Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
z góry zaznaczam, że w temacie lornetek jestem totalnie 'zielony', a na tym forum jest to mój pierwszy temat.
Proszę o jakiekolwiek informacje na temat tego konkretnego egzemplarza lornetki marki Leitz. Czy jesteśmy w stanie ustalić datę jej produkcji? Jakiej klasy jest to model (wiem jedynie, że marka jest bardzo ceniona)? Jakiej sumy na rynku wtórnym można oczekiwać od potencjalnego kupca? No i ostatnie pytanie: gdzie najlepiej udać się aby sprzedać taką lornetkę? Serwis aukcyjny?
Poniżej załączam zdjęcia mojej lornetki.
Z góry dziękuje za pomoc,
Pozdrawiam!
Lornetka z dawnej najwyższej półki. Jeśli jest sprawna mechanicznie i ma czyste szkła i wnętrze, nie jest rozkolimowana (podwójny obraz), to można wystawić za jakieś 1500 zł np. na Alle.
Warto wyczyścić z zewnątrz pędzelkiem, obudowę przetrzeć szmatką z środkiem do samochodowych kokpitów. Szkła wyczyścić delikatnie specjalnym pędzelkiem i ew. przetrzeć optyczną ściereczką z odrobiną płynu do soczewek czytników CD. Optykę b. delikatnie, żeby nie uszkodzić powłok.
Wystawiając na sprzedaż zrób też zdj. wnętrza od przodu np. świecąc latarką.
Jeśli masz do tego jeszcze oryginalne etui, a lornetka jest w naprawdę dobrym stanie, to można wziąć za nią nawet ponad 2000 zł. Chociaż z tego co widzę, ten napis Leitz Wetzlar jest jakby czymś wydrapany więc stan lornetki nie jest chyba najlepszy.
Co do stanu tego egzemplarza to mechanicznie wydaję się być bez zarzutu, nie zauważyłem 'podwójnego obrazu'. Jak widać jest ona delikatnie zakurzona, gdyż nie była czyszczona do zdjęć. Co do napisu Leitz Wetzlar to wygląda on jak srebrny, wypukły napis na czarnym tle - chyba nie został wydrapany.
Czy jesteśmy w stanie ustalić rok produkcji tego egzemplarza?
Po numerze widzę, że rok produkcji tej lornetki to ok.1963 jak chcesz dokładną datę to można napisać do Leica. Stan lornetki dobry, realna cena przy odrobinie szczęścia to ok.1500zł, podobne egzemplarze można kupić po za Polską 700-1400zł.
Co do okazji to w styczniu kupiłem w dobrym stanie Zeissa Dialyt 10x42 obity skórą już z powłokami T*, ale bez P* za $150, tydzień temu kupiłem Swarovskiego SLC 8x30 z 2004 za $400 i Leica Trinovid 10x42 z 2000 roku za $450. Dwa tygodnie temu dostałem ofertę na Nikona EDG 8x32 wersja I za $600, ale zrezygnowałem. Przez mój błąd tydzień temu przegrałem licytacje Zeissa Victory FL 8x32, poszedł za 411GBP. Mógł bym tak długo wymieniać.
Co do okazji to w styczniu kupiłem w dobrym stanie Zeissa Dialyt 10x42 obity skórą już z powłokami T*, ale bez P* za $150, tydzień temu kupiłem Swarovskiego SLC 8x30 z 2004 za $400 i Leica Trinovid 10x42 z 2000 roku za $450. Dwa tygodnie temu dostałem ofertę na Nikona EDG 8x32 wersja I za $600, ale zrezygnowałem. Przez mój błąd tydzień temu przegrałem licytacje Zeissa Victory FL 8x32, poszedł za 411GBP. Mógł bym tak długo wymieniać.
Może by tak założyc temat: "okazje lornetkowe i nie tylko" (oczywiście jeśli samemu nie licytujemy ) i podawac linki do takich bądź podobnych aukcji/ofert. Też kiedyś polowałem na FL 8x32 ale poszedł znacznie wyżej..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,24 sekundy. Zapytań do SQL: 17