Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 03 Kwi, 2014 Aparat do 1500zł - zdjęcia na aukcje
Witam,
poszukuję aparatu, którym będę robił zdjęcia na aukcje internetowe. Zdjęcia będą robione meblom w sztucznym oświetleniu. Zależy mi na jak najwierniejszym odwzorowaniu kolorów co przy ewentualnym zakupie takiego produktu przez internet jest ważnym aspektem. Niestety ciężko będzie o specjalnego miejsca na ekspozycję tych mebli, przez ograniczoną powierzchnie i kłopot z ich "transportem" dlatego fotki będą robione w sklepie, wśród innych produktów. Budżet którym dysponuję to 1500zł. Oczywiście aparat to nie musi być lustrzanka. Jeżeli bezlusterkowcem, czy kompaktem zrobię również dobre zdjęcia to nie pogasrdziłbym takimi aparatami. Cen oczywiście im mniejsza tym lepsza, jednak zależy mi również na jakości.
CzajaX, aparat w zasadzie dowolny. Ważna jest tu ogniskowa obiektywu. Potrzebny jest obiektyw szerokokątny. Trudno powiedzieć, jaki jest lepszy. Bardzo szeroki kłamie i często rzeczy wyglądają lepiej, niż są w rzeczywistości (tutaj może być to wadą). Obiektyw węższy ,mniej kłamie, ale możesz mieć kłopot z uchwyceniem całości. Pewnym ułatwieniem w podjęciu decyzji jest to, że bardzo szerokie obiektywy są drogie i kosztują więcej, niż wynosi budżet. Kolejna rzecz, to odwzorowanie kolorów. Zdjęcia wyjęte z aparatu nie będą wiernie oddawały kolorów. Trzeba je będzie poddać obróbce już potem w komputerze. Bardzo pomocna będzie tu szara karta.
CzajaX [Usunięty]
Wysłany: Czw 03 Kwi, 2014
Co do UWA to takiego rodzaju obiektywu bym chyba nie potrzebował, sklep nie jest taki mały, meble można pstrykać z odl. 2-3m (może niekiedy więcej). Może pokażę wam jak to mniej więcej wygląda. Takie fotki zrobiła moja siostra (ja na razie nie miałem czasu) i no nie oszukujmy się, jest tragicznie:
(jeżeli nie można linkować do innych serwisów to usunę linki)
Jakaś lustrzanka pokroju 1100D z kitowym obiektywem będzie robić gorsze foty od np. Canona g15. Tak na szybko przejrzałem i chyba ten canon, jeżeli brałbym kompakta, byłby dobrą opcją?
Albo zewnętrzna lampa błyskowa. W takim wypadku powinieneś szukać w miarę przyzwoitego kompakta, ale ze stopką na dodatkową lampę błyskową Różnice w jakości zdjęć, zwłaszcza robionych do internetu, dałyby się zauważyć gdybyś musiał fotografować w tzw. trudnych warunkach oświetleniowych, czyli w słabym świetle zastanym, natomiast dokupując średniej klasy lampę błyskową o liczbie przewodniej rzędu 30-40, ale z odchylaną głowicą (przynajmniej w pionie) i fotografując w świetle odbitym od ścian lub sufitu, otrzymasz efekt w zupełności zadowalający dla potrzeb takich aukcji, bo lampa błyskowa ma temperaturę barwową światła dziennego, dla którego niemal każdy aparat ma najlepiej skorygowany balans bieli. Ostatecznie co do oddania kolorów, to naturalne one i tak nie będą, chyba że chciałbyś się nimi pobawić w komputerze i to dobrym, z jeszcze lepszym oprogramowaniem, ale to już całkiem inna bajka.
(...) i fotografując w świetle odbitym od ścian lub sufitu
O ile ściany i sufit ma białe, w przeciwnym wypadku efekt będzie wprost odwrotny do zamierzonego. Dodatkowo patrząc na ilość kolorowych rzeczy w tym sklepie które mogą odbić światło nie bazował bym z balansem na świetle lampy.
Jakby nie patrzeć 1100d + obiektyw 18-55 + jakikolwiek statyw + biała/szara karta
To chyba jedyne wyjście za 1500zl.
Ta Canon'owska 18-55 nie jest taka zła optycznie. Na szerokim końcu 18mm powinno wystarczyć, aparat na statywie pozwoli Ci na dłuższe czasy przy tym słabym świetle i nie będziesz musiał bawić się w podbijanie ISO, kartą ustawisz odpowiednio balans bieli i jakoś to będzie...
Budżet naprawdę skromny jak na takie zadanie. Cudów tutaj nie ma co oczekiwać.
CzajaX [Usunięty]
Wysłany: Czw 03 Kwi, 2014
Zdaję sobie sprawę, że budżet nie jest duży, jednakże moje wymagania również nie są jakieś wygórowane. Chodzi o to żeby zdjęcia dla przeciętnego człowieka były dość atrakcyjne, a raczej nie odrzucające. Żadnych większych cudów nie oczekuję Także jeżeli ująć by to krótko lepsze zdjęcie zrobię takim zestawem 1100d + obiektyw 18-55 + jakikolwiek statyw + biała/szara karta czy jakimś kompaktem w tej cenie?
