Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat do ~1300 zł
Autor Wiadomość
drake_123 
Nowy

Wysłany: Czw 18 Lip, 2013   Aparat do ~1300 zł

Hej!

Poszukuję w miarę sensownego - tj. robiącego znośnej jakości zdjęcia - aparatu, ale niestety kwota, którą mogę obecnie nań przeznaczyć jest stosunkowo niska i wynosi max. 1200-1300 zł. Jestem raczej laikiem jeśli chodzi fotografię, dotąd bawiłem się raczej kompaktami (choć nie z tej totalnie najniższej półki - zawsze wybierałem takie, w których co nieco da się poustawiać manualnie), więc też nie chciałbym np. używanej lustrzanki, bo obawiam się, że przeskok w sposobie robienia zdjęć byłby spory. Oczywiście, chcę się trochę "poduczyć", ale wolałbym nie być rzuconym na głęboką wodę.

Na czym mi zależy? Przede wszystkim na dobrej jakości zdjęć, a w drugiej kolejności na stosunkowo niewielkiej wadze i wielkości. W ciągu najbliższych miesięcy nie przewiduję kupna dodatkowych obiektywów - jeśli jednak złapię bakcyla fotografii, to pewnie będę coś takiego rozważał za jakiś czas. Co do przeznaczenia, to najprościej napisać, że uniwersalne, ale obecnie priorytetem jest dla mnie korzystanie z aparatu w wakacje (tak więc głównie: zdjęcia budynków, krajobrazów, rzadziej ludzi).

Z tego co zauważyłem, na rynku jest kilka bezlusterkowców w tej cenie:
1) Olympus PEN E-PL1 (ok. 1100 zł)
2) Olympus PEN E-PL3 (ok. 1300 zł)
3) Samsung NX1000 (ok. 1300 zł)

Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie przy wyborze aparatu. Może macie jakieś inne typy w tej cenie? A może bezlusterkowiec to za dużo dla dyletanta i możecie polecić coś innego ;)

I jeszcze jedno pytanie: czy ktoś z forumowiczów korzystał z rozszerzonych gwarancji/ubezpieczeń w sklepach takich jak Media Markt czy Agito? Jako że zdarza mi się jeździć w tereny, w których stosunkowo łatwo np. zapiaszczyć aparat, chciałbym wykupić taką dodatkową ochronę.

Z góry dziękuję za pomoc!

Reklama

TS
[Usunięty]

Wysłany: Czw 18 Lip, 2013   

Skreśliłbym E-PL1. Wyraźnie wolniejszy autofokus niż w E-PL3, a w zestawie zapewne jest starsza i większa wersja kitowego obiektywu 14-42; z E-PL3 powinien być ten:
http://www.olympus.pl/sit...boxcontent.html

Skoro nie wykluczasz złapania bakcyla, to bezlustro będzie lepsze niż kompakt w tej cenie. Niestety NX1000 w ogóle nie znam, E-PL3 jest ok w tej cenie.

Oba systemy oferują świetne optycznie stałki, które bardzo poszerzą możliwości zestawu (portret, makro, szerokie ujęcia, jasny standard). W NX są one tańsze, z kolei m4/3 oferuje szkła, których odpowiedników nie znajdziesz w NX, np. jasne zoomy i bardzo jasne manualne stałki.

drake_123 
Nowy

Wysłany: Pią 19 Lip, 2013   

Przede wszystkim, ogromne dzięki za odpowiedź.

Wczoraj byłem w pewnym markecie elektronicznym i trzymałem w ręku E-PL3 i NX1000. Generalnie fajne aparaty, ale mimo wszystko musiałbym chyba wysupłać kasę na jakiś dodatkowy, bardziej płaski, obiektyw, bo te, z którymi są sprzedawane są spore (albo ja nie jestem do takich "cudów" przyzwyczajony ;) ).

Zacząłem się jednak zastanawiać nad jakimś lepszym kompaktem bez wymiennej optyki, ale chyba ciężko coś takiego znaleźć w tej cenie, prawda? Przeczytawszy recenzję Canona PowerShota G15 (bardzo podobały mi się robione nim zdjęcia) i porównując go z innymi kompaktami podobnej klasy z tej recenzji wychodzi mi na to, że to koszt od 2 tys. zł w górę. Czy są może jakieś aparaty podobnej jakości co wymienione przeze mnie, ale bez wymiennej optyki i w cenie do ok. 1200-1300 zł?

Andrzej.M.
[Usunięty]

Myślę że ten Samsung NX1000 będzie chyba lepszym wyborem bo :
1. większa matryca APS-C
2. wybór kilku "naleśników" - zawsze to stałki , wygodne i płaskie "kieszonkowe"
3. wyższe ISO przy którym uzyskasz ładne obrazki
- minus 20mpix matryca - duże pliki do obróbki (taki RAW może mieć i 40MB)
Jednak jeszcze poszukałbym aparatu też z matrycą APS-C za to mniej upakowaną matrycą rzędu 12-16 Mpix.

