Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kompakt, lustrzanka, czy bezlusterkowiec za około 1500 zł?
Autor Wiadomość
erima 
Początkujący
Sony A58K

Wysłany: Sro 20 Lis, 2013   Kompakt, lustrzanka, czy bezlusterkowiec za około 1500 zł?

Witam wszystkich na początku mojej przygody z tym forum. Jestem od kilku lat właścicielem Fuji S8000fd. Byłem z niego bardzo zadowolony. Przymierzam się coraz konkretniej do zakupu nowego sprzętu. Nie ukrywam, że budżet lichy i jest to około 1500 zł. Zależy mi na dobrym makro i megazoomie (w związku z czym będzie potrzebna dobra stabilizacja optyczna). Planuję dla przyjemności również pobawić się w astrofotografię (tylko amatorsko). Model który przykuł moją uwagę to Sony HX300. Zastanawiam się jednak, czy nie lepiej kupić inny model, albo lustrzanką cyfrową (kolejne obiektywy mogę dokupić z czasem, stopniowo), czy tez bezlusterkowcem z wymienną optyką. Nie mam pojęcia jakie są różnice między tymi dwoma ostatnimi. Czy faktycznie będzie duża równica w jakości zdjęć (chodzi mi głównie o szumy) między takim Sony HX300 (lub podobnym kompaktem), a lustrzanką cyfrową z niżej półki. Poradźcie coś, bo czytam i czytam i coraz bardziej głupieję... Tym bardziej, że jestem totalnym laikiem. Acha - nie zależy mi na rozdzielczości matrycy, filmach full hd, wifi i tym podobnych bajerach. Fajnie byłoby, gdyby miał manualną regulację zbliżenia.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sro 20 Lis, 2013   

1500zł to nie taki lichy budżet, szczególnie jeśli z czasem będziesz mógł zainwestować w dodatkowe obiektywy.
Co się tyczy jakości, to jeśli zdjęcie z HX300, jak i większości wielo-mega-pikselowych aparatów zmniejszysz do małego obrazka (np do wyświetlania na telewizorze Full HD czyli 1080 linii), to jakość tego zdjęcia będzie świetna. W takich obrazkach to nawet aparaty w telefonach sobie doskonale radzą, natomiast jeśli będziesz potrzebował jako obraz użyć tylko jakiegoś małego wycinka, lub robić druk wielkoformatowy, to się rzecz komplikuje. Nawet takie 6mpx staruszki jak Canon 300D, czy Nikon D40 z odpowiednim obiektywem, mogą dać doskonalszy obraz niż 20mpx kompakty, szczególnie takich z maleńkimi matrycami. Jeśli na 1 miejscu chcesz jakości, to wybieraj sprzęt o optymalnie wielkiej matrycy.
Bezlustrowce to dobry kompromis między jakością, funkcjonalnością i ceną. Jeśli cenisz dość wysoką jakość zdjęć, a nie chce ci się chodzić z kilkoma kilogramami sprzętu, to prawdopodobnie będzie coś dla ciebie :)

Andrzej.M.
[Usunięty]

Za 1500 z lustrzanką nie poszalejez tym bardziej że optyka też kosztuje.
Chyba że zdecydujesz się na używki, na początek może pentax k-x/k-r z 12 Mpix matrycą i niezłym obrazowaniem , z obiektywem kitowym - na początek. Dość niskie szumy i ładne kolory na wysokich czułościach powinny ci się spodobać. Później można pomyśleć o zabawie manualnymi albo używanymi AF. Albo jakimś nowym.

Sunders 

erima napisał/a:
budżet lichy i jest to około 1500 zł. Zależy mi na dobrym makro i megazoomie (w związku z czym będzie potrzebna dobra stabilizacja optyczna).

Jak zależy Ci na megazoomie to IMO rozważ Panasonic Lumix DMC-FZ72.
http://www.oleole.pl/komp...ml?from=skapiec
:smile:

erima 
Początkujący
Sony A58K

Nie interesuje mnie używka. Jeśli chodzi o priorytety, to bardziej zależy mi na jakości i małych szumach, niż na megazoomie. Rozumiem, że bezlustarkowce wypadają podobnie w jakości zdjęć co lustrzanki cyfrowe - tak mam to rozumieć? A jeśli chodzi o różnice w cenach obiektywów, to czy te pierwsze wypadają taniej? Rozumiem też, że rozmiar matrycy 1/2,3'' to stosunkowo mała matryca i jakość zdjęć bez rewelacji?

fatman 
Optyczny

Tanio możesz złapać nowego Panasonica GX-1.
Rozejrzyjcie się. Od czasu wejścia GX-7 jest mocno przeceniańy w sklepach internetowych i na aukcjach. Nawet nowe modele z obiektywem 14-42 możesz złapać za 1100 zł.

erima 
Początkujący
Sony A58K

Wysłany: Czw 21 Lis, 2013   

Nawet mi się podoba ten Panasonic (w sensie parametrów oczywiście). Czy posiada manualną regulację zoomu? Pewnie każdy wymienny obiektyw posiada, więc pytanie chyba nie na miejscu. Kolejne moje pytanie, czy wymienne obiektywy są inne do lustrzanek i inne do cyfrówek?

Wojmistrz 
Obserwator

erima napisał/a:
Czy posiada manualną regulację zoomu?
Tak

erima napisał/a:
czy wymienne obiektywy są inne do lustrzanek i inne do cyfrówek?

Troszkę nie tak postawione pytanie bo rozumiem, że chodziło o "inne do lustrzanek i inne do bezlustrowców". Tak, co producent aparatów to inny bagnet, z tym, że w standardzie m4/3 pracuje kilku producentów, głównie Panasonic i Olympus, więc można korzystać z innych obiektywów. Dodatkowo można wyposażyć się w odpowiednie adaptery pozwalające na montaż obiektywów innych marek np Canona.

erima 
Początkujący
Sony A58K

Tak, czytałem o bagnetach i przejściówkach. Chodziło mi o to czy obiektywy do lustrzanek (uwzględniając odpowiednią przejściówkę) będą pasowały do hybryd, czy jest to zupełnie inna technologia. Acha... jedną z podstawowych rzeczy, którą musi posiadać mój nowy aparat, to porządna, optyczna stabilizacja obrazu.

[ Dodano: Czw 21 Lis, 2013 23:02 ]
Reasumując, bo już sam się pogubiłem w moich wymaganiach. Oto co bym chciał, aby miał miał mój sprzęt: Dobrej jakości zdjęcia (dobre kolory i jak najmniej szumów) - wiąże się to chyba z wielkością matrycy (nie mówię oczywiście o rozdzielczości), porządny tryb makro, dobra optyczna stabilizacja obrazu, manualna regulacja zoom (minimum na początek x3 w przypadku wyboru sprzętu z wymienną optyką). Liczę na Waszą cierpliwość i wyrozumiałość.

[ Dodano: Czw 21 Lis, 2013 23:33 ]
Ach ten GX1... im więcej przeglądam to forum i widzę jak go chwalicie... tym bardziej się do niego przekonuję...

[ Dodano: Czw 21 Lis, 2013 23:38 ]
Ale, ale... czy ja dobrze widzę, że on nie ma stabilizacji obrazu?

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Pią 22 Lis, 2013   

erima napisał/a:
Tak, czytałem o bagnetach i przejściówkach. Chodziło mi o to czy obiektywy do lustrzanek (uwzględniając odpowiednią przejściówkę) będą pasowały do hybryd, czy jest to zupełnie inna technologia.
Budowa obiektywu raczej jest nie zmienna.

erima napisał/a:
Acha... jedną z podstawowych rzeczy, którą musi posiadać mój nowy aparat, to porządna, optyczna stabilizacja obrazu.
erima napisał/a:
... ten GX1...
...Ale, ale... czy ja dobrze widzę, że on nie ma stabilizacji obrazu?
Przyjęło się uważać (i ciężko tego nie potwierdzać), że najlepsza stabilizacja to ta w obiektywie, a nie w korpusie.

erima napisał/a:
Reasumując... bym chciał, aby miał miał mój sprzęt: Dobrej jakości zdjęcia (dobre kolory i jak najmniej szumów)... porządny tryb makro, dobra optyczna stabilizacja obrazu, manualna regulacja zoom (minimum na początek x3 w przypadku wyboru sprzętu z wymienną optyką).
To może jednak lustrzankę? Za 1500zł z powodzeniem kupisz zestawy np Canona 1100D lub Nikona D3100 z obiektywami 18-55 ze stabilizacją obrazu. Z czasem dokupisz sobie obiektyw do makro i jakiś teleobiektyw jeśli będzie ci potrzebny.

erima 
Początkujący
Sony A58K

Wojmistrz napisał/a:
Przyjęło się uważać (i ciężko tego nie potwierdzać), że najlepsza stabilizacja to ta w obiektywie, a nie w korpusie.

A w takim standardowym obiektywie, dołączonym do zestawu jest optyczna stabilizacja?

Sunders 

erima napisał/a:
A w takim standardowym obiektywie, dołączonym do zestawu jest optyczna stabilizacja?

Tak.

erima 
Początkujący
Sony A58K

Wysłany: Sob 23 Lis, 2013   

Doszedłem jednak do wniosku, że jak dla mnie lustrzanka to za wcześnie. Coraz mocniej nastawiam się na hybrydę. Widzę, że do 1500 zł dostanę już sprzęt z porządną matrycą (3:2). Nikon i Olympus odpada, ze względu na kształt samego body, kwestia gustu, ale osobiście uważam, że to porażka. Zastanawiam się teraz nad: Samsung NX1100 i Sony NEX-3N. Co sądzicie? Może coś innego doradzicie.

Wojmistrz 
Obserwator

Hybrydy to jeszcze coś innego :mrgreen: pisz jednak bezlustrowce.
Co do bezlustrowców to będzie spory problem z makro. Na rynku brak sensownych objektywów, dlatego zaproponowałem dSLR.

erima 
Początkujący
Sony A58K

No to kiepsko, bo na makro bardzo mi zależy. Ale nadal nie rozumiem jednej rzeczy. Czy nie dopasuję obiektywu z lustrzanki do bezlusterkowca? I co to w końcu jest hybryda?

[ Dodano: Sob 23 Lis, 2013 18:16 ]
A co sądzicie na temat Sony ILCE-3000K?

Odpowiedz do tematu