optyczne.pl forum.optyczne.pl
 
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy



Poprzedni temat :: Następny temat
Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie
Autor Wiadomość
paul80 
Maniak
Optyczny


Pomógł: 9 razy
Posty: 950
Skąd: Wrocław
Wysłany: Wto 25 Lut, 2014 16:21   Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie

Witam, dlaczego ta opcja działa dość krótko, ile czasu działa opcja "Zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie" ?

P.s. używam google chrome, może to wpływ tego, że często loguje się z innego IP na innym komputerze.
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






moronica 
Temu Panu już podziękujemy



Pomogła: 106 razy
Posty: 7414
Skąd: BN3
Wysłany: Wto 25 Lut, 2014 17:13   

ta opcja dziala jak wchodzisz na strone z tego samego komputera
 
 
Tutejszyn 
Optyczny


Pomógł: 54 razy
Posty: 2954
Skąd: Gliwice
Wysłany: Wto 25 Lut, 2014 17:17   

Hasła przechowuje menedżer haseł przeglądarki w komputerze. W innej przeglądarce, lub innym komputerze, hasła trzeba zapamiętać od nowa.
 
 
moronica 
Temu Panu już podziękujemy



Pomogła: 106 razy
Posty: 7414
Skąd: BN3
Wysłany: Wto 25 Lut, 2014 17:53   

Tutejszyn, tu nie chodzi o zapamietywanie hasla
 
 
matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator


Pomógł: 12 razy
Posty: 703
Skąd: Londyn/Lubin
Wysłany: Sro 26 Lut, 2014 00:01   

Chodzi o ciasteczka :wink:
 
 
Tutejszyn 
Optyczny


Pomógł: 54 razy
Posty: 2954
Skąd: Gliwice
Wysłany: Sro 26 Lut, 2014 07:49   

Cytat:
Tutejszyn, tu nie chodzi o zapamietywanie hasla
a o co? Skoro serwis wymaga hasła przy logowaniu, to hasło musi być zapamiętane, aby móc się zalogować automatycznie.
matys, hasła w ciasteczkach? A klucz do mieszkania trzymasz pod wycieraczką?
 
 
Usjwo 
Optyczny



Pomógł: 25 razy
Posty: 4144
Skąd: Shanghai
Wysłany: Sro 26 Lut, 2014 08:11   

Z tego samego komputera, ale nie koniecznie z tego samego IP. Ja uzywam jednego komputera i w domu i w pracy (wiec IP sa rozne) i opcja jest zapamietywana. Zalogowanie sie z innego komputera, powoduje "wylogowanie" z poprzedniego.
Haslo nie jest zapamietywane w "ciasteczkach" tylko pewnie login i znacznik zeby go nie sprawdzac (w koncu optyczne to nie bank).
 
 
moronica 
Temu Panu już podziękujemy



Pomogła: 106 razy
Posty: 7414
Skąd: BN3
Wysłany: Sro 26 Lut, 2014 12:53   

Tutejszyn napisał/a:
Cytat:
Tutejszyn, tu nie chodzi o zapamietywanie hasla
a o co? Skoro serwis wymaga hasła przy logowaniu, to hasło musi być zapamiętane, aby móc się zalogować automatycznie.
matys, hasła w ciasteczkach? A klucz do mieszkania trzymasz pod wycieraczką?

zapamietywanie hasla przez przegladarke a automatyczne logowanie przy ponownej wizycie to 2 osobne procesy. dopoki jestes zalogowany haslo nie musi byc podawane ponownie, czy to przez ciebie czy automatycznie w tle przez przegladarke. po prostu sesja nie wygasa wiec de facto nie logujesz sie ponownie
 
 
matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator


Pomógł: 12 razy
Posty: 703
Skąd: Londyn/Lubin
Wysłany: Pią 28 Lut, 2014 20:09   

Tutejszyn napisał/a:
Cytat:
Tutejszyn, tu nie chodzi o zapamietywanie hasla
a o co? Skoro serwis wymaga hasła przy logowaniu, to hasło musi być zapamiętane, aby móc się zalogować automatycznie.
matys, hasła w ciasteczkach? A klucz do mieszkania trzymasz pod wycieraczką?

moronica opisała to dość dokładnie. Jest różnica miedzy zapamiętaniem hasła przez przeglądarkę w jej "menedżerze haseł", a kliknięciem własnie w tego rodzaju box jak "zaloguj automatycznie" - po wybraniu tego twoja sesja jest zapamiętana własnie w ciasteczkach.

