Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Filtry do Synty 8"
Autor Wiadomość
michael99 
Uczestnik

Wysłany: Sro 04 Cze, 2014   Filtry do Synty 8"

Witam,

już prawie mam u siebie Syntę 8". I teraz pytania, co do filtrów, jakie mam kupić:

1) do synty 8 jaka powinna być redukcja światła w filtrze księżycowym, abym mógł komfortowo obserwować Księżyc i tak, abym mógł go czasem użyć też do jaśniejszych planet? Wiem, że najlepszym rozwiązaniem jest filtr o zmiennej redukcji, ale jak wiecie nie stać mnie na to na razie.

2) Jaki filtr skyglow? Oczywiście potrzebuję jak najtańszy, ale żebym mógł coś fajnego zobaczyć, jeśli mieszkam na obrzeżach miasta. Może być ten: http://allegro.pl/filtr-s...4221246327.html ? Czy lepiej uzbierać i ten: http://allegro.pl/filtr-b...4227300796.html A może oba nic mi nie dadzą i będzie i tak trzeba w przyszłości zainwestować w ten: http://astrokrak.pl/170-f...glow-125q-.html

Proszę pomóżcie, bo na filtrach się w ogóle nie znam, bo ich nigdy nie używałem.

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Reklama

Jar 
Maniak

Wysłany: Sro 04 Cze, 2014   

Zaznaczam, że od filtrów specem nie jestem. Bawiłem się jedynie filtrami planetarnymi, w dodatku w teleskopie o stosunkowo małej aperturze 127-130mm, jeśli nie liczyć okazjonalnej zabawy z Syntą 12" kolegi. Parę ogólnych porad na bazie zdrowego rozsądku i doświadczeń innych astroamatorów:
1) filtr szary/księżycowy: kup raczej jaśniejszy, niż ciemniejszy z oferty. W końcu masz 8", a nie 12" teleskop. Najprostszym "filtrem" na zbyt ostry blask Księżyca jest nie stosowanie zbyt małych powiększeń. Po prostu regulujesz jasność obrazu rozmiarem źrenicy wyjściowej. Dlatego jako uniwersalny filtr do Księżyca i zmniejszania jasności planet wystarczy taki niezbyt mocny -on i tak osłabia światło kilkakrotnie. Gdybyś kupił teleskop mniejszy, w ogóle radziłbym rezygnację z niego.
2) Filtr skyglow -nie myl go z filtrem light pollution. Filtr moon&skyglow Baadera lub podobny służy do poprawy kontrastu, ale raczej na obiektach planetarnych. W takim charakterze go używałem, z minimalnym efektem,w Maku 127mm. Może w Syncie będzie efektywniejszy dzięki większej aperturze teleskopu -nie wiem. Natomiast filtr typ light pollution to jest własciwe narzedzie do obserwacji DS na obszarach podmiejskich. Własnych doświadczeń z nim nie mam, choć akurat na moich miejscówkach by się przydał. Z tego co czytałem, to jego skuteczność jest różna dla różnych obiektów DS, ze względu na to, że świecą one w różnych obszarach widma. Innymi słowy, w różnym kolorze. Czasem jest to całe spektrum (np. galaktyki), a czasem dominuja określone barwy (różnego typu mgławice). Filtr LP działa na tej zasadzie, że wycina z tła te kolory, które dominują w świetle latarni miejskich.
Moim zdaniem wstrzymaj się z zakupem filtrów do pierwszych obserwacji nowym teleskopem. Szybko zorientujesz się, co Ci jest potrzebne. Nikt Ci nie każe kupować wszystkiego na raz. Może być tak, że na jednym warto przyoszczedzić, by drugi kupić nieco lepszy. Na tych ogólnikach muszę zakończyć. Może ktoś bardziej obeznany w temacie się wypowie, jak nie, próbuj popytać na forach astro.
Pozdrawiam
-J.

michael99 
Uczestnik

Wysłany: Sro 11 Cze, 2014   

Tak jak pisałeś, odezwę się, kiedy już kupię teleskop. I właśnie to się stało :lol:

Kupiłem, aczkolwiek jeszcze nie mam jej u siebie, Sytntę 8" Sky-Watchera, za 860zł. Trochę zaszalałem, bo jest ten teleskop na EQ5, więc będę miał co dźwigać :sad: W tej cenie dostaję również barlowa 2x Celestrona, filtr księżycowy i okular 25mm, więc myślę, że nieźle na tym wyszedłem, jeśli nowy zestaw kosztuje ok. 2600zł...

