Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: hijax_pl
Nie 02 Mar, 2014
Problem Nikon D3200 + KIT
Autor Wiadomość
Fejton 
Nowy

Wysłany: Pon 24 Lut, 2014   Problem Nikon D3200 + KIT

Na każdym filmiku ukazującym D3200 + jakiś kitowy obiektyw goście wciskają do połowy spust migawki i wtedy automatycznie ustawia im się AF. U mnie natomiast jak wcisnę do połowy spust nic się nie dzieje - muszę trzymać wciśnięty spust do połowy i wcisnąć wtedy przycisk AE-L / AE-F żeby uruchomić silniczek AF. Dlaczego u mnie tak to wygląda ? To jest jakaś wada?

Dodam, że na razie uczę się obsługi tego aparatu (pierwszy tego typu). Problem występuje zarówno z obiektywem 18-55 VR, jak i 55-200 VR oba z AS-F.

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 24 Lut, 2014   

Fejton, przestaw sobie w menu.
BTW, takie ustawienie (czyli AF niezależny od spustu migawki), jest o wiele wygodniejsze, jeśli się do niego przyzwyczaisz.

Fejton 
Nowy

Wysłany: Pon 24 Lut, 2014   

Myślałem o tym ale... nie do końca wiem, gdzie to się zmienia... Później jak się ogarnę z obsługą to może wrócę do tego, na początek łatwiej mi będzie z automatu AF...

Mam jeszcze pytanie odnośnie nagrywania wideo. Nie działa mi przycisk nagrywania (ten czerwony record). W żadnym trybie nie jestem w stanie tak odpalić nagrywania, jedynie poprzez wejście w GUIDE, wybór jakiegoś ustawienia i jak są opcję widoku poprzez wizjer lub live view to pojawia się filmuj. To jest jedyna możliwość włączenia filmowania. Ktoś orientuje się, czy tak powinno być i gdzie (dokładnie) się to zmienia. Bo domyślam się, że w "menu"...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 02 Mar, 2014   

Masz instrukcję obsługi?

Fejton 
Nowy

Captain Obvious...

Tak mam, przeczytałem i nie wiem. AF zmieniłem, gdyż był przypisany do klawisza AE-L / AE-F, a nie spustu migawki. Jeżeli chodzi o nagrywanie dalej nie wiem o co chodzi.

Co do wypowiedzi wyżej - jak masz pomagać w ten sposób to sobie daruj. Do tego jeszcze moderator...

kozidron
[Usunięty]

Fejton napisał/a:
Co do wypowiedzi wyżej - jak masz pomagać w ten sposób to sobie daruj. Do tego jeszcze moderator...

Nikt za Ciebie nie przeczyta instrukcji obsługi, na lenistwo nie pomoże nawet moderator, można czegoś nie rozumieć w instrukcji obsługi i wtedy się pyta ale traktowanie jakiegokolwiek forum dyskusyjnego na zasadzie, że odpowiedź ci się należy w jednym zdaniu i to najlepiej niezłożonym, żebyś sie nie spocił jest dość osobliwa a ta odzywka dość bezczelna :razz:

mozer 
bo Pentax

kozidron, niestety ostatnio coraz więcej takich patologii na tym forum :/

Fejton 
Nowy

Kiepska umiejętność czytania ze zrozumieniem. Wyraźnie napisałem, że przeczytałem całą instrukcję. Informacje podane w instrukcji na temat nagrywania nie sprawdzają się na moim egzemplarzu dlatego pytam na forum, nie mam nikogo, kto mógłby mi pokazać. Widać mojego patologicznego towarzystwa nie stać na taki sprzęt... Bananowi chłopcy trzymają się razem i wyśmiewają z tanich aparatów i ich właścicieli. Wasze teksty totalnie zrażają do czegokolwiek. Dzięki wielkie.

P.S. Przynajmniej pomoc techniczna Nikona trzyma kulturę. Wymuszoną, ale jednak.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Fejton Nie 02 Mar, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

kudlatypawelek 
Bywalec

Nie wiem, czy kolega Fejton nieco nie przesadza. Po co te złośliwości i nadąsanie. Popatrz na mój wątek o ISO 200 na C600D. Rozwinąl sie na 3 strony i wielu uczestników forum zabrało tam głos. Jak widać tu ludzie na prawdę chcę pomóc i angażują swój prywatny czas. Wystarczy tylko trochę szacunku, a jeżeli nie zgadzasz się z czyimś zdaniem to pokaż to w parlamantarny sposób bez "agresji".

Fejton 
Nowy

kudlatypawelek, kulturalnie proszę o pomoc. Zależy mi na rozwiązaniu mojego problemu, a zostaje odsyłany do instrukcji. Gdybym jej nie czytał to bym się nie odzywał. Myślałem, że ludzie tutaj potrafią jakoś pomóc ale teraz towarzystwo wydaje się nieco snobistyczne....

Mi osobiście nie zależy na pogaduchach tylko tym konkretnym przypadku. Nie rozpoczynam debaty. Proszę o pomoc.

kojut 
Entuzjasta

Fejton, w instrukcji (str. 88) pisze, że aby filmować należy przejść w LV a dopiero wtedy naciskać górny przycisk rec aby rozpocząć. Nie wiem czy działa to w trybie scn więc próbuj w trybach półautomatycznych, P lub auto.

Fejton 
Nowy

kojut, Dzięki za pierwszą sensowną odpowiedź. Tak też zrobiłem, dokładnie jak pisze w instrukcji - najpierw LV, później REC. Niestety tak też nie mogę zainicjować nagrywania niezależnie od wybranego trybu (czy sceneria, czy manual czy auto). W sklepie, gdzie kupiłem mój aparat (bcc.nl) zaproponowali mi zaktualizowanie softu. Tak właśnie zrobiłem i... faktycznie po tym zabiegu wszystko działa dokładnie jak w opisie w instrukcji.

Szkoda, że tutejsi spece nie zaproponowali chociaż tak prostego sposobu. Tylko kierują z uśmiechem do przeczytanej od deski do deski instrukcji. Generalnie można sposób nazwać "na odwal się", ale o dziwo tym razem zadziałało.

Pozdrawiam serdecznie.

kojut 
Entuzjasta

Fejton, niestety jakie pytanie taka odpowiedź. Nie masz się co denerwować, bo nigdzie nie napisałeś, że próbowałeś uruchamiać zgodnie z instrukcją, a tylko opisałeś jakieś wygibasy. Gdybyś to napisał, to pewnie dostałbyś odpowiedź żeby, albo się skontaktować z serwisem, albo pobawić się softem.
Poza tym jest to forum dyskusyjne i otwierając, bądź wypowiadając się w temacie, chcąc nie chcąc, zaczynasz debatę.

kozidron
[Usunięty]

Fejton napisał/a:
Szkoda, że tutejsi spece nie zaproponowali chociaż tak prostego sposobu. Tylko kierują z uśmiechem do przeczytanej od deski do deski instrukcji.

teraz jeszcze winni są inni forumowicze :roll: jak baba

kojut napisał/a:
Gdybyś to napisał, to pewnie dostałbyś odpowiedź żeby

łatwiej jest walnąc focha

mozer 
bo Pentax

Fejton, kolego, co jest niestosownego lub niekulturalnego w pytaniu hijaxa o to, czy posiadasz instrukcję? Wiele osób tutaj zadaje pytania właśnie bez zapoznania się z takową, więc jest rzeczą naturalną, że się o to pyta...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi