Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 600D, 60D, 700D, 100D
Autor Wiadomość
camilo1987 
Nowy

Wysłany: Pon 28 Kwi, 2014   Canon 600D, 60D, 700D, 100D

Witam. Chcę kupić lustrzankę, ale nie wiem co wybrać. Prawdopodobnie będzie to coś z Canona. Byłem w sklepie, trzymałem i bawiłem się każdym z nich. Aparat ma mi służyć do robienia zdjęć w domu przy ciemnym świetle , portrety osób , rodzinne imprezy, ogólnie zdjęcia w wewnątrz domu. No i coś na spacerek czyli jakieś budynki, zabytki, drzewa ogólnie przyrodę. Mam klika faworytów:
Canon 60D (dobrze spasowane body, dobre materiały, dwa wyświetlacze, no i jest starym aparatem z 2011r)
Canon 600D (trochę plastikowy, lekki, dobrze się trzyma, ruchomy wyświetlacz no i też jest trochę stary z 2011r)
Canon 700D (nowy aparat z 2013r, fajny wyświetlacz dotykowy, dobrze się go trzyma, dobrze kręci filmy)
Canon 100D (świeży aparat, podobnie cenowo jak 600D, dotykowy wyświetlacz,sama puszka jest dla mnie trochę za mała)

Obiektywy na początek jakie bym chciał to do portretów Canon EF 50 mm f/1.8 II może kiedyś 1.4 myślę że się nada.

A drugi obiektyw to pewnie jakiś kit na początek Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 ,a później zamiast kita budżetowy Tamron 17-50 mm f/2.8 lub Sigma

Podpowiedzcie koledzy co mam kupić i na co zwrócić uwagę? Jak już kupie puszkę to będę ją miał przez kilka lat , tylko szkiełka będę zmieniał. Pozdrawiam

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 28 Kwi, 2014   

Z powyższych?
700D rzecz jasna, ale jeśli bardziej budżetowo to 650D.
Zobacz sam.
camilo1987 napisał/a:
Obiektywy na początek jakie bym chciał to do portretów Canon EF 50 mm f/1.8 II

Choć plastik itd. ... zawsze warto.
camilo1987 napisał/a:
a później zamiast kita budżetowy Tamron 17-50 mm f/2.8 lub Sigma

Tamron - kiepski mechanicznie, bdb optycznie.
Sigma lepsza mechanicznie i też bdb.

P.S. Na co zwrócić uwagę?
Żeby miał jasny i duży wizjer (musisz sięgnąć po pełną klatkę, bądź np.Olympusa OM1, czy Sony a99)
Żeby był uszczelniony porządnie - aparaty Pentax
Żeby miał bdb dynamikę tonalną - Pentax/Nikon
itd. itp.

Innymi słowy:
z Canona APSc to poleciłbym ewentualnie 70D
z Pentaxa k5II, ewentualnie k50/30
z Nikona - d7000/7100

Jeśli zaś mały i super: Penasonic GX7 lub Olympus OM1, ale to trochę inny budżet.
z Sony - nic.

Szaleństwo i pełna klatka?
Pozostają tylko stare Canon 5d czy 1Ds II (zaraz psy powieszą za te propozycje...) :twisted:

camilo1987 
Nowy

Raczej chcę coś z Canona, podobają mi się te aparaty. Nikon też może być ten D7000 ale on jest już dla mnie za drogi. To celować w 700D jest cenowo podobny jak 60D. Myślę że fotki będą na tym samym poziomie . Ja jako amator pewnie nie zobaczyłbym różnicy.

muzyk 

camilo1987 napisał/a:
To celować w 700D jest cenowo podobny jak 60D.

Jeśli różnica w cenie między 650 a 700D jest niewielka, to brać 700D.
camilo1987 napisał/a:
To celować w 700D jest cenowo podobny jak 60D.

60D nie kupiłbym - raczej 70D.

700D obsługuje szkła z STM, a zatem, jeśli zamierzasz tani 18-55 IS to warto z STM.
Do Video lepszy AF, a i w foceniu STM działa coś jak USM (no może nie każdy USM, ale...)

P.S.
Luknij na porównanie szumów (choć to nie są jakieś wielkie różnice między - jeśli się nie otworzy z 60/700/650D - sam wybierz).

camilo1987 
Nowy

Ok, a czy C 700D brać właśnie z tym kitem EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM czy od razu jakiegoś Tamrona 17-50 mm f/2.8 lub Sigma w zamian za tego kita? Czy ten kit będzie lepszym wyborem na początek. Bo stałkę C 50mm też wezmę .

muzyk 

camilo1987 napisał/a:
od razu jakiegoś Tamrona 17-50 mm f/2.8 lub Sigma

Raczej z Sigmą, choć musiałbyś wypróbować, czy AF ustawia na ogniskowych 17, 24, 35 50 mm ostrość "w punkt" - Sigmy i Tamrony z Canonem mają tą przypadłość często/czasem, że ostrzą przed lub za obiektem, wówczas trzeba kalibrować obiektyw/body.

Jest jeszcze genialna Sigma 18-35 1.8, ale kosztuje sporo.

Jeśli jednak zdecydowałbyś się na ciemny zoom 18-55 to warto z STM.
camilo1987 napisał/a:
Bo stałkę C 50mm też wezmę .

