Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam problem z robieniem zdjęć pod słońce.Na większości powstają plamy(odblaski).Pomyślałem,że zakupię tulipana,ale nie mam pewności czy to wogóle pomoże?Znalazłem dwa rodzaję tulipanów po obiektyw canona 77m a różnią się one jedynie długością.Prosze o pomoc,ponieważ przebywam na urlopie a szkoda mi fotek.
Pomyślałem,że zakupię tulipana,ale nie mam pewności czy to wogóle pomoże?
w duzym stopniu powinno pomóc.
Arkowal napisał/a:
Znalazłem dwa rodzaję tulipanów po obiektyw canona 77m a różnią się one jedynie długością
co to jest za obiektyw?
ogolnie mowiąc w zaleznosci czy mamy do czynienia z obiektywem szerokokątnym czy tele stosuje sie tulipany (szerki kąt) bądź tzw doniczki ( dla tele) . nie dobiera sie osłony tylko pod katem średnicy obiektywu.
nie musisz kupować stosunkowo drogiego oryginału, tańszy zamiennik tez sobie poradzi.
edit:
najprawdopodobniej potrzebujesz tego tulipana, EW-83J (do 17-55 2,8) , ewentualnie zamiennika.
Obiektyw canon 17-55 2,8.Potrzebowałbym też do 50mm
czyli jak wczesniej napisem - jeśli do 17-55 2.8 to potrzebujesz model EW-83J. do 50 1.4 to juz będzie inna osłona - ES-71II. to jest akurat tzw "doniczka" ,ale widziałem tez zamienniki typu tulipan, choć przy tej ogniskowej jednak wolałbym pierwszy rodzaj.
najlepiej pytaj więc o dokładne zamienniki danych modeli: EW-83J i ES-71II .
racja ,w niektórych sytuacjach nie pomoże, dlatego napisałem że pomoże w dużym stopniu ,a nie że rozwiąże problem zupełnie no ale to chyba dość jasne ze jeśli robimy zdjęcie słońca na wprost to żadna osłona nam nie pomoże.
pytanie jakie kadry robi Arkowal i w jakich sytuacjach pojawiają sie u niego flary. bo o jeśli w sytuacji wyżej wspomnianej to żadnego antidotum na to nie ma.
Ostatnio robiłem póżnym popołudniem przy zachodzącym słońcu takich tam widoczków nad jeziorkiem.Słońce nie było już takie mocne a mimo to powstały flary,plamy nie wiem jak to się fachowo nazywa.Oczywiście słońce znajdowało się w kadrze,bo jakoś inaczej nie mogę sobie takich zdjęć wyobrazić
Zatem osłona się an wiele nie zda. Ale lepszy obiektyw - tak. Lepszy w sensie powłok antyodblaskowych. Swoją drogą - nie masz przypadkiem nakręconego "ochronnego" filtra?
Wysłany: Pon 16 Wrz, 2013
Być może polar ma słabe warstwy przeciwodblaskowe i przyczynia się do powiększania blików. To częsty błąd - zakładanie kiepskich filtrów na dobrą optykę.
Po co polar, jeśli słońce jest w kadrze, przecież on wtedy praktycznie nie działa! Albo, przy szerokim kącie, działa na brzegach najbardziej odległych od słońca, robiąc coś w rodzaju "polaryzacyjnego winietowania".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10