Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Stanąłem przed dylematem zobrazowanym pokrótce w temacie.
Szukam cyfrówki o możliwościach oferowanych przez Nikona Coolpix P520 i/lub Fuji FinePix HS35 EXR. Są one w podobnej cenie, czyli około 1200zł, stąd te 2 mnie zainteresowały.
Kryterium wyboru, w kolejności stanowi:
- jakość zdjęć (wiem, że to nie lustrzanki, więc szału nie będzie, ale dla amatora starczyć powinno)
- cena - do 1200zł właśnie
- nagrywanie nieskomplikowanych filmów w przyzwoitej jakości i z przyzwoitym dźwiękiem
- stabilizacja obrazu (co lepsze: mechaniczna, czy optyczna i dlaczego?)
- zoom
Do tej pory używałem Finepix F20, ale po 8 latach zaczął stroić fochy, delikatnie mówiąc.
Który z nich zdaniem Kolegów warto kupić? Ewentualnie jakieś inne propozycje mieszczące się w budżecie i oferujące lepsze parametry od wyżej wymienionych?
PS. Lustrzanka w grę nie wchodzi ze względu na budżet w konfrontacji z megazoomem (czyli de facto obiektywem).
Oba dobre i oba mają swoje plusy i minusy. W Fuji fajne jest ostrzenie i zoomowanie ręczne, za to w Nikonie praktycznie nie słychać zoomowania z przycisków umieszczonych na obiektywie podczas filmowania. Fuji ma możliwość podłączenia lampy, za to Nikon ma obracany ekran przydatny np przy filmowaniu do bloga... Fuji ma natomiast jedną rzecz, którą przebija znacznie Nikona w samej fotografii, czyli zapis zdjęć w formacie RAW. Osobiście nie kupił bym żadnego z nich, bo nie posiadają możliwości podłączenia zewnętrznego mikrofonu.
Który ci lepiej leży w ręce?
Miałeś Fuji - jak kupisz to sobie poradzisz Z resztą jak się przeczyta instrukcję i posiedzi chwilę to się opanuje nawet najmniej czytelny system. To zawsze przychodzi z czasem.
Fuji FinePix HS50EXR czy X-S1 posiadają wejście na zewnętrzny mikrofon (jak już padło Fuji w wyborze).
No ale budżet jest tu grubo przekroczony
No i faktem jest, że do tej pory nakręciłem może ze... 3 filmiki i posiadanie zewnętrznego mikrofonu nie przeszło mi przez myśl nawet.
Toteż ze względu na budżet rozważam te 2 modele:
- Nikon Coolpix P520
- Fuji FinePix HS35 EXR
I jeśli ktoś używa, lub używał któregoś z nich to byłbym wdzięczny za opinię o jakości obrazu, jaki mogę z nich uzyskać. Szczególnie w porównaniu do tego prehistorycznego Finepix F20
Dodam, że drugą istotną różnicą dla mnie, a której nie rozumiem, jest to, że Nikon ma stabilizację optyczną, a Fuji - mechaniczną. Która jest skuteczniejsza? Znaczy lepiej stabilizuje obraz?
Nadal proponuję byś wybrał według tego co tobie bardziej przydatne. Wypisałem ci drobne wady i zalety obu aparatów.
i99y napisał/a:
Dodam, że drugą istotną różnicą dla mnie, a której nie rozumiem, jest to, że Nikon ma stabilizację optyczną, a Fuji - mechaniczną. Która jest skuteczniejsza? Znaczy lepiej stabilizuje obraz?
Obie są skuteczne, aczkolwiek zastosowana w Nikonie odnosi się do stabilizacji układu optycznego, a Fuji ma ruchomą matrycę. Przyjęło się uważać, że optyczne czyli w obiektywach są lepsze, niż te w korpusach. W tym porównaniu też się to potwierdza.
Trochę to przeanalizowałem pod kątem amatorskiego filmowania z ręki, bo nie sądzę byś chciał z tym aparatem filmować komercyjnie wesela i inne imprezy, więc jednak skłaniał bym się bardziej ku Nikonowi. Nie sądzę także abyś nosił do tego statyw. Uchylany ekran przy filmowaniu jest bardzo przydatny, szczególnie, że możesz szybko zmienić jego położenie. Nie sądzę byś "bawił się" w najazdy, za to będziesz używał zbliżeń, więc wygodniej będzie trzymając przycisk zmiany ogniskowej pod lewym kciukiem. HS35 to nie jest realna konkurencja dla P520, tylko odświeżona wersja HS30, a realnym konkurentem może być dopiero HS50 - bynajmniej z ręki. Wszystkie te aparaty potrafią spisać się lepiej niż Nikon, ale dopiero po uzbrojeniu podobnie jak lustrzanki w rig i follow fokus.
dcs, jak już koledze takie pomysły podsyłasz to czemu nie Canona SX50HS? Przecież też do dostania za pieniądze lekko przekraczając 1200zł.