Hmm, na dobrą sprawę, jakbyś wziął zoom f2.8 to stałkę mógłbyś w sumie sobie podarować.
Warto wówczas dokupić by 85 1.8 (na APSC daje kąt widzenia szkła ok 135 mm na pełnej klatce), albo 70-200 f4 L.

camilo1987 
Nowy

No tak, ale taki zoom f2.8 trochę kosztuje. Muszę jeszcze popatrzeć i poczytać o tych obiektywach. Dzięki za rady.

muzyk 

Camilo.
najtańsza opcja to 650D + 18-55 IS + jeśli chcesz 50 1.8 II

z STM - 700D + to samo STM + 50 1.8II

Nieco lepsza ergonomia - (choć dla mnie, ze względu na kółkowybierak z tyłu) 60D.

ophiuchus 
Optyczny

camilo1987, ja bym chciał tylko zauważyć, że z wszystkich rozważanych przez Ciebie Canonów 60D ma najlepszy wizjer i najwygodniejszy uchwyt. Oraz jest najbardziej rozbudowany "ergonomicznie", pomijając dotykowy wyświetlacz. Nie wiem czy układ AF jest lepszy czy też może taki sam jak w nowszych trzycyfrowcach, ale jako posiadacz sześćdziesiątki nie narzekam nań ani trochę. Nie wiem też czy obiektywy z STM wymagają jakichś drastycznych zmian w oprogramowaniu aparatu, zaś biorąc pod uwagę matryce, to wszystkie aparaty, które wymieniłeś mają praktycznie taki sam sensor. Dopiero wskazany przez muzyka 70D w tej materii istotnie się różni. Reasumując - moja sugestia to jednak 60D ;)

[ Dodano: Pon 28 Kwi, 2014 22:32 ]
Ach, byłbym zapomniał o najważniejszym... jaki jest budżet?

muzyk 

ophiuchus napisał/a:
Nie wiem też czy obiektywy z STM wymagają jakichś drastycznych zmian w oprogramowaniu aparatu

Obiektywy STM pracują na tyle szybko i bezgłośnie, że ma się wrażenie udziału USM.
ophiuchus napisał/a:
Reasumując - moja sugestia to jednak 60D ;)

Jakbym miał budżetowo,to tylko 650D.

Ergonmia 60D jest wszakże lepsza, ale ... przez to tylne kółko z joystickiem w jednym - nieco (bardziej/mniej) wkur... ca.

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Wto 29 Kwi, 2014   

camilo1987 napisał/a:
Podpowiedzcie koledzy co mam kupić i na co zwrócić uwagę? Jak już kupie puszkę to będę ją miał przez kilka lat , tylko szkiełka będę zmieniał.

Canon jest dość słaby w segmencie w który akurat celujesz. Jest kilka tematów pod które wybitnie lepiej kupić canona ale ty w nie NIE celujesz.
Zdecydowanie lepiej jest kupić nikona d7000+ nawet tego tamrona.

camilo1987, na twoim miejscu nie brałbym żadnego z nich, choć 60D rzeczywiście najprzyzwoitszy bo reszta to kadłubki.
Czy ty już posiadasz jakiś korpus, bo czytam sobie ten wątek z 2011r.?

camilo1987 
Nowy

Mogę wydać 3.5 - 4.5 tys na body i obiektywy ze dwa na początek. Zgadza sie w 2011 roku mialem cos kupić, ale kasa się rozeszła były ważniejsze wydatki. Po 3 latach znowu się przymierzam do kupna , a przez ten czas dużo się zmieniło. Canon wypuścił nowe ( odświeżone) body. 700D i 60D to koszt nowego w UK 2.5 tys zł , a zareszte jakiś obiektyw. C 50mm f/1.8 to koszt 400 zł . No i na tamrona lub sigme może starczy. Nie jestem zbyt wymagający na dzień dzisiejszy. Najwazniejsze to chcę robić ostre, szybkie, nie rozmazane fotki w domu dla rodziny ,portrety. Mój stary kompakt Canon nie radził sobie dobrze w tych warunkach. Słabe oświetlenie, wychodziły poruszone osoby na zdieciach.

kozidron
[Usunięty]

camilo1987 napisał/a:
a przez ten czas dużo się zmieniło. Canon wypuścił nowe ( odświeżone) body.

tylko, że akurat pod względem ergonomii to zmieniło się na gorszę :arrow: to raz

po drugie :arrow: kto stoi w miejscu, ten się cofa i dokładnie to można powiedzieć o matrycach aps-c canona
Więc reasumując to sporo się zmieniło ale na gorsze :twisted:

camilo1987 napisał/a:
Najwazniejsze to chcę robić ostre, szybkie, nie rozmazane fotki w domu dla rodziny ,portrety.

lepsze efekty da nikon d7000 + wspomniany tamron lub powiedzmy stałki pod niego, które nikon akurat w tym zakresie cenowym ma lepsze niż canon i tańsze. W canonie nie ma tak taniego i dobrego 35/1.8 czy solidnej 50/1.8, co innego w nikonie.
Poza tym matryca d7000 kładzie każdego canona aps-c, czyli nawet 7d, gdybyś robił sport lub gdybyś potrzebował pewnego af-u byłaby to inna kwestia.
W takim przypadku jak twój wątpliwości nie ma.

Odpowiedz do tematu