Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kilka funkcji aparatu: Sony RX100 II.
Autor Wiadomość
marek lasy 
Rozmowny

Wysłany: Pią 06 Wrz, 2013   Kilka funkcji aparatu: Sony RX100 II.

Pytanie moje związane jest z ciekawą opcją ukazaną na filmie YouTube.
W części czasu trwania filmu 3:50, został ukazany sposób bezprzewodowego podłączenia telefonu komórkowego do aparatu w taki sposób by w telefonie widoczny był obraz aparatu.
http://www.youtube.com/watch?v=5k2QZCCmADs

Chciałem zapytać się czy funkcja ta funkcjonuje również na telefonach iPhone?

Chciałem też zapytać czy aby uzyskać to rozwiązanie, to czy telefon musi być blisko aparatu, czy może można przebywać w innym mieście i za pomocą internetu śledzić obraz z aparatu który znajduje się w innym mieście?

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 06 Wrz, 2013   

marek lasy napisał/a:
Wszędzie tam, gdzie jest WiFi i można zainstalować sonowską apkę "Play Memories"
marek lasy napisał/a:
Chciałem też zapytać czy aby uzyskać to rozwiązanie, to czy telefon musi być blisko aparatu
No a to nie jest tak, że aparat jest access pointem właśnie?

fatman 
Optyczny

Wysłany: Sob 07 Wrz, 2013   

Jest. I właśnie to ogranicza.
Siła iPhonowskiego access pointu zanika już w odległości 2 m.

marek lasy 
Rozmowny

hijax_pl napisał/a:
marek lasy napisał/a:
Wszędzie tam, gdzie jest WiFi i można zainstalować sonowską apkę "Play Memories"
marek lasy napisał/a:
Chciałem też zapytać czy aby uzyskać to rozwiązanie, to czy telefon musi być blisko aparatu
No a to nie jest tak, że aparat jest access pointem właśnie?

Nie mam pojęcia czym jest ta sonowska apka "Play Memories". Jednak jeśli istnieje możliwość dokupienia czegoś bym mógł np. włączyć aparat i z innego miasta mógł śledzić w internecie co widzi moja kamera ( winnym mieście ), zatem zapewne dokupiłbym potrzebne akcesoria.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

marek lasy napisał/a:
Nie mam pojęcia czym jest ta sonowska apka "Play Memories"
Aplikacja, którą musisz zainstalować na smartfonie (andrut lub gejfon) by móc kontrolować aparaty Sony wyposażone w WiFi.
marek lasy napisał/a:
Jednak jeśli istnieje możliwość dokupienia czegoś bym mógł np. włączyć aparat i z innego miasta mógł śledzić w internecie co widzi moja kamera ( winnym mieście ), zatem zapewne dokupiłbym potrzebne akcesoria.
Takie cuś to się nazywa kamera internetowa. http://www.ceneo.pl/Kamer...nternetowe+wifi

FalconPL 
Początkujący

Marku, uruchomiłem na początku to Wifi i nie działało to najlepiej. Teraz specjalnie żeby ci precyzyjnie odpowiedzieć dokonałem pewnych testów.

Zapewniam Cię, że nie jest to funkcja której będziesz używał. Zapomnij że taka istnieje, przynajmniej w obecnej wersji oprogramowania.

Na początek zasięgi
- 4-5m jest w miarę ok, na wyświetlaczu smartphona (testowałem na Motoroli Razr Max i na ipadzie) obraz jest w miarę płynny
- 6-7m - obraz traci płynność
- 8-9m - można się oddalić na taką odległość i zrobić zdjęcie, ale szybko cię rozłączy, a ponowne podłączenie raczej nie będzie możliwe.

Zasięgi są jakie są - najgorsza jest jednak niestabilność. Testując wielokrotnie przy mniejszych odległościach otrzymywałem komunikat "rozłączono, połącz ponownie". Niestety wymaga to wyłączenia i właczenia Wifi w aparacie, gdyż inaczej prawie nigdy ponowne połączenie się nie udaje. Czyli musisz podejść do aparatu.

Raczej nie powinieneś próbować użyć tej funkcji przy znajomych żeby sobie zrobić wspólne zdjęcie, bo raczej się skompromitujesz zanim coś się uda. Użyj zwykłego samowyzwalacza.

Na iOS żeby połączyć się z aparatem najpierw trzeba ręcznie w settings wybrać sieć utworzoną przez aparat. W androidzie aplikacja PlayMemories robi to sama, ale te łączenie przebiega bardzo kapryśnie - po przerwanych połączeniach, trzeba resetować (wyłączyć/włączyć) remote-access. Na ipadzie też nie było idealnie, po rozłączeniu i ponownym połączeniu na ekranie ipada miałem oświeżany obraz z aparatu, ale równocześnie komunikat "połączenie nieudane, połącz ponownie" - jakaś paranoja.

