Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 19 Kwi, 2014 E-PL5 kontra XZ-2, LX-7 kontra Wasze propozycje.
Witam serdecznie
Stoję przed poszukiwaniem aparatu kompaktu bądź bezlusterkowca. Jako, że moje wymagania są podobne do właściciela wątku: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=24503 obejrzałem polecane w nim modele Olympusa XZ-2 oraz Panasonic LX-7. Wrażenia? Może opowiem o minusach czy różnicach.
LX-7:
-stosunkowo wolne zoomowanie
-krótkie tele 90mm (wg mnie zoom czasem się przydaje)
XZ-2:
-filmując po zmianie zoomu dłużej ostrzy niż LX-7
-brak ładowarki w zestawie (duży minus gdyż podczas tripów zdarzało mi się zostawiać baterie do ładowania np. w McDonaldzie)
Fajną opcją w XZ-2 jest dotykowe wybranie punktu AF. W LX-7 mam wrażenie jakoby poruszanie się po menu (choćby wyboru punku AF) było wolniejsze. Gorsza optymalizacja softu? Brak ruchomego LCD.
Po obejrzeniu aparatów w sklepie i ogólnym rozrachunku bardziej kusi XZ-2, jednak magiczny napis LEICA na obiektywie LX-7 czaruje
Różnica w jasności obiektywu – czy jest faktycznie aż tak duża?
Oglądając wczoraj w/w aparaty w sklepach polecono mi także w dobrej moim zdaniem cenie bezlusterkowca Olympusa E-PL5 z obiektywem 14-42 oraz 40-150 za 1899 zł która wydaje mi się dość korzystna. Co prawda tracę troszkę na kompaktowych wymiarach (zawsze jednak mogę kupić torbę mniejszą tylko pod 1 obiektyw i tylko jego wziąć ze sobą). Nie lubię nadmiaru bagażu np. podczas eskapad w Dolomity czy wspinaczki na Blanca.
Główne różnice wymienna optyka vs kompakt.
Większa matryca, ciemniejszy obiektyw > VS < mała matryca, jasny obiektyw? Wychodzi porównywalnie? Oświećcie mnie prosze
Nie będę ukrywał, że będąc na życiowym starcie, chciałbym kupić aparat i przynajmniej na razie nie dokładać do szkieł. Nie wiem też czy na tyle mnie wciągnie. Wcześniej posiadałem kompakcik Nikona oraz lustro Olympusa z kitowymi szkłami. Pierwszy aparat ma już jakieś 8 lat – wolny AF, mały zakres ISO itd. Drugi został szybko sprzedany – za duże gabaryty. A aparat wykorzystywany głównie podczas tripów górsko-wspinaczkowych, zwiedzaniu, wypadu na rower, narty. Zależy mi na dobrej jakości zdjęć, ostrości. Wychodzą mi niezłe zdjęcia krajobrazów, natury. Mam jednak duże problemy w portretach, ale może się tego nauczę Podoba mi się efekt rozmycia tła za fotografowaną postacią.
Wiem, że sprzętu jest bardzo dużo, jednak jako laik mam już taki mętlik w głowie, że nie jestem w stanie dokonać wyboru. Budżet to ok 2000 zł (im mniej tym lepiej )
Wysłany: Pon 21 Kwi, 2014 bliżej mi do wymiennej optyki chyba jednak...
...coraz mocniej się zastanawiam i bliżej chyba jednak wziąć mi aparat z wymienną optyką. W bardzo dobrej cenie jest w tej chwili Olympus E-PL5 z obiektywami 14-42 oraz 40-150 = 1899 zł.
Zastanawiam się także nad alternatywami w postaci:
NX-300 + 18-55 za 1449 zł
NEX-5 tutaj troszkę się gubię poniważ jest 5R 18-55 za 1999 zł, 5RL 16-50 za 1999 zł, 5 TL 16-50 za 2200 zł
GX1K 14-42 1499 zł lub GX1X 14-42 Power Zoom za 2278 zł
zarówno w Sony 16-50 jak i Panas 14-42 Power Zoom zapewnia bardziej kompaktowe wymiary...
