Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wymiana starej Sony Alfa 100 na lustrzankę za ok. 2500zł.
Autor Wiadomość
kryszy 
Nowy

Wysłany: Wto 31 Gru, 2013   Wymiana starej Sony Alfa 100 na lustrzankę za ok. 2500zł.

itam wszystkich forumowiczów, chciałbym prosić was o radę.

W końcu postanowiłem wymienić swojego dziadka Sony Alfa 100, niestety aktualna oferta Sony nie bardzo mi odpowiada. Jakoś nie przekonuje mnie kwestia półprzepuszczalnego nieruchomego lustra (przeszkadzałby mi nawet brak dźwięku podnoszonego i opuszczanego lustra :P ). Dlatego też zastanawiam się nad innymi aparatami.
Co moglibyście mi polecić? Poczytałem trochę jednak najlepiej poradzić się użytkowników sprzętu :) Aktualnie chyba najbardziej odpowiada mi Nikon. Miałem okazję pobawić się przez kilka dni Nikonem D90, bardzo dobrze leży w dłoni, ma fajnie rozmieszczone przyciski i pokrętła, podoba mi się też monochromatyczny wyświetlacz na górze aparatu gdzie mogę sprawdzić podstawowe ustawienia. Niestety to już dziadek więc chyba nie ma sensu w niego inwestować. Trzymałem też w ręce Nikona D5100 jednak jakoś do mnie nie przemawiał, większość trzeba ustawiać przez menu, brak podglądu głębi ostrości itp. Co sądzicie o Nikonie D7000 ? Na allegro można wyciągnąć jakiś z niskim przebiegiem i kitowym obiektywem 18-105 do 2500zł, tylko czy opłaca się kupować używane lustro?

Nie bardzo znam się na Canonach, jednak może polecicie jakiś fajny model? Pentaxy jakoś do mnie nie przemawiają...

Aparat będzie wykorzystywany do zdjęć nocnego nieba, krajobrazów, portretów i ogólnie do zdjęć rodzinnych. Lubię też pobawić się trochę w makrofotografii.

Chciałbym wydać ok. 2500zł. Zestaw będzie w przyszłości rozbudowywany o kolejne obiektywy. Jednak na początek chciałbym kupić samo body z jakimś kitowym obiektywem.

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 01 Sty, 2014   

kryszy napisał/a:
Co sądzicie o Nikonie D7000 ?

Z tych wymienionych przez Ciebie, zdecydowanie najlepszy wybór.
Oczywiście z racji na ograniczony budżet, ze szkłem nie zaszalejesz, ale jeśli dołożysz do zestawu d7000 + 18-105 VR powinieneś być na początek mega zadowolony.

Oczywiście jest już nowszy d7100. lepszy, ale... ma banding.

Canony w tej cenie... hmmm, jednokółkowe 650-700D ewentualnie.
60D ... hmm, ewentualnie.

Pentax: k30, K50, albo... nowy K5 (pierwszej generacji) na ebay.de dostaniesz jeszcze za ponad 500 euro - body.

Poza tym, pomyśl, co chcesz fotografować, jakie szkła później potrzebne i które z tych szkieł są jakiej jakości i ile kosztują w danym systemie Nikona/Pentaxa/Canona.

Pod względem jakości obrazowania matryc APSC przoduje Pentax K5IIs, K3, K5II, K5, K50, K30
Nikon: d7000, d7100, d5100, d5200 - tzn.

Canon, cóż... nie ma takiej dynamiki jak w/w, ale jeślibyś się zdecydował, to ewentualnie 70D jest dość spoko, ale kosztuje sporo.

Mój typ:
k5 + jakieś szkło na początek, typu 18-55
d7000 + 18-105

względnie k50 + 18-55, k30+ jakiś zestaw 18-55 55- 200/300 (w rachubę musiałoby wejść przekroczenie nieznaczne budżetu).

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Czw 02 Sty, 2014   

kryszy napisał/a:
Lubię też pobawić się trochę w makrofotografii.

No i właśnie Pentaxy najlepiesj się sprawdzą tam gdzie ręcznie ostrość trzeba ustawiać - jest potwierdzenie AF z każdym nawet maualnym obiektywem. A za tę cenę nic innego z dwoma rolkami, trzema ustwieniami własnymi i dodatkowymi przyciskami, pryzmatem i jasnym wizjerem nie kupisz! Teraz możesz jeszcze "wyjąć" takiego K-30 z uszczelnionym obiektywem WR za 2100! A obrazek będziesz miał jak z D7000.

kryszy 
Nowy

Wysłany: Pią 03 Sty, 2014   

Zwiększyłem budżet do max 3500zł, czy w takim razie można pomyśleć nad czymś innym?

komor 
Moderator

kryszy, patrz wątki:
Pierwsza lustrzanka do 3000 zł -zdjęcia i film (edycja 2013)
Lustrzanka 3000-3500 zł, body + obiektyw
Pierwsze prywatne lustro (Reporterka, koncerty, portret - max 3500 zł)

kryszy 
Nowy

Wątki przejrzałem już wcześniej jednak nie znalazłem w nich odpowiedzi (stąd ten temat). W pierwszym temacie są opisywane pierwsze lustrzanki, ja nie jestem profesjonalistą lecz wiem już czego w ergonomii i działaniu oczekuje od aparatu (miałem ich kilka w ręku). Temat 3 jest sprzed roku dlatego też nie pomaga za bardzo gdyż przez rok parę rzeczy mogło się zmienić. Za to w drugim temacie wszyscy polecają Pentaxa co do którego jak napisałem - nie jestem przekonany.