Ja brałbym lustro. Może kiedyś wpadnie Ci więcej kasy i dokupisz jakiś konkretny obiektyw, zestaw oświetlenia itp.. wtedy będzie łatwiej to zgrać z DSLR niż z kompaktem.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 04 Kwi, 2014
CzajaX napisał/a:
Zdaję sobie sprawę, że budżet nie jest duży, jednakże moje wymagania również nie są jakieś wygórowane.
jeżeli chcesz robić tak jak w podanych linkach przez Ciebie, to rzeczywiscie wymagania nie są duże, jednak domyślam się, ze chcesz lepiej.
Tu potrzebne jest światło i modyfikatory. No i niestety najważniejsza jest taka dość prosta zasada jak czystość na planie. Fajne i atrakcyjne wnętrza czy meble "robią się same", ja przede wszystkim zaczynam od usuwania zbędnych rzeczy w kadrze i od doczyszczenia otoczenia. Ta kanapa jest wymacana od paluchów, na pierwszym planie jest kawałek stolika, z tyłu w tle najbardziej drażnią kartoniki z cenami na meblach, wystarczyło je usunąć.
Kupiłbym nikona d3100 z 18-55 i zbierał na jakis tani zestaw z lampami, statywami, radiami, dużą oktą czy softem z funsportu.
Wziąłbym sie też za literaturę w tym temacie i pooglądałbym kilka filmów na youtubie "jak to sie robi".
CzajaX [Usunięty]
Kozidron wielkie dzięki za parę uwag które na pewno się przydają. Faktycznie tych cenówek na początku nawet nie zauważyłem, a teraz drażnią strasznie. Stolik to wiadomo, ale jak już mówiłem wcześniej, siostra robiła te zdj., a firmę prowadzą rodzice, ja tylko chciałbym im jakoś pomóc. Pewnie wezmę tego nikona którego poleciłeś, a później zastanowię się nad oświetleniem Dzięki raz jeszcze.
kozidron [Usunięty]
CzajaX jak chcesz mogę ci podesłać na priva jak ja sie do tego zabieram, z pełnym opisem i przykładowymi zdjęciami, czy przykładowym zestawem oswietleniowym, chociaż komuś jeszcze na tym forumie pomogę
------------------------------------------------------------
s t o p k a
kozidron, czemu na priv, wal śmiało tutaj, będzie do czego linkować.
——————————————————
brak stopki
CzajaX [Usunięty]
Kozidron, ja jak kolega wyżej jestem za pomysłem, żeby udostępnić to publicznie jeżeli chcesz to zrobić za darmo, a tak rozumiem przez Twoje zdanie "chociaż komuś jeszcze na tym forumie pomogę". Na pewno takie cenne uwagi przydają się nie tylko mnie, ale wielu innym amatorom
Co do samego aparatu, to nikon jest lepszy od canona? Widzę, że wypadają podobnie jednak w nikonie torchę martwi mnie słabe odwzorowanie kolorów w ciepłym świetle (odwołuję sie do testu z optyczne.pl). Co o tym sądzicie?
kozidron [Usunięty]
CzajaX napisał/a:
Kozidron, ja jak kolega wyżej jestem za pomysłem, żeby udostępnić to publicznie jeżeli chcesz to zrobić za darmo, a tak rozumiem przez Twoje zdanie "chociaż komuś jeszcze na tym forumie pomogę". Na pewno takie cenne uwagi przydają się nie tylko mnie, ale wielu innym amatorom
CzajaX, tylko widzisz, tu na forum juz jest taki wątek, zarówno związany z tym jak zorganizować sobie studio tanim kosztem jak i dokładnie gdzie i jaki kupić sprzęt.
CzajaX zajrzyj wcześniej do działu "Lampy błyskowe i oświetlenie", znajdziesz tam kilka interesujących Cie tematów.
Poza tym jakoś zmęczyłem się spieraniem z zawodowcami z tego foruma, obejrzysz sobie foty, zobaczysz jak to się robi i jaki jest efekt i ocenisz sam czy ci to odpowiada.
CzajaX napisał/a:
Co do samego aparatu, to nikon jest lepszy od canona?
jest, tylko ty mozesz tej lepszości na poczatku zabawy "nie wyłapać" szczególnie przy tej klasie optyki w którą celujesz, czyli plastikowy obiektyw z zestawu. Nikon nawet w tej najnizszej klasie aparatów, mniej szumi i ma lepszą dynamikę, tylko bedziesz musiał sporo poczytać o obróbce.
Ten budżet, troszku mały ale najlepiej jak zaczniesz od aparatu, instrukcji i zbieraniu kasy na oswietlenie.
------------------------------------------------------------
s t o p k a
CzajaX [Usunięty]
Ok dzieki, na pewno się odezwę, ale na razie nie ma mnie w domu Jeszcze mam tylko 1 pytanie, mianowicie warto kupić taki aparat używany czy może szkoda zachodu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,59 sekundy. Zapytań do SQL: 14