Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Olympus E420 , Canon 70D lub 60D, a może Canon 5D mark III
Autor Wiadomość
Krajewski 
Nowy
Seweryn

Wysłany: Nie 20 Paź, 2013   Olympus E420 , Canon 70D lub 60D, a może Canon 5D mark III

Witam, jest to mój pierwszy post więc chciałbym wszystkich gorąco przywitać i mam nadzieje na ciekawe odpowiedzi, które rozwiążą mój problem i pomogą w wyborze.
Do rzeczy:
Potrzebuje dobrego sprzętu do zdjęć podróżniczych, zastosowanie amatorskie. (na dzień dzisiejszy)
Gdzieś przeczytałem, że body nie musi być dobre wystarczą odpowiednie obiektywy.

Posiadam lustrzankę Olympusa E420 ze zwykłym obiektywem (14 - 54 mm).
Zastanawiam się nad kupnem obiektywu szerokokątnego: Olympus Zuiko Digital 11-22 mm f/2.8-3.5 oraz do robienia zdjęć portretowych: Olympus F.Zuiko AUTO-S 50 mm f/1.8
Czy to drugie szkło nie ma słabego światła do takich zdjęć?. oraz
Czy ten sprzęt będzie odpowiedni do robienia ciekawych zdjęć podróżniczych, takich od których nie będą oczy bolały podczas oglądania.?

Więc siłą rzeczy zacząłem zastanawiać się nad zmianą body.
Canon 60D z takimi obiektywami:
Canon EF 16-35 mm f/2.8L II USM
Canon EF 50 mm f/1.2L USM

lub

Canon 7D lub 5D mark III
Wiem, że ta ostatnia konfiguracja jest bardzo droga, stąd mój post aby nie przepłacać, aby nie żałować i aby odpowiednio wykorzystywać sprzęt.

Kilka pytań:
Jaki powinien być obiektyw portretowy: 50mm czy 70 mm i więcej?...
Czy jest sens aby do tematyki podróżniczej kupić teleobiektyw.?

Dziękuje za odpowiedzi i życzę miłego dnia.

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Nie 20 Paź, 2013   

Krajewski napisał/a:
Gdzieś przeczytałem, że body nie musi być dobre wystarczą odpowiednie obiektywy.
To nie jest prawda. Takie stwierdzenia miały sens w erze analogowej, dzisiaj korpus jest tak samo ważny jak obiektywy.
Krajewski napisał/a:
Olympus F.Zuiko AUTO-S 50 mm f/1.8
Czy to drugie szkło nie ma słabego światła do takich zdjęć?
Jeśli chodzi Ci o głębie ostrości, to da taką jak ~100mm f/3.5 na FF. Ale to przede wszystkim manualny obiektyw do OM-a - będzie Ci ciężko go używać z malutkim wizjerkiem E420.
Krajewski napisał/a:
Czy ten sprzęt będzie odpowiedni do robienia ciekawych zdjęć podróżniczych, takich od których nie będą oczy bolały podczas oglądania.?
Teoretycznie, dobre zdjęcia można zrobić każdym aparatem z odpowiednim obiektywem, natomiast nie można powiedzieć, żeby wymioniony sprzęt jakoś szczególnie robienie zdjęć ułatwiał...
Krajewski napisał/a:
Więc siłą rzeczy zacząłem zastanawiać się nad zmianą body.
Canon 60D z takimi obiektywami:
Dramatycznia zmiana pulapu cenowego, nie aż tak dramatyczna zmiana jakości. Dlaczego akurat te szkła do tego korpusu?
Krajewski napisał/a:
Canon 7D lub 5D mark III
Wiem, że ta ostatnia konfiguracja jest bardzo droga, stąd mój post aby nie przepłacać, aby nie żałować i aby odpowiednio wykorzystywać sprzęt.
Jeszcze drożej i w przypadku 5DIII na pewno lepiej jakościowo i pod względem doboru ogniskowych, natomiast nie wiem, czy akurat ultaszeroki i standard, to coś, czym będziesz lubił fotografować.
Krajewski napisał/a:
Jaki powinien być obiektyw portretowy: 50mm czy 70 mm i więcej?...
To zależy od rozmiaru klatki. Generalnie obiektyw portretowy w klasycznym tego słowa rozumienia, to taki, który pozwoli na robienie headshotów z odległości nie mniejszej niż 1.2-1.5m, ale oczywiście można robić portrety środowiskowe o wiele szerszymi szkłami.
Krajewski napisał/a:
To zależy wyłącznie od Twojego stylu fotografowania.

Krajewski 
Nowy
Seweryn

Jeśli chodzi o ultraszeroki no to używał bym go do architektury i krajobrazu, zastanawiałem się nad stałym szerokokątnym.
Cytat:
Dramatycznia zmiana pulapu cenowego, nie aż tak dramatyczna zmiana jakości. Dlaczego akurat te szkła do tego korpusu?

Ponieważ optuje za dobrymi szkłami. Czy masz jakąś alternatywę?.
Cytat:
czy akurat ultaszeroki i standard, to coś, czym będziesz lubił fotografować.

