Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wiem, wiem, zaraz mi się oberwie, i napiszecie, przeszukaj sobie forum!
Po 2 miesiącach "kombinowania" i czytania różnych opinii,wytypowałam ostatecznie 2 modele aparatów.
Panasonic FZ8 i Canon S5IS .
Może odezwie sie ktoś kto miał do czynienia z tymi aparatami i pomoże mi w podjęciu ostatecznej decyzji.
Co do Panasonica to prawie wszędzie "straszą" szumami, ale jak wywnioskowałam z licznych przeczytanych opinii , to prawie każdy kompakt powyżej ISO 200 zaczyna szumieć juz poważniej.
Chciałam robić zdjęcia raczej "na zewnątrz" tzn. krajobrazy , architektura, przyroda (zwierzątko jak się nawinie), w pomieszczeniach też , ale rzadziej.
Miałam w ręcę w sklepie FZ8 i świetnie leżal w ręce. Jednak wiem ,że to nie wszystko.
Zależy mi na dobrych (napewno nie na konkursy) zdjęciach, w miarę nieskomplikowanej obsłudze aparatu (amatorka) , i chciałabym,żeby posłużył mi kilka ładnych lat.
Będe wdzięczna za wszelkie sugestie i uwagi. Liczę na pomoc bardzej doświadczonych kolegów. Pozdrawiam.
Jeżeli aparat dobrze lezy Ci w ręce to już prawie połowa sukcesu.
Jakość zdjęć z dwóch podanych przez Ciebie modeli będzie porównywalna, różnice pomiędzy aparatami i zdjęciami przez nie generowanymi będą na pewno, ale to już są niuianse typu w tym jest to a w tym nie ma, to zdjęcie ma żywsze barwy, a to jest ostrzejsze Więc może wybierz właśnie na zasadzie, który lepiej leży, albo który jest tańszy, czy wreszcie który ma bardziej ergonomiczne menu.
Pamiętaj jak aparat nie będzie Ci dobrze leżał w ręce, będziesz cały czas Czuła, że masz to "obce ciało", natomiast gdy dobrze leży to tak jakby "wyrastał Ci z dłoni, jakby był częscią Ciebie" a wtedy łatwiej skupić się na fotografii, bo obsługi sprzętu dokonujesz intuicyjnie
Chciałam poinformować,że stałam sie właścicielką Panasa FZ8
Zrobiłam narazie parę fotek tak dla testu. Wydaje mi się ,że dokonałam dobrego wyboru.
Faktycznie w dziennym świetle radzi sobie rewelacyjnie. Troche gorzej jest w pomieszczeniach. Ale to może kwestia ustawien. Jestem narazie na początku drogi w fotografowaniu.
Witam, może po fakcie piszę ten post ale może ktoś mi wyjaśni pewną rzecz. Tez kupiłem FZ8 ale zastanawiam się nad zamianą na S5. Dleczego? Miałem troche do czynienia z S5, mam od dawna inną małpkę Canona i
Robiłem zdjęcia jednym i drugim,fotografia produktowa, i plastycznie bardziej kolory odpowiadają mi w S5, są czystsze, może to kwestia ustawień, Panasa muszę przećwiczyć, ale po pierwszych fotach jestem nieco w rozterce bo C A530 zrobił nie gorsze a może nawet lepsze zdjęcia od FZ8.
Co do trzymania to FZ8 jest lepszy, pewnie i ładniejszy ale te zdjęcia (mała rozdzielczość, ustawienia w C na 0,w FZ8 jeszcze nie wyczułem ale na 0 bez duszy)
Inaczej może być ze zdjęciami w terenie, ale na to akurat nie stawiam nacisku.
Co wy na to?
FZ8 i FZ18 mają zimniejsze kolory od Canonów, nawet jak w panasie nastawisz nasycenie na maxa. Trzeba sie po prostu do tego przyzwyczaić.
Mi tez było dziwnie jak przesiadłem sie z Canona A620 na FZ18. Canon robił takie bardziej fotki "slajdowe", mi to odpowiadało, taka barwa, soczysta.