Z mojego, laickiego pkt widzenia najlepszy stosunek cena/ilość sprzętu/recenzja na optyczne.pl ma właśnie olympus. To on też ma najmniej minusów w recenzji optyczne.pl. Nasuwa mi się jednak pytanie ponieważ wiem, że rozmycie tła za fotografowanym obiektem zależy od wielkości matrycy i jasności obiektywu oraz przesłony rozumiem, że ciężej będzie mi uzyskać ten efekt Olympusem z kitem niż np. aparatem a APS-C z kitem?W matrycy 4:3 w porównaniu z APS-C gorszy będzie także współczynnik szumy / ISO (ze względu na jej wielkość)?
Jeśli chodzi o ceny obiektywów i ilość to najwięcej ma Olympus/Panas, mam wrażenie, żę Sony depcze po piętach, szybko też rozwija się Samsung.
Narazie musi wystarczyć KIT o czym wspominałem w pierwszym poście... Nie mówie że nie skuszę się w końcu na dodatkowy obiektyw - muszę jednak z dziewczyną odkryć najpierw z której ogniskowej najczęściej korzystamy (fot. głównie krajobrazy oraz my podczas wypadów w góry, wspinanie, rower, podróże - zwiedzanie). Jak wspominałem jesteśmy także na życiowym starcie także z $$ krucho a naszym podstawowym hobby są podróże te małe i większe. Marzy nam się w tym roku tajlandia. To właśnie zdjęcia z podróży są dla nas najlepszą pamiątką, stąd bardzo zależy nam na jakości i jest to także bodziec aby się uczyć
Wysłany: Sro 23 Kwi, 2014 Re: bliżej mi do wymiennej optyki chyba jednak...
damiok napisał/a:
Nasuwa mi się jednak pytanie ponieważ wiem, że rozmycie tła za fotografowanym obiektem zależy od wielkości matrycy i jasności obiektywu oraz przesłony rozumiem, że ciężej będzie mi uzyskać ten efekt Olympusem z kitem niż np. aparatem a APS-C z kitem?
Mocno upraszczając będzie to zależało głównie od tego w jakiej odległości od postaci jest aparat i w jakiej odległości od aparatu jest tło. I jeśli owo tło będzie dostatecznie daleko to nie ma problemu nawet na małych otworach względnych na małych matrycach. A jeszcze bardziej upraszczając jeśli chcesz zrobić oboma matrycami te same kadry to ładniejsze mazy łatwiej uzyskasz na większej matrycy.
damiok napisał/a:
W matrycy 4:3 w porównaniu z APS-C gorszy będzie także współczynnik szumy / ISO (ze względu na jej wielkość)?
Co to jest wspólczynnik szumy/ISO? PO co kreowac jakieś nowe byty, nie lepiej mówic o szumach na róznych czułościach?
W ostatnich matrycach mikro4/3 z szumami nie jest wcale źle w por. z konkurencyjnymi aps-c. I tak tutaj e-pl5 jest w zasadzie na identycznym poziomie do samsunga nx300 i nexa 5r. Lekko słąbiej jest z dynamiką e-pl5 w por do nexa 5r, ale to też niezbyt dużo. Tu akurat zaś gx1 jest dość wyraźnie odstajacy.
BTW - poszukaj czegoś, co albo ma wizjer, albo ów wizjer da sie dołączyć (dodatkowy dołączalny wizjer niestety kosztuje trochę, ale w razie czego jest do nabycia). W górach, na śniegu... trudne do przecenienia.
Moim zdaniem warto dla wizjera - nawet opcjonalnego - albo wydać nieco więcej, albo kupic nawet starszy model godząc się na słabszą matrycę.
Oczywiście, jak wszystko to też sprawa względna.
Ceneo.pl mówi, że ceny Olympusa E-PL5 i Fujifilm X20 są zbliżone (1700 - 1800 zł), a E-PL5 to jednak aparat "z wyższej półki", jak mawia o sobie pewien prezes. Żeby było ciekawiej, za ok. 1200 zł można kupić E-PM2, który ma tę samą matrycę, ten sam procesor obrazu i jeszcze wiele takich samych rzeczy jak E-PL5.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10