Sam program PlayMemories - ograniczony maksymalnie. Można zrobić zdjęcie i sterować ogniskową (zoom) To jest na razie całe "control by smartphone". Żeby być uczciwym - można jeszcze sterować lampą. (chciałem to właśnie sprawdzić, ale mam cały czas błąd połączenia - odpuszczę sobie)

Na PC próbowałem użyć PlayMemories do pobrania zdjęć z aparat, po tym jak udało mi się przejść przez interface programu, który niestety też jest jakimś mega udziwnieniem. Szczególnie dla kogoś, kto preferuje skopiowanie zdjęć z karty total commanderem na wybrane przez siebie miejsce na dysku.

Te oprogramowanie to koszmar. Stabilność zero, funkcjonalność zero - nie wiem kto im to pisze. Próbowałem użyć, wywaliło się na pierwszym pobieranym z aparatu filmie. Pozostanę przy wyciąganiu karty i total commanderze. Dobrze że przynajmniej nie liczyłem jakoś specjalnie na tę funkcjonalność, bo działa tylko na tyle, żeby sony mogło sobie napisać na pudełku WIFI.

Podsumowując - zapomnij o Wifi i NFC w tym aparacie. Ten aparat ma 1 calową matrycę i ona jest tak wspaniała, że SONY dużo rzeczy w tym aparacie zrąbało, a ludzi i tak go kupią.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

FalconPL napisał/a:
zapomnij o Wifi i NFC w tym aparacie.
Można robić foty zza węgła. Tak jak tymi nowymi QX :lol:

komor 
Moderator

fatman napisał/a:

Masz na myśli współpracę z tym wynalazkiem Sony czy tak ogólnie? Bo mój 4S przechodzi przez podłogę, w linii prostej 5-6 metrów jak nic.

fatman 
Optyczny

komor napisał/a:
fatman napisał/a:

Masz na myśli współpracę z tym wynalazkiem Sony czy tak ogólnie? Bo mój 4S przechodzi przez podłogę, w linii prostej 5-6 metrów jak nic.

Nie testowałem z żadnym aparatem ale jak nie jestem w chacie a w niektórych hotelach nie ma WiFi to korzystam z hotspota, któy mój iP5 kreuje i czasem jak leżę na wyrku z iPadem a talefon zostawię na stoliku 3m od wyrka to już traci łączność gad! :mrgreen:

marek lasy 
Rozmowny

Kolejny raz naczytałem się dzięki Wam ciekawych informacji. Dziękuję. Mam nadzieję że mimo tych kilku zbędnych nowości w aparacie Sony DSC-RX100M20M2 nie okaże się że dojdę do wniosku iż mogłem kupić tańszą, starszą wersję RX100 .

Szkoda że przez WiFi nie mogę łączyć się z obrazem aparatu na dowolnym miejscu świata przez inne urządzenie.

Szkoda też że w opcji wideo jest opcja wyłączenie nagrywania dźwięku, natomiast nie ma odwrotnej opcji aby nagrywać sam dźwięk bez widea.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

marek lasy napisał/a:
natomiast nie ma odwrotnej opcji aby nagrywać sam dźwięk bez widea.
Kupiłeś kamero-aparat a nie dyktafon.
marek lasy napisał/a:
nie okaże się że dojdę do wniosku iż mogłem kupić tańszą, starszą wersję RX100 .
Jeśli nie masz w planach kupowania wizjera EVF (podłączania lampy błyskowej), machany ekran nie nie będzie często używany tak jak i wifi to.. tak, mogłeś kupić RX100 ;)

marek lasy 
Rozmowny

Wysłany: Nie 08 Wrz, 2013   

hijax_pl napisał/a:
Jeśli nie masz w planach kupowania wizjera EVF (podłączania lampy błyskowej), machany ekran nie nie będzie często używany tak jak i wifi to.. tak, mogłeś kupić RX100 ;)

W wyborze aparatu RX100M2, zamiast RX100, kierowałem się głównie opiniami jak ta:

Model Cyber-shot DSC-RX100M2 pojawi się w sprzedaży 5 lipca i, jak nazwa sugeruje, będzie to odnowiona wersja zaprezentowanego rok temu kompaktu DSC-RX100.
Największą nowością w RX-100M2 jest wspomniana matryca BSI CMOS o przekątnej 1 cal, zawierająca 20,2 mln pikseli. Choć sensory BSI CMOS stają się już standardem w aparatach kompaktowych, największy z nich miał przekątną ok. 1/1,7". RX100M2 jest więc pierwszym aparatem z 1-calową matrycą.

Wielkość ta przełoży się bezpośrednio na jakość wykonywanych zdjęć, gdyż wraz z powiększaniem rozmiarów piksela matrycy światłoczułej rośnie jej czułość. Sony podaje, że RX100M2 charakteryzuje się o 40% większą czułością w porównaniu do RX100. Zakres ISO został natomiast rozszerzony z 6400 do 12800.

Źródło:
http://techon.nikkeibp.co...0130628/290455/

Co do opcji Wifi, wpadałem na pewną myśl. Otóż zastanawiam się czy byłoby możliwe obok aparatu postawienie iPhone lub iPada, i rozpoczęcie nagrywania przez te urządzenia obrazu z aparatu?
Wówczas już nie trzeba byłoby się martwić o włączanie w aparacie co 29 minut nagrywania obrazu, i o baterię która w aparacie rozładuje się szybciej.
Nie wiem tylko co do jakości jak by to wyglądało.

Wciąż zastanawiam się też czy nie dało by się czegoś dokupić by aparat mógł rejestrować obraz w internecie, przechwytywany przez inne urządzenie z każdego zakątku świata.

FalconPL 
Początkujący

Myślę, że po uzupełnieniu RX100 o taki dodatek:

http://allegro.pl/obrotow...3501088742.html (daję pierwsz lepszy link z allegro dla zaprezentowania produktu, nie znam sprzedawcy więc nie polecam)

pozwoli Ci on na uzyskanie takiej funkcjonalności o którą pytasz, dodatkowo w tym samym czasie będziesz mógł za pomocą RX100 robić zdjęcia. :twisted:

marek lasy 
Rozmowny

Dzięki FalconPl, mam już w domu podobne kamery zatem wiem w czym rzecz.

Jeśli mogę jeszcze zapytać coś, to nie wiem w jaki sposób mogę dokonać połączenia przez WiFi aparatu z iPhonem ? W iPhonie gdy klikam na program PlayMemories Mobile pojawia sie informacja: wyszukaj aparat z ustawień sieciowych terminalu i ustaw go. Nie potrafię jednak znaleźć tej opcji w telefonie ani iPadzie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

marek lasy napisał/a:
RX100M2 jest więc pierwszym aparatem z 1-calową matrycą.
Bzdura. To jedynie lekko stuningowany sensor użyty w RX100. Ktoś kto to pisał ma widocznie potężne braki w wiedzy :)
marek lasy napisał/a:
Wielkość ta przełoży się bezpośrednio na jakość wykonywanych zdjęć, gdyż wraz z powiększaniem rozmiarów piksela matrycy światłoczułej rośnie jej czułość.
Rozmiar matrycy (geometryczny) jak i ilość pikseli pozostała bez zmian w porównaniu do RX100. Co więcej, ilość światła docierającego do każdego z pikseli (nie biorąc pod uwagę parametrów obiektywu) jest podobna do tego, co prezentują mniejsze matryce 1/1.7" i o rozdzielczości 12-16 Mpx. Co też było pokazane w teście RX100 tego portalu. To, że obrazki z RX100 lepiej wyglądają wynika nie z magicznych właściwości matrycy ale z tego, że te 20Mpx pomniejszamy do tego samego wymiaru co z innych aparatów (np 2 Mpx) - tak by je móc oglądać na np monitorze. Tym samym uruchamiamy uśrednianie danych i faktycznie - tu RX100(ii) pokazuje pazur - ma czego redukować. Ten proces maskuje też największą (moim zdaniem) wtopę RX100(ii) - dystorsję. Po jej wyprostowaniu aparat musi odzyskać cześć straconych pikseli (a jest ich sporo). No ale znów ma z czego odzyskiwać.
marek lasy napisał/a:
Otóż zastanawiam się czy byłoby możliwe obok aparatu postawienie iPhone lub iPada, i rozpoczęcie nagrywania przez te urządzenia obrazu z aparatu?
Musisz napisać do Sony by dało taką możliwość w swoim programiku "PlayMemories". Bo wiesz. To nie jest tak, że automagicznie smartek widzi obraz z aparatu. To ta właśnie wspomniana aplikacja potrafi przerzucać obraz. Nota bene kiepskiej jakości i jakiś cudów po takim hacku bym się nie spodziewał.
marek lasy napisał/a:
Wciąż zastanawiam się też czy nie dało by się czegoś dokupić by aparat mógł rejestrować obraz w internecie

Potrzebujesz kombajn do wszystkiego? Znasz to powiedzenie, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego? :cool:
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Nie 08 Wrz, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu