Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Posiadałem 17-85
Posiadałem też 18-55 IS II, czyli nie wersja STM, ale optycznie to samo.
17-85 kupiłem, ponieważ 18-55 kręcił mordką i było o ten 1mm szerzej. Poza tym 17-85 miał silnik USM, lepszą stabilizację i lepszą jakość wykonania, skalę ostrości.
W jakości budowy lepszy jest 17-85 IS USM. Niestety model ten jest awaryjny o czym sam się przekonałem, ponieważ czasem blokował mi się w nim mechanizm zoom. Byłem w stanie to naprawić, ale później go sprzedałem, bo bałem się, że padnie przysłona (ponoć częsta przypadłość). Optycznie 17-85 jest obiektywem dobrym w zakresie 20-85. Ten szeroki kąt to trochę mydło, chociaż ja tam byłem zadowolony.
18-55 jest lepszy optycznie. Stabilizacja jest gorsza, ale całkowicie wystarczająca. Jest to nowa konstrukcja, zapewne jest dużo mniej awaryjny niż 17-85. Jakość zdjęć będzie na pewno o wiele lepsza z tego obiektywu, poza tym nówkę dostaniesz taniej niż używany 17-85 IS USM i będziesz miał gwarancję.
Kupując 17-85 zuskujesz jakość wykonania, szybki silnik, lepszy zakres i wydajniejszą stabilizację kosztem jakości obrazu
Kupując 18-55 STM będziesz miał wystarczającą jakość wykonania, wystarczająco szybki silnik i do tego świetną jakość obrazu. Jedyne co tak naprawdę utracisz to zakres 55-85mm.
Ja bym brał 18-55 STM. Kiedyś 18-55 IS II sprzedałem na rzecz 17-85 dlatego, że ten pierwszy kręcił mordką i nie dało się wygodnie korzystać z filtra polaryzacynego. Teraz nawet bym się nie zastanawiał i brał 18-55 STM. 1mm mniej z przodu nie będzie miał większego znaczenia. I tak lepiej dokupić 10-22 w celu posiadania szerokiego kąta.
Zastanów się też nad 15-85 IS USM - bardzo dobra jakość obrazu i mała awaryjność. Jedynie cena powala, ale może warto?
Miałem 18-55 is 2. Tak jak pisano w testach, od 18 do 35 mm jest bdb.
Ba... nawet af daje radę (stm tym bardziej).
Wada to słaba jakość wykonania (cóż... za tą cenę w zestawie kitoeym...),ale... nie jest tak, że to szkło od razu się rozlatuje. 🎃
Poza tym, oba szkła są ciemne 🌑 bo czymże jest światłosiła od 3.5/4 do 5.6 i to w zakresie 17/18-55/85 mm?
Może lepiej Sigmę 17-70, choćby pierwszą wersję bez stabilizacji, albo w ogóle hardcore i tylko 50 mm ale za to f1.8, do tego jakaś używka 18-55 is II 💀🍀
adf1985 [Usunięty]
Wysłany: Sob 04 Sty, 2014
Potwierdzam to co muzyk napisał na końcu.
Pomyśl nad używką 18-55 IS II i do tego 50mm 1.8 - razem 600zł wydzie, a zestaw nie do pobicia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11