Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co małego i lekkiego z ruchomym ekranem?
Autor Wiadomość
farcaul 
Nowy

Wysłany: Czw 11 Lip, 2013   Co małego i lekkiego z ruchomym ekranem?

Cześć!

Niestety poczciwy, leciwy ale super (jak na te lata i klasę) A610 zakończył żywot po bliższym spotkaniu z wodą po wywróceniu kajaka ;) i potrzebny jest następca.

Z tego co patrzyłem - nie ma lekko. Będę wdzięczny za propozycje na co warto jeszcze popatrzyć; nie musi być nowe, wchodzą też w grę paroletnie używki.

Co jest potrzebne:

- możliwie niska waga i mały rozmiar.Ma się zmieścić w kieszeni spodni. Lustrzankę mam, potrzebny jest drugi mały i maksymalnie uniwersalny aparat.
- obrotowy ekran. Jak dla mnie konieczność i super zaleta przy małych aparatach, szczególnie jeśli nie ma żadnego optycznego wizjera. Jeżdżę sporo po 'dzikich' krajach i czasem to pozwala robić zdjęcia, których inaczej nie dałoby rady.
- oczywiście maksymalna przy takich warunkach jakość obrazu (optyka + matryca). Szczerze mówiąc, jak widzę 2 lub 3 razy więcej pikseli upchanych w tak samo małej matrycy software'owe odszumianie, to trochę"strach się bać" ;)
- plusem będzie jak najdłuższy czas pracy, wizjer optyczny (nawet byle jaki), praca na zwykłych paluszkach, alternatywnie lekka ładowarka.... (sytuacje, gdy np. przez 3-5-7-10 dni nie da się naładować baterii)
Jak dla mnie - całościowa waga zestawu to aparat plus ładowarka (odpada przy bateriach) plus tyle akumulatorów, żeby starczyło na te powiedzmy 1000-1500 zdjęć.

Na co patrzyłem:

- Olympus XZ-2 - wyglądało, że to będzie to, ale jak wziąłem do ręki... nie to to chodzi z ruchomym ekranem! Duża strata na grubości aparatu a nikły przyrost funkcjonalności.
- Nikon P7700 - podoba mi się pod prawie każdym względem - niestety ZA DUŻY.
- Canon G1X - jw.
- Lumix LX7/LX5 - na papierze i wielkościowo super, niestety brak ruchomego ekranu
- Sony RX100 - patrzyłem z ciekawości - obrazy daje super, manualnie - plastik-fantastik i ciężko chyba tym operować. wiem że będzie mk2, ale potrzebuję zdecydować się teraz (możliwość ściągnięcia z USA)
- Samsung Ex2F - po eliminacji innych na papierze wygląda ok, jednak chyba prędzej z czegoś zrezygnuję niż go wezmę, brak zaufania do firmy, słabe wynik testów.
- bezlusterkowce - nawet te małe z zoomem robią się cegłami na głębokość, więc chyba nie.

Co jeszcze obejrzeć, radzcie? Może jest coś sprzed 1-2-3 lat ?

Pozdrowienia!

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 11 Lip, 2013   

farcaul napisał/a:
Olympus XZ-2 - wyglądało, że to będzie to, ale jak wziąłem do ręki... nie to to chodzi z ruchomym ekranem! Duża strata na grubości aparatu a nikły przyrost funkcjonalności.

Za to jakoś zdjęć jak na kompakt bdb.

Fuji X20 kup.

Odpowiedz do tematu