Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Poręczny aparat do fotografii codziennej, dzieci
Autor Wiadomość
mariianna
[Usunięty]

Wysłany: Sob 22 Lut, 2014   Poręczny aparat do fotografii codziennej, dzieci

Witam wszystkich,

potrzebuję pomocy w wyborze aparatu fotograficznego, który planuję kupić w celu dokumentacji wydarzeń z życia codziennego (głównie dzieci). Szukam więc czegoś niewielkiego i poręcznego, niezawodnego w szybkim uchwytywaniu chwili. Wydaje mi się, że kompakt z wymienną optyką będzie złotym środkiem pomiędzy słabym "pstrykaczem" a ciężką lustrzanką. Zwłaszcza, że zdjęcia robione będą przez amatorów, najczęściej we wnętrzach, gdzie nie zawsze światło sprzyja najlepszej jakości.

Potrzebny mi aparat prosty i zautomatyzowany, jednak który zagwarantuje możliwie najlepszą jakoś zdjęć. Zależy mi też na module WiFi (aby zdjęcia, których będzie sporo, bezpośrednio przesyłać w jedno miejsce).

Sama fotografuję tylko lustrzanką, dlatego jestem zielona w temacie. Będe wdzięczna za porady!

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 25 Lut, 2014   

mariianna, jaki budżet? Bez tego nie da się nic doradzić. Najtańsze sensowne zestawy bezlusterkowe można kupić nowe już za 1000-1500 zł, ale w górę można się piąć dość mocno, jeśli chodzi o ceny.

mariianna
[Usunięty]

Wysłany: Sro 26 Lut, 2014   

Budżet generalnie jak najmniejszy. to nie ma być aparat do wielkiej fotografii, chodzi o to by osoby "pstrykające" bez zastanowienia (a tym bardziej bez umiejętności) były w stanie zrobić dobre, ładne zdjęcia. Pomyślałam, że wymienna optyka załatwi sprawę za nie.

Najtańszą opcją, jaką znalazłam jest Samsung NX1000. Warto przyoszczędzić i zdecydować się na niego?

siosio 
Maniak

NEX3N z 16-50 jest droższy ale wypuszcza lepsze jpgi od Samsunga NX1000 i NX1100.

Poza tym Samsung NX1000 (już chyba nie jest w sprzedaży) i NX1100 są sprzedawane w zestawie z obiektywem 20-50 - a ten obiektyw nie ma stabilizacji. Obiektyw sonego 16-50 stabilizację ma.

Sony Nex 3n nie ma wi-fi

Samsung NX1000 też nie ma WiFi

WiFi ma Samsung NX1100

Lucas1981r 
Rozmowny

A czemu myslisz ze na "zwyklym" pstrykaczu bedziesz mial slabe zdjecia? patrzyles na Olympusa XZ-2 lub Fuji X10?
z tych co wymieniles bralbym NX1100 - w zestawie masz Lightrooma i na allegro dobre-tanie obiektywy.

Tutejszyn 
Optyczny

mariianna napisał/a:
chodzi o to by osoby "pstrykające" bez zastanowienia (a tym bardziej bez umiejętności) były w stanie zrobić dobre, ładne zdjęcia
Przy ładnej, słonecznej pogodzie, na zewnątrz budynków, to jest możliwe. Gdy światła zaczyna brakować, zaczynają się problemy. Niestety nastawiasz się na robienie zdjęć właśnie w tych trudniejszych warunkach. Trudno będzie Ci robić ładne zdjęcia z pominięciem podstawowych umiejętności.
siosio napisał/a:
NX1100 są sprzedawane w zestawie z obiektywem 20-50 - a ten obiektyw nie ma stabilizacji.
I bardzo dobrze. Po cholerę stabilizacja dla takich ogniskowych?

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Tutejszyn napisał/a:
Po cholerę stabilizacja dla takich ogniskowych?
Fotografujac Twoja ulubiona Sigma 18-50 nie uzywasz OS?

Tutejszyn 
Optyczny

cybertoman, używam, bo OS tam jest. Fotografuję również Nikkorem 50, f1.8D bez stabilizacji i nigdy nawet nie pomyślałem, że ten obiektyw pod tym względem jest choćby w najmniejszym stopniu upośledzony.

PS
to jest Sigma 17-50 :)

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Tutejszyn napisał/a:
to jest Sigma 17-50
Jasne jasne, te wlasnie mialem na mysli. Mea maxima culpa ;)

mariianna
[Usunięty]

Lightroom i późniejsza dostępność obiektywów mają dla mnie małe znaczenie (tych zdjęć nikt nie będzie obrabiać, ani nawet przechowywać przy pomocy Lightrooma, obiektyw też będzie raczej jeden na stałe).

siosio napisał/a:

Samsung NX1000 też nie ma WiFi

Moje źródła - z tym portalem na czele - mówią, że owszem ;)

Tutejszyn napisał/a:
Przy ładnej, słonecznej pogodzie, na zewnątrz budynków, to jest możliwe. Gdy światła zaczyna brakować, zaczynają się problemy. Niestety nastawiasz się na robienie zdjęć właśnie w tych trudniejszych warunkach. Trudno będzie Ci robić ładne zdjęcia z pominięciem podstawowych umiejętności.

Zdaję sobie z tego sprawę, i moje pytanie w tym wątku jest właśnie próbą znalezienia złotego środka, czyli sprzętu możliwie najbardziej zautomatyzowanego, który pozwoli na uzyskanie dobrego (a dokładniej po prostu estetycznego) zdjęcia SAM - jeśli fotografować będzie osoba zielona w temacie, lub dokumentująca w biegu, na szybko. Ale to oczywiste, że nie oczekuję zapierających dech w piersiach artystycznych fotografii. Szukam po prostu czegoś lepszego niż aparat w smartfonie czy inne idioten-kamera, a że sama doświadczenie mam wyłącznie z lustrami, to zwracam się z prośbą do Was.

Odpowiedz do tematu