Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
canon eos m czy samsung nx1100
Autor Wiadomość
seba840 
Początkujący

Wysłany: Wto 14 Sty, 2014   canon eos m czy samsung nx1100

Witam zastanawiam się nad tymi dwoma modelami i jaki bardziej polecacie? Ten canon ma trochę dużą lampę i mam takie pytanie czy można do tego aparatu mniejszą lampę zamontować?

Ewentualnie jakieś inne propozycje ? A jak z aparatami od samsung robi dobre czy nie pchać się w tą firmę ?

Moje typy były jeszcze nex5t,nex3n,nx2000,nx300 i panas gf6

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 14 Sty, 2014   

Panas GX1 + P20 1.7 i Ol.45 1.8
albo Panas GX7 w kicie z 20 1.7 II

Jeśli eos M, to za chwilę będzie druga wersja, jeśli zaś pierwsza, to oczywiście polecam ze stałką 22 f2.

seba840 
Początkujący

muzyk napisał/a:
Panas GX1 + P20 1.7 i Ol.45 1.8

Sory że zapytam ale jaka jest pełna nazwa tych obiektywów bo cen nie mogę znaleźć albo źle szukam :razz:

muzyk napisał/a:

albo Panas GX7 w kicie z 20 1.7 II

ten model odpada bo jest za drogi :sad: mój budżet to do 2k

muzyk napisał/a:
Jeśli eos M, to za chwilę będzie druga wersja, jeśli zaś pierwsza, to oczywiście polecam ze stałką 22 f2.

No właśnie myślałem nad tym modelem + stałka żeby zmieścić się w 2 tysiach. tylko mnie ta lampa trochę przeraża :roll: Bo czytałem że AF ulepszyli po update softu

Bo jeżeli aparat miałby być droższy to oczywiście na początek tylko z kitowym obiektywem bo na razie kasy więcej nie mam ale później można by było dokupić

A jak wypadają te samsungi nx,y nx2000,nx300 czy nie pchać się w samsunga ? lub sony nex 3n/5r/5t co prawda nie ma do nich dużo obiektywów ale podejrzewam że kitowy + jakaś stałka mi wystarczy.

mavierk 
never knows best

seba840 napisał/a:
Sory że zapytam ale jaka jest pełna nazwa tych obiektywów bo cen nie mogę znaleźć albo źle szukam
Olympus 45mm f1.8 oraz Panasonic 20mm f1.7. Ten drugi jest w cenie Twojego budżetu :D

muzyk 

seba840 napisał/a:
mój budżet to do 2k

aaa to teraz wiadomo.
seba840 napisał/a:
tylko mnie ta lampa trochę przeraża

a co Ty z tą lampką będziesz robił? :wink:
Nie może być zbyt słaba, bo będziesz musiał latarką doświetlać :wink:

(żartuję).

Miałem M w rękach z tym obiektywem po wgraniu nowego softu - bardzo fajnie to bangla, a 22 mm jest naprawdę zarąbiście uniwersalną ogniskową na APSc.

W 2000 zł zmieściłbyś się z GX1 + 14-42 czy 45 + karta i może duperele.
Ja, odradzam taki ciemny zoom. Wolę milion razy stałkę, w tym przypadku super uniwersalną 20 1.7 I (II jest droższa, a nawet delikatnie gorsza optycznie...) z tymże, z GX1 + 20 1.7 nie zmieścisz się w 2000 niestety. Trochę musiałbyś przekroczyć.
Chyba, że jakaś używka i to i to.

RB 

No, mozliwe, ze niekoniecznie 20/1.7 to połówa budżetu. Po jakis dziwnych sklepach za 1300 PLN można go podobno dostac :
http://www.rtvmax.pl/Skle...,0,379,6267.htm
Ale generalnie w takich sklepach w których miałem przyjemność jego cena to raczej 1600 - 1700 PLN.
Drugi - 45-ka to standardowo 1050 PLN.

Najtańsze stałki do mikro 4/3 to chyba na ten czas będa Sigmy 19, 30, 60 wszystkie 2.8. Ceny od 6 do 7 stów. U "źródła" po 7:
http://www.sigma-sklep.pl...cow,96,cat.html
Czy warto? Złe napewno nie są :mrgreen: . Ciemne tez nie az tak. Optycznie db do bdb. GO duża...

