Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
"Duża" torba foto
Autor Wiadomość
Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

Wysłany: Wto 06 Maj, 2014   "Duża" torba foto

Witam
poszukuję torbę foto na zestaw coś koło:
2x D610 (jedna sztuka z gripem)
sigma 35 1.4
nikkor 85 1.8
nikkor 50 1.8
tokina 16-28 2.8
samyang 8mm
Nikon Sb 900
YN 560 III
+ duperele typu zapasowe karty, baterie, ładowarki itp

Niestety nie bardzo mam możliwość pomacać torby (mam kawałek do najbliższego miejsca, gdzie mógłbym coś obejrzeć) Przeglądając internet wypatrzyłem 3 typy:
1. Lowepro Nova 200 aw - 250zł
2. Vanguard The Heralder 38 - 320zł
3. Tamrac PRO 8 - 365zł

Powiem szczerze, że najbardziej zastanawiam się między Lowepro (bo mam bardzo duże zaufanie do wyrobów tej firmy i zawsze byłem z nich zadowolony) a Vanguardem - wydaje się bardzo sensownie rozwiązana a jest "tylko" 70zł droższa. Jednak nigdy nie miałem do czynienia z wyrobami Vanguarda i nie wiem jak jest z ich jakością... Tamrac jakoś do mnie nie przemawia - raz, że nie podoba mi się do końca fakt, że obiektywy lądują pod aparat, dwa że kiedyś miałem w rękach torbę tamraca i jakoś szczególnie się nie zachwyciłem, trzy, że jest najdroższa z całej trójki. Może ktoś z Was miał do czynienia z ww modelami? A może coś innego w cenie do 350zł?

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 06 Maj, 2014   

Moim zdaniem to Lowepro jest za małe.
Jedna sprawa coś upchać a druga używać komfortowo.
Z drugiej strony nie masz zajmującego dużo miejsca 70-200/2.8, a takie torby są robione pod tego typu szkła.
Grip zajmuje trochę miejsca.
Jak rozumiem dwa szkła zawsze będą podpięte?

Ja mam poprzednika D650 AW, ale D550 AW powinien być optymalny. Dostęp do tych dupereli moim zdaniem jest ważny a w tych torbach jest naprawdę fajnie.
http://fotozakupy.pl/lowe...m-125-126-5708s

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

Też patrzyłem na D550 ale raz, że cena :( a dwa, że jestem osobą mocno dbającą o sprzęt i trochę mi nie pasuje fakt, że jest tam mało przegródek i np 2 obiektywy muszą być w jednej komorze i będą się o siebie obijać... zresztą patrząc na przegrody wydaje się że nova 200 ma więcej miejsc na obiektywy... Mylę się?

A odpowiadając - zgadza się body z zapiętymi szkłami.

EDIT:
Chyba coś namieszałem z tymi przegrodami - gdzieś widziałem foto, gdzie ktoś chyba miał wyjęte poprzeczne przegródki i były tylko 3 komory - ale właśnie D550 ma tylko 6 komór na obiektywy itp a nova 200 ma ich 8 - jak więc w niej może być gorzej z upchaniem sprzętu?

A miał ktoś do czynienia z tym Vanguardem?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Sz@kal napisał/a:
D550 ma tylko 6 komór na obiektywy itp a nova 200 ma ich 8

Po pierwsze D550 jest fizycznie większa niż 200AW.
Po drugie po co Ci 8 przegród na szkła, skoro po podpięciu do body zostaną trzy luzem?
Po trzecie mam trochę wprawy z torbami i niekoniecznie to co ładne na obrazku lub papierze jest wygodne w praktyce.
Skoro piszesz, że jedno body będzie z gripem to zobacz sobie zdjęcie tej 200 AW. Dodaj do jednego body grip i ja Ci mówię, że taki układ jak jest na zdjęciu się fizycznie nie zmieści. Szkła będą i tak musiały być ułożone piętrowo. Możesz oczywiście nosić gołe body upchane gdzieś w torbie. Jak chcesz mieć dwa body gotowe na szybkie strzały to warto kupić torbę, która będzie zwyczajnie fizycznie większa i której górna powierzchnia pomieści taki sprzęt na wierzchu. Piszę to jako praktyk. Dla Ciebie i tak wybrałem opcję tańszą bo samemu i tak bym wolał D650 AW. Worek bez dna, wyciągniesz z tego filtry, karty pamięci, zapasowe aku do body lub lampy bez godziny grzebania we wnętrzu. Ból jest taki, że kusi swoją pojemnością i potem swoje waży. Poza tym... kupisz może kiedyś to 70-200 i wtedy zrozumiesz, że warto było kupić torbę trochę na wyrost.

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

Wysłany: Sro 07 Maj, 2014   

Dodatkowe komory liczę jeszcze na lampy błyskowe - zauważyłem po wymiarach że D550 jest większa ale wydawało mi się, że po odjęciu miejsca na laptopa zostanie to samo - jak widać się myliłem. Powiem szczerze, że na starcie zainteresowałem się D550 ale cena... i jakoś też spojrzałem po zdjęciach i 200 aw wydała mi się bardziej przemyślana - chociażby pokrowiec który po naciagnięciu na D550 blokuje dostep do torby a w 200 aw nie... Ale ufam Twojej opinii bo ja opieram się wyłącznie na fotkach w necie... Ciekaw jestem tego Vanguarda bo wydaje się być konstrukcją i rozmiarem zbliżony właśnie do D550 a do tego jest 140zł tańszy.

komor 
Moderator

Wyroby Vanguarda które posiadam/posiadałem mogę tylko polecić. Porządne wykonanie, dobrze przemyślane. Ale duża torba foto za 350 zł to trochę ciężka sprawa. Te porządne kosztują więcej, a chcesz do niej wsadzić sprzęt o sporej wartości – czy na pewno opłaca się zaoszczędzić?

MC 

Kupiłem jakieś 2 lata temu używaną Nova 200 i po jednym wypadzie sprzedałem. Niestety, zapakowana robi się bardzo ciężka i niewygodna w noszeniu. Wolę plecak.

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

@MC czy Twoim zdaniem nova będzie za mała do sprzętu, który wymieniłem? Plecak mam ale potrzebuję torby - więc nie ściągajmy wątku w stronę plecaka ;)

MC 

Moim zdaniem te graty powinny się zmieścić, ale większości tego sprzętu w rękach nie miałem.

Sz@kal 
Rozmowny
starszy Fotoamator

Coraz bardziej skłaniam się do tej D550 ale parę rzeczy mi w niej nie pasuje i próbuję się do nich przekonać...
1. "Tylko" 6 komór - nie mam ochoty do jednej pakować kilku rzeczy - nazbyt dbam o sprzęt, żeby się o siebie obijał w jednej komorze (dwa body ze szkłami (2), 3 szkła (3), dwie lampy (2) - jakby nie liczyć wychodzi 7, więc dwie rzeczy muszą być w jednej komorze, a co jeśli będę chciał zabrać coś jeszcze...?)
2. Ten zamek na górze - wiem, że może wygoda ale jestem zwolennikiem jak najmniejszej ilości miejsc dostępu do sprzętu
3. "rączka" do trzymania torby - a w zasadzie jej proteza - wolałbym normalną
4. przednie kieszenie nie zamykane na suwak - cały czas będę się bał, że jeśli torba zmieni położenie w transporcie to z kieszeni się coś wysypie...
5. Osłona AW - po założeniu torba staje się "nieużywalna"
6. ok 1kg wagi więcej już w samej torbie...

[ Dodano: Sro 14 Maj, 2014 20:29 ]
A co możecie powiedzieć o torbie Pro Messenger 200 AW??? Cena co prawda mocno odbiega od początkowych założeń i jest mniejsza ad D550 ale wygląd "niefotograficzny" BARDZO do mnie przemawia i fakt, że jeśli wezmę mniej sprzętu to torba się "zmniejszy". Tylko właśnie czy nie będzie jednak zbyt mała? I zbyt "miękka"?

Odpowiedz do tematu