[ Dodano: Pią 19 Lip, 2013 15:18 ]
drake_123 napisał/a:
lepszym kompaktem bez wymiennej optyki, ale chyba ciężko coś takiego znaleźć w tej cenie, prawda?

Fujifilm X10

drake_123 
Nowy

Dzięki Andrzeju za sugestię.

Co do Fuji X10, to faktycznie coś takiego pewnie w zupełności by mi wystarczyło, tylko przekracza nieco budżet ;)

Andrzej.M.
[Usunięty]

Chyba nie przekracza - dobrze sprawdź, kiedyś cgyba w Saturnie widziałem poniżej 1300...

drake_123 
Nowy

No niestety, wygląda na to, że musiał zdrożeć ;) W Saturnie/MM jest za 1499 zł... No nic, chyba w takim razie wygląda na to, że będę się zastanawiał nad NX1000 lub tym PEN-em. Chyba, że jeszcze przejrzę testy kompaktów i coś ciekawego znajdę.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

drake_123 napisał/a:
niestety, wygląda na to, że musiał zdrożeć W Saturnie/MM jest za 1499 zł...

Najniższa cena na allegro:
http://allegro.pl/nowy-fu...3403721533.html

drake_123 
Nowy

Dzięki, ja zdecydowanie wolałbym taki bezpośrednio ze sklepu, więc odpada.

muzyk 

Wysłany: Sob 20 Lip, 2013   

Jakbyś się zainteresował wyprzedażą w Wiesenhavern w Hamburgu, to za kwotę 299 euro mógłbyś parę fajnych rzeczy dostać.
Problem jest taki, że chyba trzeba by było do nich po angielsku/niemiecku napisać, zadzwonić i zapytać co mają w wyprzedaży.

Ja stamtąd kupiłem Gx1 za 299 euro, gdzie dwie ulice dalej był za 649...

drake_123 
Nowy

Dzięki muzyk. Jeśli mówisz tym sklepie to faktycznie mają ciekawą promocję na Panasonic Lumix DMC-G3. Problem w tym, że nie wysyłają do Polski ;) Tobie udało się zamówić?

No nic, dziś przejadę się do jeszcze jednego marketu elektronicznego i pewnie stamtąd coś wybiorę.

Jeszcze jedno: mieliście może jakieś doświadczenia z tymi ubezpieczeniami sprzętu z marketów?

muzyk 

Ten sklep został założony pod koniec XIX w. ... a teraz przejęty przez grupę photo gregor (na szczęście, bo mógł podzielić los 1000 Toepfe...) i w związku z tym nastąpiła sprzedaż starego asortymentu, w tym bezlusterkowców.
Można np. kupić GX1 body za 299 euro, ale także inne, w podobnej czy wyższej cenie, bo ze szkłami np. 14-42 + 14 2.5 czy jakimś tele.

drake_123 napisał/a:
Problem w tym, że nie wysyłają do Polski ;) Tobie udało się zamówić?

Ja tam mieszkam, więc jestem w Hamburgu często i znam ofertę tych sklepów.

Jest jeszcze www.photohaus.de i często mają fajne używki, np. ostatnio GF1 (tyle, że to dość stary model - też mam :wink: ) za 149 euro body.

drake_123 
Nowy

Wysłany: Nie 21 Lip, 2013   

No tak, zauważyłem na Flickrze, że masz sporo zdjęć stamtąd :)

Byłem wczoraj w jednym z warszawskich mediamarktów i widziałem tam Panasonica GF-5 za 1299 zł. Z tego co widzę, to cena bardzo atrakcyjna. A sam aparat? Ktoś miał z nim styczność?

No i jeszcze zastanawiałem się nad kompaktem Samsunga, starym EX1. Widziałem zdjęcia i jak dla mnie mają zadowalającą jakość, choć mimo wszystko jeszcze im brakuje do tych z bezlusterkowców. Wiadomo, że jeśli chciałbym się jakoś poduczyć fotografii, to może okazać się za mało zaawansowanym sprzętem, ale z drugiej strony obawiam się, że i tak bym nieprędko - o ile w ogóle - wykorzystał wszystkie zalety bezlusterkowców. Sam już nie wiem, chyba za racjonalnie staram się do tego podejść - może lepiej po prostu pójść i kupić co się nawinie ;)

muzyk 

Wysłany: Nie 21 Lip, 2013   

Gf5 nie kupiłbym raczej. Z systemu MFT - GX1, G6 ewentualnie, OMD, Ep5, albo od bidy EP-L5, albo EP3.

Celuję jednak w GX1 który jest tani, a bdb - oprócz jednej wady, którą opisałem pod specyfikacją aparatu na stronie optycznych.

drake_123 
Nowy

Wysłany: Pon 22 Lip, 2013   

Dzięki! A co jest nie tak z GF5?

Odpowiedz do tematu