Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Wto 10 Gru, 2013
Canon EoS 650D - dodatkowe tele czy coś zamiast kita?
Autor Wiadomość
pawelm654 
Początkujący

Wysłany: Wto 10 Gru, 2013   Canon EoS 650D - dodatkowe tele czy coś zamiast kita?

Witajcie,

niedawno stalem sie szczesliwym posiadaczem EoS650D z kitowym 18-55. Teraz nadeszla chwila zeby wydluzyc zasieg powiedzmy do 250.

Nie ukrywam ze w poprzednim aparacie mialem 2 obiektywy wiec postanowilem poszukac czegos uniwersalnego, tak aby na plazy czy tez w parku nie bawic sie w przekladanie. Niestety po przeczytaniu testow i opinii dot roznych obiektywow stwierdzilem ze nie warto w nie inwestowac.

Prosze doradzcie co kupic? Jesli mialby to byc uniwersalny to jaki? Czy jest tak zle jak pisza w testach?

Jesli nie mialby to byc 1 uniwersalny a 2 to jakie polecacie?

Nie ukrywam ze w wiekszosci fotografuje moje male szkraby (bardzo ruchome) wiec pobiekty powinien miec sprawny AF i stabilizacje.

Co do budzetu to odpadaja 'zabawki'z gornej polki. Aktualnie mam 2.5 tys wiec mysle ze za uniwersalke powinienem sie zmiescic, jesli zaproponujecie 2a to najwyzej bede musial dozbierac.

Z gory dziekuje za pomoc.
Pawel
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 10 Gru, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Wto 10 Gru, 2013   

pawelm654 napisał/a:
Czy jest tak zle jak pisza w testach?

A nawet gorzej...
Do kita powinieneś dokupić 70-200/4 albo coś w tym rodzaju.
pawelm654 napisał/a:
obiekty powinien miec sprawny AF i stabilizacje.

To nie obiektyw ma sprawny AF tylko puszka która sprawniej lub mniej sprawnie tym kręci (czytaj steruje jego silnikiem). A co stabilizacja da szkrabom ? Unieruchomi je czy jak? Może co najwyżej pomóc ci nie poruszyć zdjęcia, ale ruchu dzieci nie powstrzyma... w cuda nie wierz.
Tam gdzie będzie mało światła dzieci i tak będą poruszone , jeśli będą w ruchu, więc jeżeli do tego ta stabilizacja - to możesz sobie ten wydatek odpuścić.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

pawelm654 napisał/a:
Aktualnie mam 2.5 tys wiec mysle ze za uniwersalke powinienem sie zmiescic, jesli zaproponujecie 2a to najwyzej bede musial dozbierac.

70-200 f4 L

Kit ewentualnie zostawić, jeśli z IS jest i dokupić 50 1.8 II.

Obiektyw typu 18- XXX mm odradzam.

pawelm654 
Początkujący

Andrzej,

dziekuje za Twoja szybka odpowiedz.

Tak majac na mysli szybko przemieszczajace sie dzieci to jak najbardziej AF. Jesli AF to puszka to skad roznice w czasach dla poszczegolnych obiektywow w bardzo podobnych zakresach ogniskowej na tym samym aparacie?

Stabilizacja oczywiscie ich nie zatrzyma ale w pewien sposob zabezpieczy mnie przed poruszeniem.

Rozumiem ze masz na mysli tutaj Canona EF 70-200 mm f/4 L USM. A jaki bys zaproponowal obiektyw jesli mialbym wymienic kitowy?

Pozdr

komor 
Moderator

pawelm654 napisał/a:
A jaki bys zaproponowal obiektyw jesli mialbym wymienic kitowy?

Jest wątek Co zamiast KITA do Canona, a w nim mnóstwo porad.

A 70-200/4L, jako wycieczkowo-spacerowy teleobiektyw, jest wart grzechu. Choć dla osoby, która nie połknęła jeszcze bakcyla i ma obiekcje przed zmianą obiektywów i noszeniem torby/plecaka foto, nie jest to najlepsza porada ze względu na wagę i rozmiary.

pawelm654 
Początkujący

Wszyscy wszedzie pisza w samych superlatywach o tym obiektywie, co mnie bardzo podkrecilo w strone jego kupna natomiast martwia mnie 2 rzeczy:

1. wszyscy pisza ze obiektyw jest ciezki a nie ma mocowania do statywu, czy nie uszkodze w ten sposob aparatu

2. mam male studio foto, a ten obiektyw ma minimalna odleglosc ostrzenia 1.2 m to jest kawalek i obawiam sie ze zabraknie mi odleglosci.

Czy poza L70-200 mozecie cos zaproponowac? Cos z czego bede zadowolony ogladajac zdjecia?

Z gory jeszcze raz dziekuje!