Fizycznie w cookies nie ma twojego hasla ale jest "klucz" sesji który jest jakoby takim hasłem.
Mówiąc prosto wystarczy mi skopiować twoje cookies na swojego kompa i mam dostęp do optyczne.pl(lub czegokolwiek innego gdzie zaznaczyłeś "zaloguj automatycznie")bez znajomości twojego konkretnego hasła, oczywiscie jest jeszcze parę innych rzeczy które trzeba spełnić żeby przejść uwierzytelnianie ale to inna para kaloszy.
 
 
Tutejszyn 
Optyczny


Pomógł: 54 razy
Posty: 2954
Skąd: Gliwice
Wysłany: Pią 28 Lut, 2014 21:22   

Nie wiem. Nie rozpoznawałem sprawy zbyt dogłębnie. Po prostu nie pozwalam automatom na zbyt wiele, jednak to co mówisz
matys napisał/a:
Fizycznie w cookies nie ma twojego hasla ale jest "klucz" sesji który jest jakoby takim hasłem.
brzmi jak zaprzeczenie higieny dotyczącej bezpieczeństwa w sieci.
 
 
komor 
Moderator
TSILB



Pomógł: 357 razy
Posty: 19480
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pią 28 Lut, 2014 21:40   

Tutejszyn, gdyby nie ciasteczka z sesją to do każdego odświeżenia strony musiałbyś się od nowa logować.

matys napisał/a:
Mówiąc prosto wystarczy mi skopiować twoje cookies na swojego kompa i mam dostęp do optyczne.pl(lub czegokolwiek innego gdzie zaznaczyłeś "zaloguj automatycznie")bez znajomości twojego konkretnego hasła

Nie jestem w te klocki mocny, ale zdaje się przy współczesnych rozwiązaniach nie jest to już takie proste. Ale może się mylę.
 
 
 
matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator


Pomógł: 12 razy
Posty: 703
Skąd: Londyn/Lubin
Wysłany: Pią 28 Lut, 2014 22:21   

komor napisał/a:
Tutejszyn, gdyby nie ciasteczka z sesją to do każdego odświeżenia strony musiałbyś się od nowa logować.

matys napisał/a:
Mówiąc prosto wystarczy mi skopiować twoje cookies na swojego kompa i mam dostęp do optyczne.pl(lub czegokolwiek innego gdzie zaznaczyłeś "zaloguj automatycznie")bez znajomości twojego konkretnego hasła

Nie jestem w te klocki mocny, ale zdaje się przy współczesnych rozwiązaniach nie jest to już takie proste. Ale może się mylę.

Nie mylisz się, kiedyś to było łatwiejsze niż teraz.
Dlatego dopisałem to, uprzedzając dodatkowe pytania i wątpliwości.
Cytat:
oczywiscie jest jeszcze parę innych rzeczy które trzeba spełnić żeby przejść uwierzytelnianie ale to inna para kaloszy.


Cała ta afera z informacją o cookies która teraz musi być wyświetlona itp.. bo korzystając z nich w jakiś tam sposób uchylasz furtkę do twoich danych, większość normalnych użytkowników nie wie, że to działa w taki sposób i że te pliki istnieją. Wiec ktoś(bo to strony które odwiedzasz zapisują cookies w twoim systemie)naraża cie jakby na atak nie informując o tym. Dlatego teraz wchodząc na rożne strony musisz wyrazić zgodę na używanie cookies bla bla bla....
 
 
lech pepliński
Rozmowny


Pomógł: 2 razy
Posty: 337
Skąd: Gdynia
Wysłany: Wto 13 Maj, 2014 12:36   

Używam stale jednego komputera i za każdym razem muszę się logować , mino
że odhaczam opcję " zaloguj mnie automatycznie przy każdej wizycie ".
Kiedyś tego nie było .
 
 
pioroon 
Optyczny
nieOptyczny



Pomógł: 32 razy
Posty: 1363
Skąd: Warszawa
Wysłany: Wto 13 Maj, 2014 13:10   

No to dziwne, ciastka może wyłączone?
 
 
Andrzej.M. 
Optyczny



Pomógł: 63 razy
Posty: 3746
Skąd: Krakowski Kazimierz
Wysłany: Pon 18 Sie, 2014 12:02   

Nie wiem co się dzieje ale od jakiegoś tygodnia logowanie to jakiś horror! muszę się logować dosłownie co chwilę, nawet pisząc te odpowiedź żeby ją wysłać trzy logowania!!! - wcześniej tego nie było.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13