Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pentax K-30 plus obiektyw? Fotografia koni i innych zwierząt
Autor Wiadomość
laciata 
Nowy

Wysłany: Sro 07 Maj, 2014   Pentax K-30 plus obiektyw? Fotografia koni i innych zwierząt

Witam:)

Temat jakich wiele, mam nadzieję, że jednak ktoś doradzi:)

Fotografią zainteresowałam się jakieś 8 lat temu tak bardziej na poważnie, wtedy też stałam się posiadaczka pierwszej lustrzanki - Pentaxa K 100 D i tak pozostało aż do dnia dzisiejszego. Aparat został kupiony z kitem 18-55, po jakimś czasie dokupiony został obiektyw Sigmy 70-300 APO, co by można było konikom zdjęcia robić nie tylko face to face;) Nadszedł czas zmian...no i teraz zagwozdka...nie ukrywam, że wiele muszę się jeszcze nauczyć jeśli chodzi o technikę, ustawienia itd., dlatego nie porywam się na K-3, chociaż mój tata, który mi kibicuje, bardzo był chętny żeby mnie wspomóc i sam wynalazł K-3 bo ja raczej po niższym pułapie cenowym się poruszałam. Do wydania mam do 4-5 tys, chętnie już z nowym teleobiektywem i raczej chciałabym zostać przy Pentaksie, choć nie jest to warunek. Raczej nie wybiorę K-3, ponieważ jestem pewna, że nie wykorzystam go w pełni i myślałam, że może porządnie wniknę we wszystkie tajniki wraz z K-30 i jak już bardziej będę się orientowała we wszystkim to wtedy zainwestuję w droższe body? Choć z drugiej strony jak już kupować to może zainwestować od razu więcej i również wziąć się porządnie do roboty? A może K-5II? Co myślicie?

Tutaj wklejam link absolutnie nie w ramach autopromocji, tylko chciałabym żebyście rzucili okiem na zawartość moich albumów i zobaczyli jakiego typu zdjęcia robię i do czego mi jest aparat potrzebny;) https://www.facebook.com/...k=photos_albums

Nie upieram się przy pentaksie choć wiem, że ma wiele zalet typu stabilizacja w korpusie, K-30 ma tak jak K100D możliwość pracy na paluszkach AA, co dla mnie jest ważne bo czasem sesja końska opiewa np na 1000 zdjęć i ogólnie po analizie parametrów, K-30 wydaje się być całkiem dobrą opcją;)

Druga sprawa- obiektyw. Moja Sigma choć wiele jej zawdzięczam, jest trochę ciężkawa jeśli chodzi o szybkość AF i trafność i czasem jest to bardzo irytujące, kiedy koń już dawno przebiegł a ona nadal ostrzy;P w związku z tym chciałam się również poradzić co do lepszego tele...nie wiem już co sądzić o Pentaksie 55-300 i o którym - DA?DAL? Czy 50-200? Czy 18-250? Może w ogóle coś innego?

Ogólnie proszę, doradźcie. Aparatu używam do fotografowania zwierząt, głównie koni, ale nie tylko i głównie w ruchu, ale tez nie tylko;) Oczywiście na spacery czy wakacje też musiałby się nadać, ale myślę, że jak poradzi sobie z wierzgającym koniem to i widoczek zrobi ładny;) Liczę na podpowiedzi bo głowa mi pęka od opinii, opisów, porównań i różnorakich testów...

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 07 Maj, 2014   

K-30 ma 12 bitowe rawy i z moich spostrzrżeń, dość ciemną matówkę na start.
Poza tym, ergonomia spoko.
Co do af w k-30 i k5ll - najlepiej tą kwestię samemu sprawdzić (jeśli masz taką możliwość), czy praca af w k-30 będzie wystarczająca dla Ciebie względem k5ll.
Ja osobiście brałbym k5ll, a konktetnie k5lls (bez filtra).

kozidron
[Usunięty]

laciata, k30 to całkiem przyzwoite rozwiązanie, niestety mimo iż masz sporo zdjęć za sobą ciągle jesteś w przeświadczeniu, że to body jest ważniejsze od obiektywu. To już najwyższa pora, żeby zastanowić sie nad lepszym obiektywem, niestety teleobiektywy do lekkich nie należą jak zauważyłaś przy tej sigmie i niestety wszystko co jest lepsze od tej sigmy będzie cięższe.