Czy możesz coś więcej napisać?.

Sunders 

Krajewski, z tego co napisałeś zrozumiałem, że potrzebujesz "sprzętu, który będzie odpowiedni do robienia ciekawych zdjęć podróżniczych a kwota która będziesz musiał wydać, to kwestia drugorzędna :smile: Na początek IMO kup sobie 5D3 z dwoma obiektywami 24-70/2,8L II i 70-200/2,8L II. Portrety tez będziesz mógł niezłe tym robić.

[ Dodano: Nie 20 Paź, 2013 15:46 ]
Krajewski napisał/a:
do architektury

Do architektury dokup sobie TS-E 17 lub TS-E 24II.

siosio 
Maniak

Panie Krajewski

Pełna klatka dla amatora to u Canona 6D - warto ją nabyć. 5D mark3 do amatorskiego fotografowania nie będzie Panu potrzebny.

Co do szkieł to Canonowski 16-35 f/2.8 jest bardzo dobrym wyborem.

A do portretów na pełnej klatce lepszy byłby 85 f/1.2 od 50 f1.2. Jednakże jako amator raczej Pan nie wykorzysta w pełni tych niewątpliwie drogich szkieł, więc po prostu lepiej kupić coś tańszego - coś na własną miarę.

Np. Canon ef 85 f/1.8 albo ef 100 f/2, a jeśli się Pan upiera przy 50tce to ef 50 1.4 albo Sigmę 50 f/1.4. Dobre opinie ma też Sigma 85 f/1,4

To wszystko są bardzo dobre szkła - no może poza leciwym ef 50 f/1.4 - który zbiera trochę krytyki - lepsza optycznie jest sigma oraz Canon 85 f/1.8 i 100 f/2.

Niedrogim a bardzo dobrym teleobiektywem jest Canon 70-200L f/4. Na początek jednak powinno Panu wystarczyć 6D z 16-35L oraz 85 f/1.8 - wydatek brutto około 14 tyś. PLN

50tka do portretów sprawdzi się bardziej do lustrzanki z matrycą aps-c niż do FF. Lustrzanki można podzielić na te z matrycą wielkości 24mmx36mm (czyli pełna klatka, jak w analogu małoobrazkowym), a te z mniejszą matrycą APS-C - około 15mmx23mm. W aparatch z matrycą aps-c jest mnożnik ogniskowej 1,59 (w przypadku Canona, a 1,5 w przypadku Nikona i Sony, i chyba Pentaxa też).

W portretach często chodzi o uzyskanie małej głębi ostrości - im większy fizyczny wymiar matrycy oraz im większa ogniskowa oraz im mniejsza wartość przysłony tym mniejsza głębia ostrości.

Między innymi dlatego warto mieć aparat z pełną klatką. Wartość przysłony 1,8 w obiektywie 85mm na pełnej klatce da wystarczającą małą głębię ostrości - raczej będzie trzeba przymykać obiektyw. F 1.2 jest dla nieokrzesanych albo zawodowców. Przy przysłonie f/1.2 trudno zrobić dobre zdjęcie.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Krajewski napisał/a:
Potrzebuje dobrego sprzętu do zdjęć podróżniczych, zastosowanie amatorskie. (na dzień dzisiejszy)

Jeśli nie musisz mieć ultra szeroko to proponuję lekki i uniwersalny zestaw turystyczny 6D + EF24-105/4L
Jeśli ultra szeroko musi być to do tego dobry i tani EF17-40/4L

Jeśli ciężar i cena zestawu nie gra roli to można zamienić
EF24-105/4 na EF24-70/2.8, oraz
EF17-40/4 na EF16-35/2.8 choć w tej samej cenie zdecydowanie wolę trzy szkła EF17-40/4L USM i dwie stałki EF20/2.8 USM + EF40/2.8 STM

Jeśli chcesz być w miarę niezauważalny na ulicy (tzn. nie celować do nikogo z lufy typu 24-70) to do 6D obowiązkowo naleśnika EF40/2.8 STM - jak raz założysz to długo nie ściągniesz z aparatu. :smile:

Andrzej.M.
[Usunięty]

Skok niezły z Olka do Canona 5D - mam inną propozycję - nowy Pentax K-3 (następca słynnej K-5) - i kilka "naleśników" i Limitedów odnowionych (tych z czerwonym paskiem). Lekkie obiektywy które można nosić po kieszonkach z ostrym obrazkiem. I obrazowanie aparatu co najmniej na poziomie 5Dmk3 z różnościami których ten canon pentaxowi może pozazdrościć (wielostrefowy balans bieli, włączany filtr AA i te znane już z K-5II). Mniej do noszenia i świetny obrazek.

jaad75 
Klub Pierdzieli

AndrzejM.Makuch napisał/a:
I obrazowanie aparatu co najmniej na poziomie 5Dmk3
O tym póki co niewiele wiadomo i nie wysuwałbym takich przedwczesnych tez, mając na poparcie jedynie kilka JPG-ów w niskich czułościach.
wielostrefowy balans bieli
W JPG... O ile to dla kogoś istotne...

muzyk 

Krajewski, do zdjęć podróżniczych kup sobie Panasonic GX7, Olympus 12 f2, Panasonic 20 1.7, Panasonic 35-100 f2.8 ewentualnie rybę Samyang 7.5 f3.5 i ...
masz super jakość, a przy tym minimalną wagę i wymiary.