Czy za 1300 PLN kupisz sensowny zestaw podstawowy (korpus + tani zoom 14-42) z mocowaniem m4/3...
Jeśli chcesz coś z dość nowoczesną matryca to 16 Mpix... AFAIK najtańsza opcja to g3 oraz gx1. Około 1550-1600 złotych. Samego korpusu g3 lub gx1 w żadnym normalnym internetowym sklepie najpewniej nie kupisz juz.
Taniej... próbuj allegro, albo za granicą.
Albo kupujesz starsze z 12 mpix matrycą. Też pofotografujesz. Wybór do 1300 niejaki jest, ale IMO jeszcze dośc sensowny byłby Olympus PL3. 1200 - 1300 za sztukę z zoomem.

O canonie m czy samsungach nie mam nic sensownego do powiedzenia, niestety...

muzyk 

Wysłany: Sro 15 Sty, 2014   

Cytat:
No, mozliwe, ze niekoniecznie 20/1.7 to połówa budżetu. Po jakis dziwnych sklepach za 1300 PLN można go podobno dostac :

W Wiesenhavern w HH mają jeden egzemplarz w gablocie dla używanych, choć to nowy... ale po restrukturyzacji sklepu tam wylądował...
za 299 srebrny.
RB napisał/a:
Najtańsze stałki do mikro 4/3 to chyba na ten czas będa Sigmy 19, 30, 60 wszystkie 2.8. Ceny od 6 do 7 stów. U "źródła" po 7:

tak. 60 -tka jest aż za dobra, a kosztuje grosze.
RB napisał/a:
albo za granicą.

tak.
Cytat:

ergonomia EOS - M nie zachwyca, ale daje radę.
Najbardziej podoba mi się z 22 f2

RB 

muzyk napisał/a:
d
W Wiesenhavern w HH mają jeden egzemplarz w gablocie dla używanych, choć to nowy... ale po restrukturyzacji sklepu tam wylądował...
za 299 srebrny.

drei hundret oiro, jawoi?

muzyk napisał/a:

tak. 60 -tka jest aż za dobra, a kosztuje grosze.

Ale akurat 60-tka to naprawde mało podstawowy obiektyw. Raczej stręczyłbym Koledze 19-ki (cóz, przewaga przewaga 19, a zwłaszcza 30-tek nad 60-tkami jest chyba dla każdego oczywista :mrgreen: )

muzyk 

RB napisał/a:
Raczej stręczyłbym Koledze 19-ki (

nie znam innych tzn. 19 i 30, ale jeśli uniwersalna ogniskowa, to 19.
RB napisał/a:
drei hundret oiro, jawoi?

fast genau.

seba840 
Początkujący

RB napisał/a:

Czy za 1300 PLN kupisz sensowny zestaw podstawowy (korpus + tani zoom 14-42) z mocowaniem m4/3...
Jeśli chcesz coś z dość nowoczesną matryca to 16 Mpix... AFAIK najtańsza opcja to g3 oraz gx1. Około 1550-1600 złotych. Samego korpusu g3 lub gx1 w żadnym normalnym internetowym sklepie najpewniej nie kupisz juz.
Taniej... próbuj allegro, albo za granicą.
Albo kupujesz starsze z 12 mpix matrycą. Też pofotografujesz. Wybór do 1300 niejaki jest, ale IMO jeszcze dośc sensowny byłby Olympus PL3. 1200 - 1300 za sztukę z zoomem.

na zestaw podstawowy mam 2000 pln. Tylko na początek czyli albo tańszy zestaw 1300-1400 + stałka, albo podstawowy zestaw do 2000pln a stałkę bym dokupił w późniejszym terminie.

RB napisał/a:

A o sony ? :)

muzyk napisał/a:
a co Ty z tą lampką będziesz robił? Nie może być zbyt słaba, bo będziesz musiał latarką doświetlać

A w warunkach domowych wieczorem przy oświetleniu żarówkowym z stałką 1,7/2,8 będzie potrzebna lampa czy nie ? mocna na pewno jest i jeden plus taki że ma osobne zasilanie :mrgreen:

muzyk napisał/a:
Chyba, że jakaś używka i to i to.

sam aparat używany na pewno odpada bo mi na to żona nie pozwoli :) jedynie obiektyw by było można tylko czy obiektyw też się "zużywa" ?

Szczerze wam powiem że nad obiektywem z f1,7 nawet nie pomyślałem tylko coś z rzędu 2,8. no chyba że dla amatora warto z 2,8 dołożyć do 1,7 ?

PS. co oznacza IMO? dobrze myślę że to znaczy (ang. In My Opinion/pl. Moim zdaniem) ?

muzyk 

Jeśli warunki oświetleniowe nie sprzyjają, nie zawsze musisz lampę używać.
Można czułość iso podnieść.

Co do obiektywu - pamiętaj, że to stałka - z bardzo akuratną ogniskową, a zoom ... nożny :wink:

Co do tematu - używany aparat...
Jeśli działa i nie zdruzgotany, to czemu nie, tym bardziej bezlusterkowiec?

Obiektyw też się zużywa - napęd af np.
W aparacie - głównie migawka i matryca, choć, tą drugą kwestią to bym się nie przejmował, chyba, że aparat ma z 20 lat

RB 

A tak swoją drogą... co masz zamiar uwieczniać za pomocą tego nabytku? Piszesz o tajemniczej stałce... a jaka ogniskową potrzebujesz? Jakie są Twoje dotychczasowe przyzwyczajenia fotograficzne?

Jeśli aparat ma być tak ot... do celów mało sprecyzowanych to w zasadzie nie ma się co sadzic specjalnie, bo czy to będzie Samsung, Sony czy jakieś m4/3 to w zasadzie małe ma znaczenie. Pod tym jednak warunkiem, ze nie zaczniesz uprawiac fotografii testowej (czyli patrzeć na zdjecia piksel per pixel i zamartwiac się, że przecież wtopiłem bo ten inny model to ma cośtam cośtam bardziej). Wszystko o co pytasz potrafi zrobić godnej jakości zdjęcia. Lepiej wybrac się do sklepu i zobaczyć co jak się włacza i ustawia w poszczególnych modelach. Bo róznice mogą być poważne. Ja z Samsunga znam NX300, zdjecia można wyprodukowac tym baaardzo fajne, ale obsługa tego mi zbyt smartfona przypomina, abym JA był happy. Ale może to akurat opcja dla Ciebie?

Dalej zastanów się, czy chcesz mieć wizjer? No jak tak, to masz chłopie w tej cenie wybór skromny, w zasadzie Panasoniki G3 i G5.

Opcia protiwpołozna jest czy to ma być to kieszonkowe, czy niekoniecznie. No bo jak kieszonkowośc jest priorytetem to sugerowałbym mikro 4/3 i tu juz zaleznie od jak małe: albo iść w stronę Olympusów PM albo jak nieco większe Panasoników GF, a jak jeszcze troszkę większe może być to i GX się nada. Mikro 4/3 nie tylko, ze korpusy ma małe. To ma po prostu średnio rzecz biorąc wyraźnie mniejsze obiektywy.

No i same obiektywy... czy Ty masz jakąś sensowna ogniskową na oku, jakies konkretne potrzeby, czy ot tak... bo wypada mieć, bo stałka lepsza?

A zdjęcia ma robić wyłacznie aparat a Ty będziesz je tylko oglądał ;-) czy tez będziesz je 'kształtował' od prawie podstaw w wywoływarce? Bo jak aparat, to weź przeczytaj, który robi najlepsze jotpegi i mniej się przejmuj innymi kategoriami.

Z mojego punktu widzenia, można skompletowac rozsądny zestaw na lata zabawy w fotografię za te 2 tysiace, nawet składajacy sie z korpusu, zooma i stałki (no, jak to będzie zabawa dla większej przyjemności to będziesz go rozbudowywał). Tyle, ze korpus będzie taką raczej srednio najnowszą konstrukcją, stałka będzie o świetle 2.8, a zoom podstawowy. I będziesz miał z tego mnóstwo frajdy (no chyba, ze stwierdzisz że to fotografowanie to nie jest to co tygrysy lubią najbardziej).
Zrobisz to i w mikro 4/3 i w Sony i pewnie w Samsungu.
Jeśli nie musisz miec super dynamiki, niekonieczne spodziewasz sie gładkich fotek w skali 1:1 na ISO3200 itede... to może być naprawdę rozsądne wyjście.

Aha, nie licz na odpowiedzi w stylu: kup to, to i tamto. Sorry, tak łatwo przy tak rozmytych kryteriach to raczej nie będzie.

Co do światła obiektywów. Panasonik 20/1.7 to chyba właśnie jeden z najbardziej cenionych przez amatorów obiektywów tego systemu. A cena jest przyzwoita. Fakt, Sigma 19/2.8 kosztuje połowę, ale:
a) jest większe
b) jest ciemniejsze
Przy Twoich ograniczeniach finansowych to w systemie mikro4/3 kupiłbym Sigme 19, albo (wolałbym) zapolował na Panasonika z drugiej ręki. Ale mogło by byc to nieskuteczne, bo one bardzo nie tanieją...
W Sony kupiłbym zdecydowanie Sigmę 30/2.8.
Obiektywy sie w zasadzie nie zuzywają. W zasadzie. Jak ktoś nie próbuje sprzedać trupa po przejściach wodno-mechanicznych. Albo jeśli nie jest to podstawowy zoom z zestawu o czasie życia 2 lata (a potem się plajstik tak rozregulowywuje, ze parametry optyczne niekiedy potrafią zadziwić - no to nie jest scenariusz bardzo typowy, ale wcale nierzadki).

O Sony mogę powiedzieć tyle, ze ich aparaty potrafia wyprodukowac bardzo dobre zdjęcia. I że mają cechy - szczególnie serie 3 i 5 - ktore mi nie cakowicie nie pasuja. Obsługa i wymiary obiektywów oraz wybór obiektywów. Jeśli obsługa Ci pasuje i znajdziesz u nich sensowne dla Ciebie obiektywy to są to bardzo, bardzo dobre aparaty. Jeśli brać tylko testowa jakość zdjęć, to w całym systemie mikro4/3 trudno będzie Ci znaleźć godnego rywala. Mimo to mam mikro 4/3 :mrgreen:

seba840 
Początkujący

RB napisał/a:
A tak swoją drogą...co masz zamiar uwieczniać za pomocą tego nabytku?

Do kupna aparatu przyczyniła się moja niedawno narodzona córeczka :wink: i będę ją uwieczniał i 2,5 letniego synka przeważnie z tego względu kupuję aparat.

RB napisał/a:
Piszesz o tajemniczej stałce... a jaka ogniskową potrzebujesz?

Nie jestem do końca obeznany w tych tematach ale myślałem o czymś jaśniejszym niż kitowy obiektyw do robienia zdjęć w domu, coś z rzędu 19-30mm ?

RB napisał/a:
Jakie są Twoje dotychczasowe przyzwyczajenia fotograficzne?

Moje doświadczenia są takie że to praktycznie mówiąc będzie pierwszy aparat, bo do tej pory to robiłem tylko smartfonem zdjęcia mojemu synkowi czego teraz bardzo żałuję że nie kupiłem aparatu jak on się urodził i mam jego zdjęcia tylko z smartfona :oops:

RB napisał/a:
Jeśli aparat ma być tak ot... do celów mało sprecyzowanych to w zasadzie nie ma się co sadzic specjalnie, bo czy to będzie Samsung, Sony czy jakieś m4/3 to w zasadzie małe ma znaczenie.

Główny cel nabycia aparatu to dzieci :wink:

RB napisał/a:
Pod tym jednak warunkiem, ze nie zaczniesz uprawiac fotografii testowej (czyli patrzeć na zdjecia piksel per pixel i zamartwiac się, że przecież wtopiłem bo ten inny model to ma cośtam cośtam bardziej).

takiego czegoś nie mam zamiaru robić

RB napisał/a:
Wszystko o co pytasz potrafi zrobić godnej jakości zdjęcia. Lepiej wybrac się do sklepu i zobaczyć co jak się włacza i ustawia w poszczególnych modelach. Bo róznice mogą być poważne. Ja z Samsunga znam NX300, zdjecia można wyprodukowac tym baaardzo fajne, ale obsługa tego mi zbyt smartfona przypomina, abym JA był happy. Ale może to akurat opcja dla Ciebie?

Czyli prawdę mówiąc czego nie wybiorę to będę zadowolony?

RB napisał/a:
Dalej zastanów się, czy chcesz mieć wizjer? No jak tak, to masz chłopie w tej cenie wybór skromny, w zasadzie Panasoniki G3 i G5.

Wizjer raczej nie będzie mi potrzebny

RB napisał/a:
Opcia protiwpołozna jest czy to ma być to kieszonkowe, czy niekoniecznie. No bo jak kieszonkowośc jest priorytetem to sugerowałbym mikro 4/3 i tu juz zaleznie od jak małe: albo iść w stronę Olympusów PM albo jak nieco większe Panasoników GF, a jak jeszcze troszkę większe może być to i GX się nada. Mikro 4/3 nie tylko, ze korpusy ma małe. To ma po prostu średnio rzecz biorąc wyraźnie mniejsze obiektywy.

Powiem tak że ogólnie przymierzałem się do zakupu NIKONA D3200, ale po wizycie w markecie żona powiedziała mi że to jest za duże. I chciałbym się jeszcze zapytać czy dla amatora w zdjęciach będzie duża różnica między taką hybrydą a tą lustrzanką d3200?

RB napisał/a:
No i same obiektywy... czy Ty masz jakąś sensowna ogniskową na oku, jakies konkretne potrzeby, czy ot tak... bo wypada mieć, bo stałka lepsza?

Konkretnie nie mam jeszcze wytypowanej stałki, ale taką w pomieszczeniach z racji tego że ma jaśniejszy obiektyw 1,7/2,8 niż ten co w kicie jest.

RB napisał/a:
A zdjęcia ma robić wyłacznie aparat a Ty będziesz je tylko oglądał ;-) czy tez będziesz je 'kształtował' od prawie podstaw w wywoływarce? Bo jak aparat, to weź przeczytaj, który robi najlepsze jotpegi i mniej się przejmuj innymi kategoriami.

Nie no napewno ustawieniami będę się bawił a nie tylko auto. A odnośnie zdjęć raw to program jest dołączony do aparatu na kompa czy "kształtuje" się je w np photoshop?

RB napisał/a:
Z mojego punktu widzenia, można skompletowac rozsądny zestaw na lata zabawy w fotografię za te 2 tysiace, nawet składajacy sie z korpusu, zooma i stałki. Tyle, ze korpus będzie taką raczej srednio najnowszą konstrukcją, stałka będzie o świetle 2.8, a zoom podstawowy. I będziesz miał z tego mnóstwo frajdy.

Na przykład jaki ? :roll: jak już pisałem mam na razie 2000 pln na aparat ale nie koniecznie to musi być aparat już ze stałką żebym się zmieścił w 2k, stałkę mogę dokupić np w późniejszym terminie. (oczywiście bez wiedzy zony :razz: ) Ona ma pojęcie wględne aprat to aparat a nie żeby jeszcze coś do niego dokupywać :lol:

RB napisał/a:
Jeśli nie musisz miec super dynamiki, niekonieczne spodziewasz sie gładkich fotek w skali 1:1 na ISO3200 itede... to może być naprawdę rozsądne wyjście.
Aha, nie licz na odpowiedzi w stylu: kup to, to i tamto. Sorry, tak łatwo przy tak rozmytych kryteriach to raczej nie będzie.

Aż takich mega super zdjęć nie muszę mieć, zapewne obojętnie jaki bym nie kupił aparat to zdjęcia będą wyglądały super w porównaniu z tymi ze smartfona. Ale nie chcę wydawać kasy na nie wiadomo co (bo 2tyś to dla mnie nie jest mało) i potem się okaże że kupiłem coś co można najgorszego kupić :zalamany: Teraz chyba już bardziej się sprecyzowałem

RB napisał/a:
Co do światła obiektywów. Panasonik 20/1.7 to chyba właśnie jeden z najbardziej cenionych przez amatorów obiektywów tego systemu. A cena jest przyzwoita. Fakt, Sigma 19/2.8 kosztuje połowę, ale:
a) jest większe
b) jest ciemniejsze
Przy Twoich ograniczeniach finansowych to w systemie mikro4/3 kupiłbym Sigme 19, albo (wolałbym) zapolował na Panasonika z drugiej ręki. Ale mogło by byc to nieskuteczne, bo one bardzo nie tanieją...
W Sony kupiłbym zdecydowanie Sigmę 30/2.8.

Nie wiem czy to dobry pomysł żeby wybrać aparat taki żeby potem jak najtaniej dokupić stałkę

muzyk napisał/a:
Co do obiektywu - pamiętaj, że to stałka - z bardzo akuratną ogniskową, a zoom ... nożny :wink:

czyli jak dobrze rozumie to żeby mieć zoom to trzeba podejść z buta tak ? :lol:

muzyk napisał/a:
Co do tematu - używany aparat...
Jeśli działa i nie zdruzgotany, to czemu nie, tym bardziej bezlusterkowiec?

Jakoś mam uprzedzenia do kupowania używanych rzeczy, oprócz gier na ps3 :roll:

muzyk 

Jak wolisz.

P.S. Na boso też można zoomowac. :lol:

RB 

Czyli rozumiem, ze nieduży, w zasadzie faktycznie potrzebujesz stałki a i gdyby miał tam jakąs lampę wbudowaną to byłoby fajnie...

Tak na mój rozum to zestawem obiektywów docelowym mogłoby byc 20mm i 45 mm na mikro 4/3.
Albo (20)30-35 i 60 na APSC.
W zasadzie do tego co chcesz to nie widzę większego sensu zakupu zestawu z zoomem.

Cóż, ja jestem zdania ze warto wybierac tak aparat aby się własnie do niego dało w miare tanio kupic dobry obiektyw :-)

Jeśli chodzi o dobór obiektywów pamiętaj, ze 30mm na mikro4/3 (Panasonik, Olympus) da ci taki sam mniej więcej kadr jak 40mm na APS-C (Sony, Samsung etc)

Z konkretami to ja widzę to mniej więcej tak (mam nadzieję, ze Koledzy, np. muzyk czy fatman, mi tu popmoga i skoryguja ew. błedy logiczne ;-) ):

Sony: kupujesz korpus NEX3N za jakieś 1200 PLN nowy, do tego 30/2.8 Sigmy, seria A. Nie jest najjasniej, dość nowy niezły podstawowy korpus. Obsługa jak typowego kompakta... ale odchylany ekran. Będzie małe. Zoom nożny. Potem dokupisz ewentualnie Sigmę 60/2,8 lub, jeśli stwierdzisz, że raczej potrzebujesz szerszych kątów to 19 mm lub Sony 16mm. Cóz, Sony 16/2.8 rewelacją nie jest, ale naprawdę szeroki kąt ma. No i nie jest az taki zły, bez przesady.

Ewentualnie polujesz po Saturnach itp. na NEX-c3 z 16/2.8
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/2681513
i do tego już od razu kupujesz Sigme 30/2.8 i sądzę, ze będziesz happy za 2 tysiące z dwiema stałkami.
To starszy korpus, ale zdjęcia zrobi Ci bardzo podobne jak 3N.

Uwaga - w opcji Sonowej za 2 tysiące nie ma wbudowanej lampy... choćbyś się skręcił w precelek.

Starsza konstrukcja, świetnie zrobiona, łatwa obsługa, wbudowana lampa, stabilizacja w korpusie. Brak ekranu dotykowego. No i matryca stosunkowo szumiąca i o małej dynamice, 12 Mpix. IMO powinna Ci i tak starczyć...
http://fotonia.eu/-o_l_1221.html

Istnieje jeszcze możłiwość zakupu Olympusa E-P2 (korpus starszy od E-P3) i do tego juz na wejściu możesz właściwie kupować 45/1.8 a potem ew. czaić sie na szeroki kąt, ale... masz wtedy typowy zestaw portretowy i nic więcej na początek.
http://fotonia.eu/-o_l_686.html

Możesz zapolować gdzieś na samo body Panasonika GX-1. W sklepie tego już pewnie nie kupisz, może gdzieś na allegro udało by Ci się ustrzelić nówkę. Powinno byc gdzieś 1200 -1300 PLN. Korpus moim zdaniem lepszy od E-P3. Matryca lepsza, też doskonale wykonany, dotykowy ekran, lampa.... szumy mniejsze niz w E-P3, dynamika podobna. Bez stabilizacji w korpusie. Dla mnie - najlepsza opcja za te pieniądze. Ale nie wiem czy do upolowania. GX-1 jest dostępny z zoomem za jakieś 1500 PLN, ale po co Ci ten zoom...
Do tego obiektywy j.w.

Ewentualnie możesz sprawić sobie korpusy mniej wyposażone: E-PL3 (9 stów) czy GF-5 (podobnie). Obsługa będzie, ekhm, jak w kompakcie (ale i tak lepiej niż w NEX-ie, IMO, oczywiście). Zdjęcia tak jak w E-P3. Lampy w nich nie będzie.

lub podobnego...
(ale tu w dziedzinie które z takich lepsze od innych, to ja zupełnie odpadam)

Odpowiedz do tematu