Pod względem filmowania, Sony i Canon radzą sobie świetnie. Nikon niestety w tym porównaniu (jak dla mnie) leży i kwiczy. Żal, że Sony nie dał przynajmniej stopki pod akcesoria. Sam jakiś czas filmowałem SX50, absolutnie nie przeszkadza mi 23.976fps, a możliwość zamontowania oświetlenia jest nieoceniona. Wszystkie wymienione niestety mają jeden minus - brak złącza mikrofonu zewnętrznego. To znowu stopka nieoceniona - np montując rejestrator Zoom H1.
No to postawmy sprawę tak: zakładam, że w tej cenie (do 1200) nie znajdę już innych modeli. Zatem kwestię wyboru pomiędzy tymi dwoma (Coolpix P520 i Fuji HS35 EXR) powinny rozstrzygnąć te warunki:
1. Czy któraś z tych zabawek zrobi zdjęcia lepsze, niż posiadany obecnie Finepix F20 (patrz 2 posty wyżej) - 50 pkt
2. Który z tych 2 ma bardziej poręczne menu? - 10 pkt
3. Która stabilizacja jest lepsza: optyczna (Nikon), czy mechaniczna (Fuji) - 20 pkt
4. Fuji ma (jak mi się zdaje) jaśniejszy obiektyw (f/2.8, a Nikon f/3.0) - czy to istotna różnica? - 20 pkt
5. Nikon ma obrotowy ekranik, zaś Fuji "tylko" odchylany. Jak bardzo jest to upierdliwe, że się nie obraca? Poprzednik - F20 - ekranik miał nieruchomy - 20 pkt
6. Fuji ma 16 MPix, a Nikon 18,9 MPix przy takiej samej matrycy 1/2.3" (choć w kilku testach widziałem że Fuji ma matrycę 1/2.0"), zatem ponoć lepiej mieć te piksele rzadziej upakowane. Lepiej dla doświetlenia zdjęcia. Prawda to? Jeśli tak, to lepsze jest Fuji - 20 pkt
7. Ręczne zoomowanie - chyba tylko Fuji to ma (zgadłem?) - 10 pkt
To, czy jest GPS, podstawka pod lampę, mikrofon zewnętrzny w tej chwili nie ma dla mnie znaczenia - do tej pory nie miałem takiej potrzeby. Owszem, gdy w czasach prehistorycznych fotografowałem Practicą na filmach 36mm, to lampę miałem mocowaną do stopki, ale teraz, to co oferują obecne aparaty w zupełności mi wystarcza.
Oto moja ocena:
ad 1) raczej obydwa, więc Fuji 25, Nikon 25 punktów;
ad 2) przyzwyczaisz się do każdego, ale biorąc pod uwagę że pracowałeś już z Fuji, łatwiej powinno być w tej marce: Fuji 6, Nikon 4;
ad 3) w moim Fuji X-S1 na stabilizacje nie narzekam, ale biorąc pod uwagę to, co napisał Wojmistrz: Fuji 8, Nikon 12 punktów;
ad 4) różnica między 2,8 a 3,0 jest praktycznie żadna tym bardziej, że przy lekkim zumowaniu bardzo szybko jasność spada: 10/10;
ad 5) mój X-S1 ma "tylko" odchylany i mi to nie przeszkadza, ale że "lepiej coś mieć, niż nie mieć", więc proponuję Fuji 8, Nikon 12 punktów;
ad 6) Fuji ma minimalnie większą matrycę (plus) i do tego rzadziej upakowaną (duuuży plus), co akurat przekłada się bezpośrednio na jakość obrazka i to tym bardziej, ze Fuji oferuje zapis w formacie "surowym" (RAF) a Nikon nie. A więc Fuji 15 pkt, Nikon 5;
ad 7) zgadłeś, ale to też kwestia przyzwyczajenia. Fuji 6, Nikon 4.
Podsumowanie:
Fuji 78 punktów
Nikon 72 punkty.
Udanego wyboru.
ad 1)25F/25N
ad 2)Zakładając, że nie znał byś Fuji to 4F/6N, ale znasz już menu Fuji i da ci to jakieś 7F/3N
ad 3)F8/12N
ad 4)10F/10N
ad 5)Ważna rzecz, bo oprócz tego, że Nikon ma obrotowy, to daje się go płynnie zmieniać przy filmowaniu, więc łatwi zrobić ujęcia np z perspektywy żaby do ptasiej. 7F/13N
ad 6)12F/8N
ad 7)W obu przybliżasz ręcznie, zmienia się tylko metoda silnik vs mechanizm ręczny. Jak już pisałem wszystko kwestia celu, ale ręcznie jest znacznie lepsza kontrola i nie pochłania baterii. 8F/2N
Fuji 74-77
Nikon 73-76
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9