Ja bym szukał tamrona 70-200/2.8 albo starej uzywanej sigmy 70-200/2.8 a do tego wolałbym k5II, jeżeli zdecydowałabyś się na zestaw k52 + tamron 70-200/2.8 pewnie zmieściłabyś się w budżecie. Tamron do demonów prędkości nie należy, jednak pamietam jak się meczyłem na k10+ wspomniana przez Ciebie sigma i różnica jest spora ;)

muzyk napisał/a:
Co do af w k-30 i k5ll - najlepiej tą kwestię samemu sprawdzić (jeśli masz taką możliwość), czy praca af w k-30 będzie wystarczająca dla Ciebie względem k5ll.

a minęło zaledwie pare godzin, czy przeanalizowanie tak prostego zdania które napisał do Ciebie Komor jest aż tak trudne :roll: ? Może Ci przypomnę:

komor napisał/a:
Porady typu „zainstaluj i sprawdź” albo „wypożycz trzy obiektywy i sprawdź który najbardziej ci pasuje”, są – szczególnie w warunkach polskich – mocno niepraktyczne. Grzecznie to ujmując. :)

muzyk, ta "praca af-u" wystarczająca będzie twoim zdaniem na jakim obiektywie? To jest jakiś wirtualny obiektyw taki sam jak ta porada :roll: ?
muzyk, safox IX+ i safox X różnią się w działaniu a wychodzi to szczególnie w gorszych warunkach na korzyść tego drugiego, jednak w przypadku takich zdjęć, jak w galerii OP ważniejszym punktem będzie obiektyw.
System pentaxa nie grzeszy szybkimi reporterskimi zumami w zakresie 50-200, dlatego lepiej jest posiłkować się sigmą, ta natomiast nowa kosztuje 4K, czy doradzając OP żeby sobie sprawdziła to co konkretnie miałaby sprawdzić?

muzyk napisał/a:

a ja uważam, że to świetny aparat, jednak nie dla każdego. Polecanie go komuś kto do końca nie ma świadomości "z czym to się je" nie jest dobrym pomysłem.

laciata 
Nowy

kozidron, rozpatruję zakup K-5II lub K-5IIs tylko nie wiem czy mi ten s potrzebny...
wiem, że body to nie wszystko, dlatego pytam o obiektyw również i szukam porad u osób bardziej doświadczonych, tamron i sigma 70-200/2.8 zostały mi też doradzone na innym forum, jak również raczej K-5II lub K-5IIs zamiast K-30. Oczywiście nie mam możliwości testowania obiektywów ani aparatów więc byłoby to trudne:) być może na parę miesięcy, które i tak będą polegały na nauce spisałby się zestaw K-5II/K-5IIs i moja obecna Sigma? Z późniejszym dokupieniem któregoś z obiektywów wymienionych przez Ciebie...

kozidron
[Usunięty]

laciata napisał/a:
kozidron, rozpatruję zakup K-5II lub K-5IIs tylko nie wiem czy mi ten s potrzebny...

k5IIs jest aparatem bez filtra dolnoprzepustowego, co wiążę się z mozliwością wystąpienia efektu mory w niektórych warunkach. Można sobie w softowy sposób z ta morą poradzić i żeby było jasne, ja cię nie straszę, ponieważ zjawisko to nie występuje dość często

laciata, ja bym brał k52 + tamron 70-200/2.8, tylko musisz mieć swiadomość, że to będzie cięższy zestaw niż ten który posiadałaś wcześniej, jednak myślę że się przyzwyczaisz ;)

laciata napisał/a:
czywiście nie mam możliwości testowania obiektywów więc byłoby to trudne:)

domyślam się ;)

laciata napisał/a:
być może na parę miesięcy, które i tak będą polegały na nauce spisałby się zestaw K-5II/K-5IIs i moja obecna Sigma? Z późniejszym dokupieniem któregoś z obiektywów wymienionych przez Ciebie...

i to jest własnie to o czym pisałem wcześniej, twoja sigma będzie działać z każdym body pentaxa, tu kompatybilność będzie pełna. Jednak musisz sobie uświadomić, że przy twojej fotografii ważniejszy jest obiektyw, mimo iż do tej pory udawało ci się sporo zdziałać z tą sigmą (70-300) to chyba pora na zmianę.

