Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, na początku chce prosić o wyrozumiałość, ale są też na tym świecie ludzie którzy nie znają się na fotografii a chcieli by otrzymać odpowiedz na nurtujące pytania, Mam zamiar zakupić aparat za ok 1500pln, aparat ma być niewielkich rozmiarów stąd odpadają lustrzanki itp, ma mieć parametry najlepsze w tej cenie żebym się za niego wstydzić nie musiał . Myślałem o: Sony HX50, Panasonic DMC-LF1 a teraz przeglądając tematy natrafiłem na Sony NEX-3N. Może mi ktoś poradzić który wybrać do tzw rodzinnego fotografowania, o co chodzi w tych wymiennych obiektywach jaki to ma zoom czy na co zwracać uwage. Z góry dzięki
Jak sam napisałeś, "wymienne" tzn. że MOŻESZ do jednego aparatu zakładać różne na ten konkretny bagnet, albo poprzez odpowiednie adaptery, zakładać innych firm/systemów np. m42, P Six itd., zwłaszcza manualne.
No nie dalo sie, czytalem juz mase zestawień typu aparat do 1500 ale mnie interesuje konkretnie to co napisalem. Jeżeli nie masz konkretnej odpowiedzi to z góry dziekuje
Z wymienionych przez ciebie aparatów najlepszy jest Nex3n - gdyż ma matrycę APS-C - jej fizyczny wymiar jest dużo większy od matryc aparatów kompaktowych i daje po prostu lepszy obrazek. Nex3N jest sprzedawany z obiektywem 16-50 - co daje około 3krotny zoom. Możesz później dokupywać sobie inne obiektywy i wkręcać zamiast tego 16-50.
Jak chcesz mały aparat z dużym zoomem, to nie masz wyboru i musisz wziąć kompakt.
Jeśli nie starcza ci 3krotny zoom, to bierz Panasonica LF-1, jeśli nie starcza ci 7dmio krotny zoom, to wtedy pomyśl nad Sony HX50.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sro 25 Gru, 2013
W tej cenie możesz jeszcze dostać inny bezlusterkowiec APS-C Pentax K-01 - ale będzie z obiektywem 18-55 niewiele mniejszy od lustrzanki - małej bo małej - ale jednak Pentax K-x najmniejszy z lustrzanek APS-C. Najmniejszy będzie z którymś z "naleśników" . Ogólnie rzecz ujmując - każdy bezlusterkowiec będzie "cierpiał" na większe wymiary ze względu na wystający obiektyw, jak np. w sony nex3 z 15050 którego się nie chowa w korpusie jak w kompakcie. Tak więc wymiary będą bliżej hybrydy. Oczywiście można taki wystający obiektyw odpiąć i schować osobno. Wtedy z zaślepką - bezlusterkowiec będzie równie płaski jak kompakt.
Dziękuje za konkretne odpowiedzi, w końcu czegoś się dowiedziałem. Już mi coś zaczyna świtać. Zadam jeszcze inne pytanie bo skoro ten obiektyw w NEXie jest jakby 3 krotnym zoomem to ile kosztują dodatkowe obiektywy. Kolejna sprawa czy amator dostrzeże róznice w jakości zdjęć np pomiędzy nexem a hx50. Chyba ostatnie pytanie mianowicie czy do robienia typowo rodzinnych zdjęć (rodzina, wakacje, ciekawe widoki itd) nie bedzie najlepszym wyjsciem duzy zoom bo nigdy nie wiadomo co nas zaciekawi??
Akurat tak się składa że można go niedrogo dostać i dlatego napisałem . A aparacik bardzo sympatyczny - dla amatora, a nie zepsutego ergonomiczną lustrzanką jegomościa. Dla takiego się ie nadaje bo za dużo w menu trzeba gmyrać.
Akurat tak się składa że można go niedrogo dostać i dlatego napisałem . A aparacik bardzo sympatyczny - dla amatora, a nie zepsutego ergonomiczną lustrzanką jegomościa.
To jest aparat absurdalny - bezlusterkowiec o wymiarach małej lustrzanki z wszystkimi wadami bezlusterkowców. Fakt - teraz jest tani. Ta taniość (oraz brak kontynuacji i to jak "dłuuugo" był produkowany) jest dość dobrym wskaźnikiem owej absurdalności, ale zdjęcia tym czymś też można robić świetne. I moim zdaniem dość fajnie wyglada, cegłomydelnica taka.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sro 25 Gru, 2013
RB napisał/a:
o wymiarach małej lustrzanki z wszystkimi wadami bezlusterkowców. Fakt - teraz jest tani.
O tym też pisałem , a jego wygląd tak samo zaletą jak wadą być może. Od gustu zależy.
W każdym razie obojętnie przejść się nie da.
Da sie i się naprawdę szybko o tej pokrace zapomina (po zrobieniu na dzień dobry taaakich oczu jak ktoś takie cus wymyślił). Zapomina, dopóki fani marki jej nie wyciągają z otchłani zapomnienia. Ale prawdę mówiąc to juz historia miniona, wyprzedaz stanów magazynowych bez widoków na jakąkolwiek kontynuację.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11