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Pon 21 Paź, 2013   

Jak zestaw podrozniczy (jezeli mowimy o Canonie) to poparlbym Sundersa

24-70 f/2.8 IS
70-200 f/2.8 IS

i do tego 5Dmk3 lub 6D (jak jest kasa to ten pierwszy).

Fotografowanie stalkami w podrozy jest troche uciazliwe, jak to nie jest typowo fotograficzna wyprawa. Ja uzywam 28l1.8, 50f1.4 i 70-200 f/2.8 (z 6D) i powiem ze do podrozy dokupilbym z checia tego powyzszego zooma, ale na razie brak kasy :( .

siosio 
Maniak

Usjwo napisał/a:
Jak zestaw podrozniczy (jezeli mowimy o Canonie) to poparlbym Sundersa

24-70 f/2.8 IS
70-200 f/2.8 IS

i do tego 5Dmk3 lub 6D (jak jest kasa to ten pierwszy).

Nie ma takiego szkła: ef 24-70 2.8 IS

Sunders 

siosio napisał/a:
Nie ma takiego szkła: ef 24-70 2.8 IS

siosio, to że Canon oficjalnie takiego nie wypuścił, wcale nie znaczy, że w Chinach nie można go kupić :twisted:

Usjwo 
Optyczny

Aptekarze :razz: :mrgreen:

24-70 f/2.8L II

Andrzej.M.
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
O tym póki co niewiele wiadomo i nie wysuwałbym takich przedwczesnych tez

Też czekam na testy, ale widząc jak się zachowuje ta sama matryca w Nikonie D7100 i D5200 w stosunku do tej 16 Mpix z D7000 i D5100, która jest również w Pentaxie K-5/5II/5IIs - a tej w stosunku do 5D mk III nic nie brakuje - to śmiem przypuszczać że będzie jeszcze lepiej - również z rozdzielczością obrazu.

Krajewski napisał/a:

Myślę że dłuższy zoom może się przydać. Na APS_C wystarczy 50-135 lub 50-150/2,8. Do pełnej klatki 70-200/2,8.

Oczywiście , jeśli ktoś MUSI mieć pełną klatkę - równie dobrze może kupić Nikona D800 ze szkłem 24-120/4 i jasną stałkę 50/1,4 (chyba nawet lepszy obrazek niż w Canonie 5DmkIII, a na pewno mniejsze szumy i lepsze kolory na wysokich czułościach).
Jeżeli natomiast nie lubi targać kilogramów to wybierze APS-C - Pentax K-5II lub najnowszy K-3. (16Mpix lub 24Mpix) Optyka - jak wspomniałem - nowe limitedy albo/i zoomy 16-50/2,8 i 50-135/2,8. (odpowiedniki 24-75/2,8 i 75-205mm). Do takiego zestawu zoomów poleciłbym świetny 55/1,4 , jasny i pięknie ostrzący - niewiele ustępujący 50/1,2L canona, a lepszy od 50/1,4 tej firmy. Ewentualnie - jeśli wolisz mieć bardziej uniwersalne narzędzie to Pentax DA 18-135 będzie dość poręczny w jasnych miejscach, w ciemniejszych 55/1,4 , przyda się też zapewne szeroki kąt 14/2,8 albo mały limited 15/4.
Jakość obrazowania matryc możesz sobie sam porównać na stronie http://www.dxomark.com/Ca...-Sensor-Ratings oraz zachowanie na wyższych czułościach : http://www.dxomark.com/Ca.../usecase_sports

Do tych wojaży podróżniczych masz wielkie możliwości wyboru sprzętu - ale podstawowe pytanie brzmi - ile to ma ważyć? Zważywszy że do tej pory robiłeś zdjęcia "Olkiem" - to problem nie istniał, jednak "ubierając się" w pełną klatkę (Canon 5D czy Nikon D800) musisz pamiętać że to jest sprzęt który swoje waży. I że niemal identyczne zdjęcia zrobisz sprzętem o mniejszej klatce i masie. A ciężar Pentaxa jest bardziej akceptowalny po Olympusie niż pełnoklatkowego Nikona czy Canona. Warto to wziąć pod uwagę - wszak nawet podróżując samolotem trzeba za "nadbagaż" płacić. A pieszo... :wink:

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

różnościami których ten canon pentaxowi może pozazdrościć (wielostrefowy balans bieli, włączany filtr AA i te znane już z K-5II).
wątpliwej wartości te rzeczy do pozazdroszczenia... a juz na pewno nie decydujące o zakupie bądź nie aparatu i wyborze systemu...

mam inną propozycję - nowy Pentax K-3 (następca słynnej K-5) (...) I obrazowanie aparatu co najmniej na poziomie 5Dmk3
z fusów wróżysz?

Odpowiedz do tematu