No właśnie, te kolory bardziej ,,plastyczne", co w moim przypadku jest niestety ważne sprzedaż internetowa, małe zdjecia oglądane na monitorze komputera. Spróbuję ustawić tę puszkę nieco inaczej, mam ją dopiero drugi dzień i wtedy zobaczę, trochę żal mi będzie rozstawać się z Panasem, pewnie ma dużo zalet, ale ja mam specyficzne potrzeby, niestety
[ Dodano: Sob 22 Mar, 2008 ]
Moż spróbować ustawić ręcznie balans bieli? Mój C a530 na dzień dobry ustawiał nasycenie, barwę i kontrast na wyższe wartości. Popróbuje, w końcu szkło Leica powinno sobie poradzić z kolorami (chodzi mi o naturalne, wierne oddanie koloru ale nieco bardziej ciepłe a nie zimne)
[ Dodano: Sob 22 Mar, 2008 ]
Moż spróbować ustawić ręcznie balans bieli?
Też zauważyłam,że Panas robi fotki takie "zimne". Ale przez ustawienia balansu bieli można je trochę "ogrzać". Ja też sie dopiero uczę tego aparatu. Zobaczymy jak będzie dalej.
Myślę, że tu raczej chodzi o soft aparatu, a nie szkło Leika w końcu dobra firma. Ja spróbował bym ocieplić ręcznie. W FZ8, czy, to 18 jest taka opcja balansu bieli wymuszonego, (kolorowy kwadracik), ja czasami z tej opcji korzystam.
Ewentualnie robić w formacie RAW i tam już nie ma problemu z ociepleniem fotki w programie, który dają do wywoływania rawów
Myślę, że tu raczej chodzi o soft aparatu, a nie szkło Leika w końcu dobra firma. Ja spróbował bym ocieplić ręcznie. W FZ8, czy, to 18 jest taka opcja balansu bieli wymuszonego, (kolorowy kwadracik), ja czasami z tej opcji korzystam.
Masz na myśli opcję "Reg.balansu bieli", taki kwadrat z "krzyżykiem" pośrodku i kolorami do ustawiania: żółty,czerwony,zielony, niebieski. "Wędrującą" kropką reguluje się odcień bieli. Czy tak?
No i kiszka, próbowałem dzisiaj ustawić mojego FZ8 i nie uzyskałem satysfakcjonującego efektu, mimo różnych rególacji w balansie bieli. Kolory jakieś takie, coś im brak. Nie wiem czy diabeł nie tkwi w szczególe - fz zapiauje obrazy w jpg w rozdielczości 72 ppi, podczas gdy canon 180 ppi, (małe zdjęcia 640x480) czy można to zmienić czy tak jest już w sofcie aparatu?
Już go spakowałem, i jutro mam zamiar odesłać
Nie kwestionuje jego możliwosci w plenerze i w ogóle.....
A miało być tak pięknie, nie pozostanie mi nic innego jak dozbierać do lustra...
Nie wiem czemu nie chcesz poprobować fotografować w formacie RAW (ja prawie zawsze korzystam z tego formatu) i obrabiać fotografie w programie, który dostałeś z aparatem, czyli, Silkypix Developer Studio 2.1, naprawdę tam można dużo zdziałać.
Chyba, że już próbowałeś i też Ci nie odpowiada.
Właśnie przed chwilą próbowałem, zrobiłem jedno zdjęcie na próbę i dopiero teraz się wziołem na warsztat i.....światełko w tunelu. To jest to.
Przyznam się że trudno było mi przestawić sie psychicznie na dodatkową pracę w grafice, ale dochodzę do wniosku że innej drogi nie ma i kropka.
Powalczę trochę z photoshopem i myśle że będzie ok,
jakby nie było S5 nie ma raw chociaż można to ponoć żmienić w sofcie
Prześpię się jeszcze z tym i mam mam nadzieję że zostawię panasa, a i ppi po obróbce raw jest większe, choć to chyba nie ma znaczenia
[ Dodano: Sro 26 Mar, 2008 ]
Jeszcze jedna sprawa, okazuje się że ustawienie balansu bieli w tryb AWB daje lepsze odwzorowanie kolorów niż wg wzorca - biała kartka.
Z góry zakładałem że wg wzorca będzie lepiej i stąd te nieudane zdjęcia.
Te jpg. też można z powodzeniem obrabiać w CAMERA RAW. Musze się przełamać i przestawić całkowicie na RAW
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10