, bez asystenta, który cały czas trzyma statyw, znaczy, czy worki z piaskiem dają radę, gdy rozważamy octę 150. Czy pójście w stal ma sens w przypadku statywów oświetleniowych używanych w plenerze?

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Pią 12 Lip, 2013   

Spinq napisał/a:
Czy z pomocą kilku słabszych lamp oświetlę plan zdjęciowy w podobny sposób co jedną mocną z dużym modyfikatorem?

generalnie nie, kilka źródeł z natury powinno dać inny efekt niz jedno, chyba że w grę wchodzi jeszcze zastane ale wtedy musisz czas wydłuzyć. To pytanie jest bardzo ogólne.

Spinq napisał/a:
Czy różnica przy używaniu srebrnego parasola a białego parasola zmienia się w zależności od jakości lamp.

no to zależy jak uzyję sie białego, można przecież przepuścić przez niego swiatło i mozna też próbować od niego odbić, poza tym odbijanie od srebrnej powierzchni już daje inny efekt niz od białej a ty pytasz o rózne lampy. Więc generalnie odpowiedź brzmi tak :wink: bo nawet ta sama lampa do inny efekt, może czasem różnica jest bardziej widoczna a czasem bardziej subtelna ale róznica jest.
Tak ogólnie to od jakosci lamp niezależnie od modyfikatora sporo zależy, tania chińszczyzna potrafi juz po kilku błyskach po nagrzaniu nie trzymać temperatury, zresztą to zsię zdarza nawet markowym lampom.

Spinq napisał/a:
Czy używanie softboxa w plenerze ma sens, bez asystenta, który cały czas trzyma statyw, znaczy, czy worki z piaskiem dają radę, gdy rozważamy octę 150.

tu sporo zalezy od warunków na zewnątrz, moim zdaniem ma sens ale ta odpowiedź jest bardzo ogólna :wink: bo worki sprawdzają się dośc dobrze ale wszystko zależy od pogody.
Wyjście z asystentem w plener ma sens nawet jak uzywa się worków.

Spinq napisał/a:
Czy pójście w stal ma sens w przypadku statywów oświetleniowych używanych w plenerze?

"pójście w stal" zawsze ma sens, solidniejszy sprzęt to sprzęt który słuzy dłużej, tylko kto to wszystko ma nosić :wink:

Spinq 
Bywalec

Dzieki kozidron. Faktycznie pytania były dość ogólne.

Pytanie o asystenta i worki z piaskiem rozumiałem w następujący sposób. Zdarzyło mi się zniszczyć lampę zabierając ją w plener. Założyłem duży modyfikator, zawiało i leży. Nie mówię o wietrze sztormowym. Starałem się to lekko stabilizować, ale nie wiele mi to dało. Nie wiem o ile lepszy efekt da mi kilka worków z piaskiem.

Narazie, w sytuacjach gdy systemówki nie dają rady, używam głowicy fomei. Tej ich pierwszej 600ws, która niestety nie jest najbardziej solidnym produktem. Jedna lampa z modyfikatorem + 1 asystent = układ idealny. Jednak poważnie rozważam zakup kilku dodatkowych lamp, które też chciałbym użyć w plenerze. A raczej wątpię, bym mógł sobie pozwolić na zabranie 3-4 osób dodatkowo, tylko po to by trzymali mi lampy. Oczywiście, na pozostałych bardzo rzadko będę stosował cokolwiek większego niż strip, mimo to chciałbym mieć jakąś dozę poczucia bezpieczeństwa. Czy coś... :)

kozidron
[Usunięty]

Spinq napisał/a:
Pytanie o asystenta i worki z piaskiem rozumiałem w następujący sposób. Zdarzyło mi się zniszczyć lampę zabierając ją w plener. Założyłem duży modyfikator, zawiało i leży. Nie mówię o wietrze sztormowym. Starałem się to lekko stabilizować, ale nie wiele mi to dało. Nie wiem o ile lepszy efekt da mi kilka worków z piaskiem.

Pewnie sporo zależy od tego jak wyglądają te worki, ja swoje dałem do uszycia pod własny projekt i się sprawdzają. Pewnie że przy wietrze powyżej 15m/s nie ma co wychodzić z samymi workami.