W każdym razie rozmawiałem trochę na innym forum i stwierdziłem, że najpierw muszę mieć teleskop przy sobie, dokonać pierwszych obserwacji i wtedy stwierdzić, czy potrzebny mi filtr light pollution, czy też nie. A jeśli tak, to jadę do obserwatorium astronomicznego gdzie mają dwa filtry, z których będę wybierał, i wtedy zdecyduje który. A oto te dwa filtry:

http://astrokrak.pl/mglaw...ik-uhc-e-a.html

http://astrokrak.pl/mglaw...ultrablock.html

Szczerze powiedziawszy ja bym bardziej skłaniał się co do tego drugiego, bo w nim pisze, że zmniejsza naświetlenie światła, a w tym pierwszym nie. Natomiast ten drugi jest droższy, co jak wiesz u mnie sprawia kłopot.

Pozdrawiam

P.S.

Napiszcie coś pod tym :wink: , bo jak będę już po testach, to chciałbym dopisać tutaj co i jak, a wiem, że jak jedna osoba pisze 2 posty pod sobą, to data jest z pierwszego, więc jak coś dopiszę to nawet nie zauważycie :wink:

A kupiłem to: http://allegro.pl/telesko...4294414131.html

Jar 
Maniak

Wysłany: Sro 11 Cze, 2014   

Prawdę mówiąc, mam mieszane uczucia. Pod duży teleskop do DS wybrałeś montaż EQ, który do obserwacji DS w zasadzie jest zupełnie zbędny. Ten zestaw będzie znacząco cięższy od Newtona o tej samej aperturze na montażu Dobsona. Przy rozstawianiu wymaga więcej czynności itd. To może mieć lub nie mieć dla Ciebie znaczenia w praktyce, zależnie od warunków transportu, miejsca obserwacji i poziomu obserwacyjnej motywacji. Czy to był przemyślany wybór, czas pokaże.
Osobną sprawą jest to, że ten konkretny montaż sprawia wrażenie zjeżdżonej na śmierć kobyły. Z tym, że:
-ten pęknięty element łatwo wymienić/dorobić we własnym zakresie
-montaż będzie używany do wizuala, a nie do precyzyjnego astrofoto, więc nie musi być w perfekcyjnym stanie
Co do filtrów, to tak jak Ci pisałem, nie jestem (łagodnie mówiąc) ekspertem w dziedzinie filtrów do obserwacji DS. Z opisu jednak widzę, że może chodzić o nieco różne filtry. Ten Astronomik UHC-E odcina prawie całe widmo światła, przepuszczając wybrane linie widmowe (podane w opisie), w których świecą wybrane kategorie obiektów DS (też podane). Tu sprawa jest jasna. Natomiast co do Ultrablocka Oriona nie wiem, czy nie jest to czasem filtr zbliżony bardziej charakterystyką do typowego filtra light pollution, o mniejszej selektywności, za to większej gamie zastosowań. Ale tego nie jestem w stanie stwierdzić bez przeczytania bardziej szczegółowej specyfikacji tego filtra, jak i (dla porównania) tego Astronomika.
Dlatego kolejna rada ogólna: na razie zacznij obserwacje bez filtrów. Potem spraw sobie jakiś filtr klasy light pollution ogólnego zastosowania. Nie zaczynaj od bardzo wąsko wyspecjalizowanych rozwiązań, które przydatność okażą dopiero na pewnym szczeblu obserwacyjnego doświadczenia. Bardziej szczegółowej porady szukaj na którymś z forów astronomicznych i to wyłącznie od obserwatorów z dużą wiedzą i doświadczeniem praktycznym w tym zakresie (filtry do DS).
Pozdrawiam
-J.

michael99 
Uczestnik

Wysłany: Pią 20 Cze, 2014   

Synta 8" na EQ5 jest u mnie :lol: :lol: :lol:

Sprawa z filtrem rozwiązała się sama: dostałem gratis ten filtr: http://astrokrak.pl/mglaw...r-uhc-s-1.html, a piszą, że jest o podobnej specyfikacji co Lumicon UHC, a więc ten, który miałem kupić. Tak więc czekam na pierwsze obserwacje i powiem, czy on coś daje, czy też go sprzedaję.

Razem z telepem dostałem też barlowa Celestron Omni 2x (chętnie komuś sprzedam), okular Celestron Omni 6mm (też chętnie sprzedam), okular zestawowy 25mm i zestawowy 10mm, filtr księżycowy oraz adapter eyepiece 2" (do czego to służy?). No i oczywiście montaż EQ5 i szukacz.

Jak wrażenia? Hmm, wielka to krowa, ale jakoś dam radę, tym bardziej, że nie waży tak dużo jak myślałem, po prostu przeciwwagi tak obciążają cały zestaw, a przeciwwagi to sobie mogę nawet na zewnątrz trzymać. Już co nieco oglądałem, ale oczywiście nie z gwiazd, tylko na ziemi i faktycznie ten teleskop na planetach nie będzie wymiatał. Ale mam nadzieję, że chociaż DS-y pokaże fajnie.

Tak w ogóle to fajna okazja mi się trafiła: za 860zł kupiłem coś, co nowe jest warte ok. 3000zł.

Teraz zbieram kasę i tak jak mi radziliście kupuję okular TMB planetary II.

Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu