Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 28 Lip, 2013 Zakup sprzętu na niskie raty lub na raty 0%
Witam wszystkich.
Mam wielką prośbę dotyczącą możliwości zakupu sprzętu na niskie raty, najlepiej 0%.
Z tego co się zorientowałam to raty 0% oferują tylko 3 sklepy, tj. wspomniany na forum EURO RTV i AGD, oraz SATURN i Media Markt, przy czym ten ostatni ma nieco wyższe ceny asortymentu niż 2 pozostałe ( przynajmniej tak udało mi się znaleźć według cennika w Internecie) więc nie wiem czy nie taniej wyszłyby zakupy z niskim procentem kredytu w innym sklepie, czy też z kredytem wziętym w Banku.
Niestety w Saturnie ze sprzętu jaki by mnie interesował mają tylko Body, natomiast w EURO nie mają tego czego chcę i nie da się też zamówić ( tak mi powiedziano przez telefon).
Zastanawiałam się nad zakupem samego Body w Saturnie i dokupieniu osobno obiektywu, ale niestety oprócz tych wydatków czekają mnie też inne np. statyw, karty, torba itp.
Obawiam się iż nie otrzymam kredytu w 2 sklepach na raz, biorąc pod uwagę moje skromne dochody.
Zastanawia mnie czy to wszystkie ogólnie znane sklepy, które oferują takie raty .
Znalazłam też ofertę sklepu Redcoon, znanego na forum.Czy ktoś może kupował na raty w tym sklepie i czy rzeczywiste raty są tak niskie jak piszą ?
Pozwolę zamieścić sobie tutaj linka do tego sklepu:
Na razie się zastanawiam co zrobić, ale jeśli ktoś miałby jeszcze jakieś informacje ze swojej strony to bardzo bym o nie prosiła - myślę iż takie informacje mogą się przydać nie tylko mnie, ale też innym forumowiczom, którzy chcieliby skorzystać z podobnej oferty zakupów.
Oprocentowanie w redcoonie jest niskie? Rany. Z tego co widziałem to 0.99% w skali MIESIĄCA, czyli norma.
Najtaniej to jest zbierać do skarbonki i kupić tanio w necie. Te wszystkie Euro, Media itd. dają kredyty "0%", ale ceny są tam zazwyczaj sporo wyższe. W normalnym świecie nic nie jest za darmo.
No cóż..... moja mama kiedyś kupowała na raty coś do domu i na podstawie tych doświadczeń wywnioskowałam iż jednak nie wszędzie oprocentowanie jest takie samo.
Niestety mojej mamie wcisnęli bez udzielenia "zbędnych" (ich zdaniem) informacji i dostała kredyt wraz z jakimś pakietem " Pomoc na Zawołanie". W sumie obliczając z tymi wszystkimi dodatkami jakie jej wcisnęli, to wyszło że musiała zapłacić za to co kupiła o ok. 30% wartości więcej, więc z tymi niskimi ratami to jest różnie, dlatego pytam.
Z tego co mi wiadomo to można zrezygnować z ubezpieczenia kredytu.
Ludzie mają różną sytuację życiową i np. w sytuacji w której ktoś ma stwierdzone jakieś problemy zdrowotne, to taka firma ubezpieczeniowa może w bardzo łatwy sposób wykręcić się od spłacania takiego kredytu w sytuacji w której zaszłaby taka potrzeba. W takiej sytuacji i tak dług musi spłacić rodzina.
Tak jak już napisałam powyżej, uważam że wykupywanie ubezpieczenia powinno być decyzją indywidualną, a nie że jakiś sklep będzie wymuszał to na kliencie.
Jeżeli sklep wymusza na klientach bezwzględne wykupywanie ubezpieczenia, to ja uważam iż coś takiego można zgłosić na policję.