[ Dodano: Wto 10 Gru, 2013 14:26 ]
Komor,

tak jak powiedzialem nie bronie sie przed zmiana obiektywow, po prostu przez chwile przeszla mi mysl o wygodzie patrzac na te uniwersale...

Fotki robie zarowno w plenerze jak i w domowym mini studio. Fotografia nie zajmuje sie profesjonalnie tzn ze biore sprzet i ide w plener czekajac godzinami na jakiegos zwierza albo tez umawiajac sie na jakis plener z powiedzmy modelka za ktora dostane kawal kasy (oczywiscie sesje foto a nie modelke). W tym L 70-200 zachwycilo mnie jedno ze wszyscy go zachwalaja i foty z niego sa na prawde fajne. Tak jak napisales moze to jest dla mnie zbyt ciezkie rozwiazanie...

Albo moze polecicie mi cos z okolic 18-135...wtedy mialbym obiektyw uniwersalny w dolnych zakresach a kiedys dokupilbym L70-200 i zabieral jak bede wiedzial ze go wykorzystam?

Co do watku kitowego to od groma tam porad i uwag gdzie spieraja sie zwolennincy i przeciwnicy Tamrona. Ja nie jestem nastawiony na konkretna firme, chcialbym miec fajne fotki ale rowniez nie

W takim razie co bys mi polecil?

W uzupelnieniu powiem ze mam tez stalke 50/2.8.

Z gory dziekuje za pomoc.

komor 
Moderator

pawelm654 napisał/a:
wszyscy pisza ze obiektyw jest ciezki a nie ma mocowania do statywu, czy nie uszkodze w ten sposob aparatu

Jak będziesz trzymał prawidłowo (lewa ręka pod obiektywem, prawa ręka trzyma aparat) to nie uszkodzisz. :) Jeśli chodzi o używanie na statywie to zainwestowałem stówę w chiński zamiennik złączki statywowej z Allegro i miałem spokój ducha, choć wszyscy twierdzili, że nic się nie może urwać, jeśli przymocujesz aparat do statywu.

pawelm654 napisał/a:
mam male studio foto, a ten obiektyw ma minimalna odleglosc ostrzenia 1.2 m to jest kawalek i obawiam sie ze zabraknie mi odleglosci

W okolicach minimalnej odległości ostrzenia ten obiektyw daje obraz gorszej jakości niż na większych odległościach. Nie wiem do czego byś go chciał stosować w studio?

pawelm654 napisał/a:
Czy poza L70-200 mozecie cos zaproponowac?

Określ dokładniej czego byś oczekiwał od drugiego obiektywu. Jest Canon 70-300 IS oraz nowszy Tamron 70-300 VR, które mają swoje zastowania, jest parę innych ciekawych szkieł, jest wreszcie plastikowiec typu 55-200 czy 250, który może być najtańszym sposobem na niezbyt często używany teleobiektyw. Jest wreszcie nowy Canon 18-135 STM, który ponoć jest wart grzechu – to jako zamiennik kita, a nie jako drugie szkło tele.

Usjwo 
Optyczny

pawelm654 napisał/a:

1. wszyscy pisza ze obiektyw jest ciezki a nie ma mocowania do statywu, czy nie uszkodze w ten sposob aparatu

Ten obiektyw to niecaly 1 kg, wiec niczego nie urwie. Ja stawialem 70-200 2.8 (1.5kg) IS na statywie bzposrednio za puszke i nic sie nie stalo. Z mocowaniem obiektywowym jest stabilniej

pawelm654 napisał/a:

2. mam male studio foto, a ten obiektyw ma minimalna odleglosc ostrzenia 1.2 m to jest kawalek i obawiam sie ze zabraknie mi odleglosci.

Ale najmniejsza ogniskowa to 70mm, wiec dosc waski kat. Nie wiem co chcesz fotografowac, ale 1.2 to nie jest duza odleglosc, szczegolnie dla APS-C

pawelm654 napisał/a:

Czy poza L70-200 mozecie cos zaproponowac? Cos z czego bede zadowolony ogladajac zdjecia?

Z niczego innego (tanszego) nie bedziesz tak zadowolony :lol:

komor 
Moderator

Dopisałeś trochę, jak akurat ja też pisałem. :) Sam musisz wybrać na ile chcesz się „zaangażować”. :) Po prostu ten 70-200/4L to już kawałek grata do noszenia i nie wszystkim to pasuje. No i trzeba zmieniać szkła, jeśli chce się coś szerzej niż 70 mm.

Nowy 18-135 STM jest ponoć fajny (chociaż nie używałem go i nie ma testu na Optycznych), więc jeśli wolisz kompromis i wygodę – czemu nie. Z kolei wspomniane obiektywy typu 70-300 to znacznie większy zasięg, kosztem światła przede wszystkim, no i jakość na 300 mm niekoniecznie będzie najwyższa. Poczytaj testy tych szkieł, decyduj czego bardziej potrzebujesz.

pawelm654 
Początkujący

Wlasnie bylem ogladnac tego 70-200 i na pewno go kupie. Tylko ze w 2-iej kolejnosci zeby sluzyl na plenery. Teraz potrzebuje cos z dolu czyli 18 i ok 110 (moze byc nieznacznie mniej).

Przegladnalem tego 18-135 stm na forach zachodnich i troche martwi mnie niska jakos obrazu (rozmycie) przy zoomie maksymalnym i bliskim niego. Czyli tak jak w SIGMA 18-250 :-(

Jakies inne propozycje?

[ Dodano: Wto 10 Gru, 2013 20:58 ]
Podpowiecie cos?

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 11 Gru, 2013   

pawelm654 napisał/a:

Owszem, nie ma mocowania. Trzeba dokupić, albo oryginalne za krocie (uważam za grubą przesadę), albo podróbę (taką sobie sprawiłem za 17 euro), która się bdb sprawuje.
pawelm654 napisał/a:

Moim zdaniem, to nie jest obiektyw do studia.

Jeśli chcesz mieć ogniskowe od powiedzmy 17/18 cm do 200 czy więcej, to od 17/18 masz

Tamron 17-50 2.8 - bez VC jest bdb optycznie, słaby mechanicznie, ale... w zależności jak go będziesz katował.
Tamron i Canon to czasem problemy z ustawianiem ostrości "w punkt" i potrzebna kalibracja.
Mnie się udało kupić do 30D bez konieczności kalibracji.

Sigma 18-50 2.8 OS
czy 17-70 2.8-4 OS

i inne szkła, w tym, Tokina 16-50 2.8, ale droga.
Oczywiście Canon 17-55 IS USM - koszt niestety dość kosmiczny.

I do któregoś z tych 70-200 f4L.

Jeśli do studia, to jakąś stałkę, np. 35 f2 IS, czy Samyang 35 1.4

Obiektyw 18-250/270 zdecydowanie odradzam.

Andrzej.M.
[Usunięty]

pawelm654 napisał/a:
skad roznice w czasach dla poszczegolnych obiektywow w bardzo podobnych zakresach ogniskowej na tym samym aparacie?

Na to składają się najczęściej takie czynniki jak konstrukcja - może wymgać obrotu nawet o 320stopni a w innych o 100 stopni, oraz zastosowane napędy.
Tyle że to jest mniejsza sprawa - ważne żeby aparat trafiał. Poza tym róznice wydają się duże - bo mierzy się cały przebieg ostrości (np. od makro do nieskończoności) , podczas gdy zwykle ostrość masz ustawioną blisko tej docelowej - więc powinno to być znacznie szybciej.
Z krótkiego zakresu Tamron powinien być dobry , ale trudno ki ocenić jak będzie puszka współpracować - to musiałby któryś z "canonierów" się wypowiedzieć. Z Pentaxem się sprawdza.

pawelm654 
Początkujący

Witajcie,

bardzo dziekuje za wasza pomoc.

Co do 70-200/f4 to decyzja zapadla i bedzie natomiast chcialbym cos w mniejszym zakresie.

Siedzialem wczoraj (a raczej juz dzisiaj) do 2-iej i zaczytywalem sie w rozne posty oraz testy i mam totalny metlik i bol glowy poniewaz wyglada na to ze w 'dolnych granicach' nie ma nic, co wiekszosc okrzyknela by ze zakup wart byl wydanej kasy :-(

Z tego co mi sie wydaje to potencjalnie do zakupu sa:
Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM
Sigma 17-70 mm f/2,8-4 DC Macro OS HSM C
Tamron SP AF 28-75 mm f/2,8 XR Di LD Aspherical IF

Szkoda tylko ze na temat tego pierwszego nie ma jeszcze testu.

Co poradzicie?

Andrzej.M.
[Usunięty]

Urządzenia typu 18-135 to nieporozumienie - bo ani to jasne ani dobre jakościowo - jeśłi porównać z 70-200...
Nie wiem tylko czemu Tamron 28-75??? To cię pozbawia całkiem szerokiego kąta, jeśli już to 17-50/2,8. Ten zakres między 50 a 70 spokojnie możesz sobie darować. Jednym słowem Taron lub Sigma 17-50/2,8 i tyle.

krzysztoff77 
Bywalec

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Jednym słowem Taron lub Sigma 17-50/2,8 i tyle.

Jak najbardziej. Mam, jestem zadowolony i polecam. Jakościowo jak najbardziej uzupełnią 70-200 f4 L USM. Jeżeli chcesz jeszcze "podrążyć" to są dwie propozycje: C 17-55 IS USM (już był proponowany) - aktualnie cena nieco spadła, chociaż nadal jest zbyt wysoka :) oraz C 17-40 L USM - w tym przypadku gorsze światło ale obrazek bardzo przyjemny. Wybieraj. Wszystkie opcje jak najbardziej godne polecenia. Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu