Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 05 Gru, 2013 Aprat do fotografii produktówej - do 1.5k.
Witam Serdecznie,
Potrzebuję zakupić aparat, który będzie użytkowany głównie do fotografii produktowej. Cena max. to 1.5tyś zł. Chociaż im mnie tym lepiej, tym bardziej, że fotografem zawodowym nie jestem i podejrzewam, że wszystkich funkcji droższego aparatu nie wykorzystam.
Zdjęcia będą robione głównie w pomieszczeniu, w porze wieczorowej, więc oświetlenie będzie tzw. sztuczne;) lampy już mam zakupione.
Mam dostęp do takich modeli:
CANON EOS CANON 1100D + 18-55 DCIII
CANON PowerShot SX50 HS
SONY DSC-HX50B
NIKON COOLPIX P520
APARAT PANASONIC DMC-FZ62EP-K
APARAT SONY ILCE3000KB 20,1 Mpix A3000
Czy coś z tego by się nadawało? Albo jakie macie propozycje?
W kwestii fotografii jestem średnio zorientowany, bo AGD i RTV to moje koniki, więc w tych kwestiach mogę pomóc jak coś;)
To jeszcze napisz do czego będą te zdjęcia? Na aukcje, sklep internetowy, bilbordy na budynkach... ?
JacekWacek [Usunięty]
Wysłany: Czw 05 Gru, 2013
Można by powiedzieć sklep internetowy;) generalnie produkty mają być na białych tłach, a że sprzęty AGD są głównie białe,to i ich ostrość musi być dobra. Wiem, że to głównie kwestia ustawienia,ale "pukawka" też powinna w tym pomagać;)
OK, to inaczej. Jeśli zainwestowałeś w jakiś namiot bezcieniowy czy system świateł, softboxów itp, to już na tym etapie fotografując nawet kompaktem powinieneś otrzymać bardzo zadowalający obrazek, a jeśli jeszcze go potem programowo zmniejszysz do potrzebnej na stronę wielkości, to uwierz, będzie super. Bardziej interesujące jest to by była możliwość ręcznego ustawienia parametrów (głównie balansu bieli) i współpracy ze światłami - no chyba że to ciągłe światło więc i ten problem odpada. Dochodzi pytanie jak wiele będziesz fotografował dziennie i jaki zakres mają fotografowane przez ciebie przedmioty, bo jeśli od telewizora 80", po baterie do zegarka, to lustrzanka z 18-55 może się nie spisać, chyba że masz nieograniczone miejsce do fotografowania. Kolejna sprawa czy chcesz zrobić JPGa aparatem i takiego umieszczać na stronie, czy raczej obrobić przed publikacją. Jeśli to drugie, to raczej pomiń SONY DSC-HX50B i NIKON COOLPIX P520 z powodu braku zapisu w formacie RAW.
JacekWacek [Usunięty]
Wysłany: Czw 05 Gru, 2013
Zdjęcia będą głównie robione przy sztucznym świetle. Niestety w ciągu dnia nie będzie na to czasu. Światło jest stałe ( kiedyś może podepnę je pod wyzwalacz ) . Produkty jakie będę fotografował to głównie niewielkie AGD, czyli czajniki, odkurzacze itp. Zdjęcia chcę obrabiać w programie graficznym przed dodaniem na stronę, więc obłsuga RAW będzie mile widziana:)
Fajnie, że jest ktoś kto pomaga i traci tutaj swój czas;) jak wiadomo czas to pieniądz, to i się odwdzięczę jaką flaszką;)
Zdjęcia będą głównie robione przy sztucznym świetle. Niestety w ciągu dnia nie będzie na to czasu. Światło jest stałe ( kiedyś może podepnę je pod wyzwalacz )
Niezależnie co będziesz tam fotografował i jakie będzie to oświetlenie, wyposaż się w statyw. Możesz nawet to sfotografować przy zwykłych domowych żarówkach (nie zalecam energooszczędnych, googluj CRI), po prostu będziesz miał stosunkowo dłuższy czas naświetlania. Ważne jest, aby mieć możliwość określenia jaka była temperatura światła podczas wykonania fotografii.
JacekWacek [Usunięty]
Wysłany: Pią 06 Gru, 2013
Apracik 1100D bardzo fajny, ale trochę powyżej mojego skromnego budżetu. Coś do 1,5k się znajdzie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 12