Co do sprzętu jaki chciałabym kupić to myślałam o Nikonie D7000+ obiektyw 18-105mm.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 29 Lip, 2013
Radziłbym :
1. Najpierw uzbierać kasę
2. Jeśli nie - to kupić tam gdzie jest najtaniej - każdy sklep ma sprzedaż ratalną najczęściej w tych samych bankach/kredytowniach - zorientuj się co do wysokości raty
3. Jeśli np. za 30-50% sprzętu zapłacisz z góry - nie musisz brać ubezpieczenia.
4. Taniej kupisz D-90 z 18-105 VR a różnica jest niewielka.
5. Raty 0% nie istnieją - tylko towar jest o oprocentowanie droższy - nie ma nic za darmo! A na pewno w banku! Raz miałem w jednym możliwość spłacenia normalnego kredytu - dość drogiego - w 6 miesięcy bez kosztów - i ledwo się udało. Niewiele brakło żebym musiał normalny koszt zapłacić... Moje przeoczenie ale też refleks w szybkim kontakcie z placówką i dobra wola banku - ostatni przelew poszedł o dzień za późno.
Co do możliwości zbierania pieniędzy na sprzęt, to niestety we wrześniu idę do szkoły i sprzęt potrzebny mi do nauki, więc muszę się na coś zdecydować już teraz.
Co do nikona D90 to możliwe iż 12 mpix może mi nie wystarczyć do tych celów o które mi chodzi. Marzy mi się drukowanie własnych zdjęć w bardzo dużych formatach.
Poruszałam już ten wątek na forum. Prawdę przyznam iż iż zastanawiał mnie zakup jeszcze droższego D7100, ale pewnie nic z tego nie wyjdzie.
Ja osobiście byłam w Saturnie i rozmawiałam o możliwym kredycie. Rozmawiałam o możliwości zrezygnowania z ubezpieczenia. Pani powiedziała mi iż raty byłyby 0% i doliczano by mi tylko koszty obsługi zadłużenia ( 3zł/mc).
Z tego co mi wiadomo Saturn współpracuje z Santanderem ( takie mają ulotki w sklepie).
Dodam też iż to co brała moja mama na kredyt też obsługiwane było przez Santander i wcisnęli jej tę "pomoc na zawołanie". Mam nadzieję iż w Saturnie tego nie wciskają.
Widziałam w sklepie Saturna tego Nikona D7000 i muszę powiedzieć iż cena samego body, wcale nie była jakaś wygórowana ( coś ok 2800zł). Dodam też iż cena tego samego aparatu w Saturnie "internetowym" z tego co widziałam, była sporo wyższa.
Nikkor 18-105 mają dość tanio w FotoCyfrze ( za ok. 730 zł), ale tak jak już wspomniałam potrzebuję też kupić parę "dodatków", więc raczej nie uda mi się zapłacić za wszystkie te rzeczy od razu z góry.
Jeśli kupowałabym i obiektyw i aparat w jednym sklepie to mogłabym wpłacić niewielki wkład własny, ale w sytuacji kiedy musiałabym kupić osobno obiektyw to już trochę gorzej.
Serdecznie dziękuję za wszelkie sugestie.
[ Dodano: Pon 29 Lip, 2013 12:20 ]
Jeszcze rozważam kredyt w normalnym banku, ale ostatnio policzyli mi ok 18%. Była przy tym możliwość wpłacenia pieniędzy na poczet kredytu, w sytuacji w której ktoś miałby taką możliwość -wtedy nie płaciło się odsetek za te raty, które spłaciło się przed czasem.
[ Dodano: Pon 29 Lip, 2013 19:41 ]
A niech to...
Oglądałam oferty sklepów oferujących sprzedaż na raty i tak się zastanawiam -jeśli nie uda mi się uzyskać pozytywnej decyzji ze sklepu umożliwiającej mi taki zakup, chyba będę musiała zrezygnować z zakupu polecanego D7000 ( z przyczyn finansowych) i niestety zakupić coś tańszego np. D5100.
Muszę przejść się jeszcze raz do sklepu i poprosić o ocenę mojej "zdolności kredytowej" i dopiero wtedy się okaże co ostatecznie kupię.
Niestety jak zwykle , wszystko rozbija się o kasę.
Dziękuję wszystkim za wszelkie podpowiedzi rozwiązania sytuacji.
[ Dodano: Pią 02 Sie, 2013 13:59 ]
Pozwolę sobie zamieścić kolejny post , tym razem z linkiem do sklepu FotoRIMEX, który to chyba ma dość korzystną ofertę ratalną ( tak mi się wydaje na pierwszy rzut oka):
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9