W plener nie zabieram duzych lamp albo przynajmniej rzadko, bo moja bateria wystarczy co najwyżej na 30 błysków lampy 300ws i jest ciężka jak diabli a nie zawsze chce się targać agregat.

lvl3ha 
Rozmowny

Wysłany: Nie 14 Lip, 2013   

kozidron napisał/a:
W plener nie zabieram duzych lamp albo przynajmniej rzadko, bo moja bateria wystarczy co najwyżej na 30 błysków lampy 300ws i jest ciężka jak diabli a nie zawsze chce się targać agregat.

a myslales nad tym
http://www.walmart.com/cp/Power-Inverters/96391

Oczywiscie to jest najwiekszy agregat ale jaki mobilny :)

kozidron
[Usunięty]

lvl3ha napisał/a:
a myslales nad tym
http://www.walmart.com/cp/Power-Inverters/96391

a myślałeś nad tym co napisałem wyżej :wink:

kozidron napisał/a:
bo moja bateria wystarczy co najwyżej na 30 błysków lampy 300ws i jest ciężka jak diabli

lvl3ha, zdajesz sobie sprawę, że przed przetwornicą musi być albo bateria albo akumulator i to właśnie on zazwyczaj jest "ciężki jak diabli "?

Takie urządzenie mam własnie sprzęzone w obudowanej torbie wraz akumulatorem i o ile to urządzenie ma masę około 1kg o tyle aku "waży" około 20-25kg, lvl3ha, przecież z czegoś ta przetwornica musi wyrzeźbić te 230 czy tak jak z twojego linka te bezuzyteczne w tej części świata 120.
lvl3ha, tu nawet nie zabrakło wyobraźni, weź mi napisz do czego na pierwotnym chciałeś podłączyć tą przetwornicę, bo może wszystko poszło już tak do przodu jak w startreku i pakiet żelowy ma masę tabliczki czekolady :twisted:

lvl3ha 
Rozmowny

Oj kozidron kiedy ty sie nauczysz pisac grzeczniej do ludzi. Poddalem ci pomysl a ty go nie zalapales :)
Cytat:
Oczywiscie to jest najwiekszy agregat ale jaki mobilny :)
Mialem na mysli ze podpinasz to cacko pod aku w aucie i wlaczasz silnik i jak masz pelny bak to wszystko gra.

kozidron napisał/a:
lvl3ha, zdajesz sobie sprawę, że przed przetwornicą musi być albo bateria albo akumulator i to właśnie on zazwyczaj jest "ciężki jak diabli "?

Chyba sie samo przez sie rozumie. Innymi slowy bardzo mobilny "przewozny" zestaw do robienia zdjec. Nie wjedziesz nim do kamienicy no chyba ze o czyms takim mowimy

Co do twojego 120 V masz racje ze to nie to ale nikt nie mowil ci ze masz kupic w tym sklepie. Pierwszy podany link z google.

A tak na marginesie twojego startreka to prosze
ORNL battery. W twojej wizji sie przyda bo zmniejszy wage 10 krotnie przy zachowaniu ladunku.
Oczywiscie to dopiero przyszlosc ale kto wie.

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Pon 15 Lip, 2013   

lvl3ha napisał/a:
Mialem na mysli ze podpinasz to cacko pod aku w aucie i wlaczasz silnik i jak masz pelny bak to wszystko gra.

oczywiście, bo autem wjeżdża się na plaże, w pole, pod klif i w odludne miejsca gdzie nie ma ulic, po to robi sie zdjęcia w plenerze, żeby to co było w tle było ciekawe. Raczej nie staje się przy ulicy, nawet jak powiedzmy podjeżdżasz pod wiatrak taki jak tu to potrzeba by pewnie lekko 50m przewodu albo i więcej ciągnąc.

Taka przetwornica to konieczność tyle, że ona jest tylko problemem kilogramowym to aku trzeba targać.

lvl3ha napisał/a:
Oj kozidron kiedy ty sie nauczysz pisac grzeczniej do ludzi. Poddalem ci pomysl a ty go nie zalapales :)

to nawet nie to, ty nie zarejestrowałeś, że ja z takiej przetwornicy korzystam i targam ją z aku, napisałem to wyżej że wystarczy mi ten zestaw na około 30 błysków lampy 300ws czasem i 40 parę, wybacz ale to uczulenie na krótkowzroczność i dobre rady od wuja :razz:

Odpowiedz do tematu