Andrzej.M.
[Usunięty]

kryszy napisał/a:
można pomyśleć nad czymś innym?

Tak , nawet o K-5.

komor 
Moderator

kryszy napisał/a:
ja nie jestem profesjonalistą lecz wiem już czego w ergonomii i działaniu oczekuje od aparatu (miałem ich kilka w ręku)

Jakiego rodzaju porady więc oczekujesz, skoro masz już sprecyzowane wymagania? Mamy za Ciebie sprawdzić aktualne ceny na Skąpcu? :) Aparaty jak aparaty, co roku są nowe, ale najkorzystniejsze cenowo są modele poprzednie, więc wątek nie musi być co chwilę aktualizowany przy typowym budżecie. Co do ergonomii to przecież sprawa jest indywidualna, mam Ci napisać, że dla mnie lepiej w ręku leży Canon 70D niż Nikon D7100? Za chwilę ktoś napisze, że nieprawda, bo jemu znacznie lepiej w łapce się układa D7100, a 70D wykrzywia palce.

Andrzej.M.
[Usunięty]

kryszy napisał/a:
w drugim temacie wszyscy polecają Pentaxa co do którego jak napisałem - nie jestem przekonany.

Bo to nie jest kwestia przekonań , ani nawet wiary... :lol:

Masz tam zapewne odnośniki do róznych stron testowych , na których możesz sobie obejrzeć zdjęcia testowe i porównać z innymi aparatami - to sobie porównaj, a później mów o "przekonaniach".
Dla przykładu - na stronie http://www.dpreview.com/reviews/nikon-d600/21 - jest test pełnoklatkowego Nikona D600 - pozwolilem sobie na porównanie obrazka z niego z analogicznym obrazkiem z Pentax K-5IIs - poniżej masz wycinek tej strony z porównaniem - wybrałem dość ciemny obszar , bo tam najlepiej widać szumy na zdjęciach. ISO 1600.

Przechwytywanie2.JPG
Plik ściągnięto 6341 raz(y) 80,33 KB

Ostatnio zmieniony przez Andrzej.M. Pią 03 Sty, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

kryszy 
Nowy

Co do ergonomii to może źle się wyraziłem, chodziło mi bardziej o aparat który ma powyciągane najważniejsze opcje na korpusie dzięki czemu nie muszę latać po menu;]

AndrzejM.Makuch napisał/a:
kryszy napisał/a:

można pomyśleć nad czymś innym?

Tak , nawet o K-5.

No nie powiem K-5 wygląda ciekawie, ale ciężko będzie go wyrwać nawet z kitem do 3500zł skoro na ceneo.pl ceny zaczynają się 3385zł :(

Andrzej.M.
[Usunięty]

kryszy napisał/a:
skoro na ceneo.pl ceny zaczynają się 3385zł

Trzeba inaczej szukać...
K-5
K-5II -za 3300 pasuje? Z uszczelnionym kitem WR?

kryszy napisał/a:
chodziło mi bardziej o aparat który ma powyciągane najważniejsze opcje na korpusie dzięki czemu nie muszę latać po menu

To każdy pentax ma - nawet najtańszy K-500.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej.M. Pią 03 Sty, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

kryszy napisał/a:
chodziło mi bardziej o aparat który ma powyciągane najważniejsze opcje na korpusie dzięki czemu nie muszę latać po menu

Najważniejsze opcje mają powyciągane wszystkie te z półeczki wyżej niż tzw. entry-level, czyli wszystkie te, które symbolicznie określamy jako posiadające dwie rolki i pentapryzmatyczny wizjer. W Canonach jest to seria 2-cyfrowa (70D, 60D, 50D…) i wyżej, w Nikonach obecnie seria D7x00 (kiedyś D90, D80) i wyżej. A w Pentaksie nawet tańsze puszki mają 2 rolki i pryzmat. Szczegóły do znalezienia powyżej i w wątkach, które już ponoć przeczytałeś.

kryszy 
Nowy

No ok, przyznam, że chyba za wcześnie oceniłem Pentaxa bo rzeczywiście K-5II bije d7000 na głowę. Biję się w pierś ;) . A jak wygląda z ceną obiektywów/lamp pentaxa w porównaniu do nikona? I kojarzycie może jak się ma jakość optyczna kitu pentaxa do kitowego nikkora 18-105?

Za parę miesięcy tak pewnie kupię Tampona 17-50 f/2.8 (z tego co zauważyłem jest bardzo chwalony na tym forum:) ), chciałem tylko wiedzieć czy do tego czasu da się coś ogarnąć z tym kitem.

RB 

kryszy napisał/a:
No ok, przyznam, że chyba za wcześnie oceniłem Pentaxa bo rzeczywiście K-5II bije d7000 na głowę.

Yyyyy... no jeśli chodzi o dynamike jest trochę lepszy. Nie dajmy się zupełnie zwariować. W pewnych warunkach tę lepszość obrazowania widać. "Na głowę" to jednak niejaka przesada, moim zdaniem. Oczywiście, Pentax to moim zdaniem pod Twoje potrzeby całkiem miły system.

18-55 i 18-105 to inne zakresy. W sprawie obrazowania to w zakresie 18-55 w zasadzie i tak nie odróżnisz tych obiektywów.

muzyk 

kryszy napisał/a:
Zwiększyłem budżet do max 3500zł, czy w takim razie można pomyśleć nad czymś innym?

k5 nowy jeszcze i Tamron 17-50 2.8 bez vc

d7000 w podobnej konstelacji, ewentualnie z sigmą 18-50 2.8, czy 17-70 os

stary Canon 30D z Sigmą 18-35 1.8
:roll:

Odpowiedz do tematu