Ja bym wolał nawet gorsze body a przyzwoitszy obiektyw. Tyle, że w twoim budżecie podanym wyżej wspomniany zestaw spokojnie się zmieści.

muzyk 

kozidron napisał/a:
muzyk napisał/a:

a minęło zaledwie pare godzin, czy przeanalizowanie tak prostego zdania które napisał do Ciebie Komor jest aż tak trudne :roll: ? Może Ci przypomnę:

komor napisał/a:
Porady typu „zainstaluj i sprawdź” albo „wypożycz trzy obiektywy i sprawdź który najbardziej ci pasuje”, są – szczególnie w warunkach polskich – mocno niepraktyczne. Grzecznie to ujmując. :)

muzyk, ta "praca af-u" wystarczająca będzie twoim zdaniem na jakim obiektywie? To jest jakiś wirtualny obiektyw taki sam jak ta porada :roll: ?
muzyk, safox IX+ i safox X różnią się w działaniu a wychodzi to szczególnie w gorszych warunkach na korzyść tego drugiego, jednak w przypadku takich zdjęć, jak w galerii OP ważniejszym punktem będzie obiektyw.
System pentaxa nie grzeszy szybkimi reporterskimi zumami w zakresie 50-200, dlatego lepiej jest posiłkować się sigmą, ta natomiast nowa kosztuje 4K, czy doradzając OP żeby sobie sprawdziła to co konkretnie miałaby sprawdzić?

muzyk napisał/a:

a ja uważam, że to świetny aparat, jednak nie dla każdego. Polecanie go komuś kto do końca nie ma świadomości "z czym to się je" nie jest dobrym pomysłem.

Zwyczajnie zrobiłeś się złośliwy.

Potrafisz napisać swoje słowa nie dowalając innym?
:zalamany:

P.S. Nie polecam k5IIs tylko przy okazji napisałem, że sam wziąłbym.
A reszta...

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Czw 08 Maj, 2014   

muzyk napisał/a:
Zwyczajnie zrobiłeś się złośliwy.

naprawdę masz nie po drodze, ze zrozumieniem tak prostego zdania:

Komor napisał/a:

muzyk napisał/a:
Potrafisz napisać swoje słowa nie dowalając innym?

Nikt ci nie dowala w tym wątku, to jest konsekwencja twojego abstrakcyjnego doradzania, wskazanie ci spokojnie, że nie masz racji i siejesz takimi poradami tylko ferment, nie jest żadnym dowalaniem. Weź ty się chłopie ogarnij i przestań się w końcu mazać.

Dobrym rozwiązaniem jest jeszcze rada Komora, przypomnę ci:

Komor napisał/a:
Ja bym po prostu sugerował, żeby z poradami wchodzić do wątków tylko wtedy, jak ma się coś konkretnego do doradzenia.

muzyk, specjalnie cytuję Komora, żebyś znowu nie jęczał, że ktoś cię krzywdzi.

muzyk 

Już Ci pisałem: poczytaj co to abstrakcja.
I ... zwyczajnie przestań być złośliwy i pisać "pod ciśnieniem". Chcesz, żeby Ci żyłka pękła, albo pompka siadła?

P.S. I zrozum, że Ty spokojnie doradzać nie potrafisz, zwł. od trzech dni.
Nawet, gdy nie piszesz dużymi literami, krzyczysz. Jeśli tego nie rozumiesz, odłóż forum na kilka dni, w tym czasie rób coś spokojnego po czym wejdź z powrotem i przeczytaj sobie jeszcze raz co napisałeś, tzn. konkretnie, pod jakim ciśnieniem.
Piszę bez podtekstu. Spróbuj.
Nie chodzi o sprzęt, ale o to jak się do innych, np. mnie i Mozera (1x) odnosisz.
Myślę, że przy odrobinie dobrej woli dssz radę.

kozidron
[Usunięty]

muzyk napisał/a:
I ... zwyczajnie przestań być złośliwy.

uważasz, że Komor też jest złośliwy?

Weź powiedz co w tym zdaniu jest dla Ciebie niezrozumiałe:

"Porady typu „zainstaluj i sprawdź” albo „wypożycz trzy obiektywy i sprawdź który najbardziej ci pasuje”, są – szczególnie w warunkach polskich – mocno niepraktyczne. Grzecznie to ujmując. :) "

Najlepiej zaraz po powolnym przeczytaniu tego zdania, przeczytaj później swój pierwszy post w tym temacie. Później postaraj się zrozumieć, że to nie jest złośliwość tylko komentowanie twoich abstrakcyjnych porad.

muzyk 

kozidron napisał/a:
Porady typu „zainstaluj i sprawdź” albo „wypożycz trzy obiektywy i sprawdź który najbardziej ci pasuje”, są – szczególnie w warunkach polskich – mocno niepraktyczne. Grzecznie to ujmując. "

nic nie stoi na przeszkodzie, abyś dopisał, że tak jak radzę, byłoby bardzo korzystnie, ale ze względu na xyz... warto rozpatrzyć to i to szkło.
Spokojnie, bez ciśnienia.

kozidron
[Usunięty]

muzyk napisał/a:
P.S. I zrozum, że Ty spokojnie doradzać nie potrafisz, zwł. od trzech dni.

przeczytaj spokojnie, co napisałem OP w tym wątku, później przeczytaj swoje posty i zastanów się, kto w tym wątku napisał coś sensownego.

muzyk napisał/a:
Nawet, gdy nie piszesz dużymi literami, krzyczysz.

To się wybitnie odbywa w twojej głowie, nikt się nie spina i nikt na Ciebie nie krzyczy, przestań tragizować, bo to nie jest nawet śmieszne.

muzyk napisał/a:
nic nie stoi na przeszkodzie, abyś dopisał, że tak jak radzę, byłoby bardzo korzystnie, ale ze względu na xyz... warto rozpatrzyć to i to szkło.
Spokojnie, bez ciśnienia.

Tak jak radzisz nie byłoby korzystnie, ty naprawdę masz nie po drodzę ze zrozumieniem prostego zdania, które napisał ci Komor ?
Czego ty nie rozumiesz w tym zdaniu, bo zadaje ci to pytanie chyba po raz piąty.

muzyk 

Kozi.
Cały czas próbuje Ci to , tudzież inni czasem napiszą coś, o etykiecie...
ale Ty dalej brniesz. Chodzi o Twój ton wypowiedzi - glanowo-bezempatyczny, z naciskiem na glanowy.
Ileż razy możesz mi pisać o tym, żebym coś zrozumiał? Masz coś do mnie, czy jak?
I radzisz mi spokój... :zalamany: Tymczasem- pisałem, umotywawłem kto pisze jak... :zalamany:

P.S. Piszesz mi np. o fermencie. Doradzając tamrona 70-200 2.8 w starej wersji, mógłbyś dokładniej napisać jak słabe mechanicznie to szkło jest, zgadza się?

kozidron
[Usunięty]

muzyk, skup się na chwile, z którą częścią tego zdania, jest Ci nie po drodze:

Komor napisał/a:
Porady typu „zainstaluj i sprawdź” albo „wypożycz trzy obiektywy i sprawdź który najbardziej ci pasuje”, są – szczególnie w warunkach polskich – mocno niepraktyczne. Grzecznie to ujmując. "

a teraz przeczytaj to:

muzyk napisał/a:

później, przeczytaj sobie, dość rzeczową odpowiedź na to:

kozidron napisał/a:

muzyk, czym szybciej sobie uświadomisz, że to nie jest atak na twoją osobę tym lepiej dla twojego zdrowia, bo popadasz w paranoje. To jest krytyka twojego abstrakcyjnego doradzania, które pozbawione jest sensu zarówno w tym przypadku jak i poprzednim.

Cytat:
P.S. Piszesz mi np. o fermencie. Doradzając tamrona 70-200 2.8 w starej wersji, mógłbyś dokładniej napisać jak słabe mechanicznie to szkło jest, zgadza się?

Kolejna część twoich problemów ze zrozumieniem tego o co ktoś pyta, w równie idiotycznym uporem mogę zacząć porównywać jego mechanikę do obiektywu który obecnie i od dość długiego czasu uzywa OP.
Uzywałem i używam tego szkła od prawie 4 lat, kalibrowane było już 4 razy przy intensywnym używaniu.
Ja bym się raczej skupił na tym, że ty się na kwestii obiektywu nie skupiłeś wcale :P
Ostatnio zmieniony przez kozidron Czw 08 Maj, 2014, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

Chłopaki, wystarczy…

Usjwo 
Optyczny

komor napisał/a:
Chłopaki, wystarczy…

w innych watkach tez... :evil:

Odpowiedz do tematu