Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 05 Cze, 2014 kompakt Sony DSC HX300 czy Sony DSC HX50 a może NEX3?
Szanowni,
nie mając większego pojęcia o fotografii i sprzęcie, zostałem zobowiązany do zakupu aparatu do firmy. Zacząłem więc czytać fora, artykuły z testami oraz obejrzałem sprzęt w sklepie i mam kilka swoich typów. Budżet jakim dysponuję to max 1500 zł. Głównym celem jest fotografowanie szkoleń itp. - czyli pomieszczenia zamknięte, często słabo oświetlone. Dodatkowo, ale w mniejszym zakresie interesuje mnie nagrywanie krótkich filmów, wystąpień itp. Nie ukrywam, że było by miło, gdyby aparat również w terenie coś potrafił. Typy jak w temacie:
Sony DSC HX300 - dużo pozytywnych komentarzy zwykłych użytkowników, ale wczytując się głębiej (m.in. w komentarze pod tekstem testu porównującym HX300 do swojej najbliższej konkurencji na tym forum) trochę się przestraszyłem i zwątpiłem w pewniaka. Tak duży zoom, jaki jest w tym aparacie nie jest mi potrzebny.
Sony DSC HX50 - propozycję tego aparatu otrzymałem od znajomego. Parametry chyba troszkę słabsze od pozycji powyżej, ale biorę go pod uwagę.
Sony Nex 3n - ciekawy sprzęt. Zdjęcia wychodzą zdecydowanie lepiej od HX300. Pewnie bym się nie zastanawiał i wybrał ten sprzęt, gdyby w tym aparacie zoom nie był tak slaby. Miałem okazję sprawdzić to w sklepie i biorąc pod uwagę służbowy aspekt to wydaje misę, że zdjęcia z końca sali dla prowadzącego może pozostawiać trochę do życzenia.
Byłbym bardzo wdzięczny za opinię lub pomoc w wyborze najlepszego sprzętu. Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje. Szukam złotego środka - pomiędzy zoomem HX300 a jakością zdjęć NEX3.
Nein! Nein! Nein!
Z rozważań wywal wszystkie aparaty z zoomem ponad 10x. Szukaj takich, które maja jasny obiektyw. Tzn. światłosiła F/coś_tam ma być taka, że liczba coś_tam jest jak najmniejsze. To kluczowa sprawa przy zdjęciach w słabym swietle (pomieszczenia). Tym bardziej, że w kadrze będą ludzie -obiekty z natury nieco ruchome (w warunkach szkolenia na pewno), wiec nie uratuje Cię stabilizacja obrazu czy statyw. Co najwyżej zewnętrzna lampa błyskowa.
Duży zoom jest Ci do niczego nie potrzebny. W terenie taki sporo ponad 10x też jest na ogół zdecydowanym przerostem formy nad treścią, chyba, że celem jest fotografia wróbli na czubku sosny.
Zwróć jeszcze uwagę na to, by aparat miał szeroki kąt, bo to się bardzo przyda przy dużej liczbie ludzi w małym pomieszczeniu.
Kolejna istotna rzecz, to możliwie duża matryca -ten Sony NEX 3N dlatego robi takie dobre fotki, bo większe przetworniki obrazu generalnie mają lepsze własności, różnica wychodzi przy słabym lub bardzo kontrastowym oświetleniu sceny. Matryca tego ostatniego aparatu (to nie kompakt!) jest kilkakrotnie większa od tej w kompaktach. Z tym, że chcąc ją w pełni wykorzystać, musiałbyś dokupić do tego aparatu dodatkowy obiektyw z lepszym światłem.
Najprościej pozostać będzie przy kompaktach, tylko wybrać coś z jasną optyką i ciut większa matrycą, np. 1/1.7" (zamiast 1/2.3"). A jak już koniecznie chcesz z relatywnie dużym zoomem, to masz np. Olympus Stylus 1 czy Nikon Coolpix 7700. Bardzo jasne ale z b. małym zoomem, za to z naprawdę szerokim kątem masz Panasonic LX7, Samsung EX2F, Sony RX100, Fuji X20, Olympus Stylus XZ2 (dwa ostatnie znów tylko 28mm na szerokim kącie, ale ujdzie).
Ostatnia sprawa: warto, aby miał możliwość zamontowania dodatkowej lampy błyskowej. Przyda się do zdjęć w większych pomieszczeniach.
Pozdrawiam
-J.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 11