Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
Jako prawie kompletny laik, proszę o pomoc w wyborze aparatu do robienia zdjęć makro. Zdjęcia, które będą robione to kwiaty o wielkości nawet ok. 1 cm (stapeliowate). Pieniądze jakie mogę poświęcić to max 300 zł. Wiem, że fajerwerków nie mogę oczekiwać, ale Pentax K-30 jest na przeciętną kieszeń a parametry w stosunku do ceny bardzo, bardzo dobre. Wiem, że to nie ten dział, ale kompakt cyfrowy może być również.
jano123, a wysililes sie chociaz by sprawdzic ceny czy to o co pytasz jest w ogole wykonalne? zgaduje, ze nie, skoro wspomniany przez ciebie k-30 sam korpus kosztuje prawie 1900zl a gdzie obiektyw do makro
Nie chce wchodzić w polemikę z Szanownym Państwem, ale nie każdy zarabia jak Wy 10000 na miesiąc i nie każdego stać na sprzęt jaki sobie mógłby wymarzyć. Napisałem na wstępie, że o robieniu zdjęć makro nie mam pojęcia a robienie zdjęć swoich kwiatów będę traktował jako hobby dla 50- cio latka (kto wie jak wyglądają kwiaty roślin o nazwach stapelia, huernia, orbea itp będzie widział, że zasługują na przynajmniej przyzwoitą prezentację - flicker.com) Jaj sobie nie robię, ponieważ o jaja nie pytałem ( u mnie w sklepie z podwójnym żółtkiem są po 55 gr i tam bym z pewnością kupił a nie pytał na forum optyczne.pl) a szukając w zasobach internetowych znalazłem np. Kodak EasyShare C913, Kodak Z915 i wiele, wiele innych, które mieszczą się w cenie ale wśród którym mogą być takie, które warto kupić, ponieważ robią zadowalające zdjęcia makro.
jano123, ale lustrzanek po 300zl z obiektywem to nie znalazles, no nie? nikt ci tu nie wyczaruje lustrzanki w tym budzecie a przeciez w dziale z lustrzankami pytasz. pisza ci uzytkownicy, ze samochodu za kase, ktora chcesz na to przeznaczyc, nie dostaniesz a ty piszesz "ale ja rowery widzialem w takiej cenie". nie trzeba sie znac na fotografii by byc w stanie poszukac na skapiec.pl czy jednej z wielu innych porownywarek i zorientowac sie w cenach tak by moc sie wykazac odrobina realizmu
Nie ma czegoś takiego jak aparat do makro. Może być z funkcją makro i pewnie i za 100 zł taki kupisz, tylko nie wiem czy akurat to Cię zadowoli. Jeśli chcesz coś więcej to nawet za 300 będzie trudno, bo zwykłym kompaktem nie poszalejesz. Hybryda to już cena przynajmniej dwa razy większa i potrzebny jest przynajmniej konwerter makro i tu znów jakieś 300 zł, o soczewkach nie piszę, bo to szkoda zachodu. Ewentualnie jakiś helios przypiety odwrotnie do aparaty, ale to razem z pierścieniem odwrotnego mocowaia i obiektywem kolejne 80 - 100 zł. A lustrzanka odpada w przedbiegach, bo sam korpus najtańszy z 1000 + obiektyw do makro, ew. raynox i juz masz ze 2500zł. I nie chodzi tu o niczyje zarobki, tylko że fotografia to drogie hobby, nawet dla amatora Życzę powodzenia z zakupem sprzętu do makro za ww kwotę.
Przede wszystkim najpierw radze poczytać coś o fotografii makro i dopiero potem zacząć pytać i szukać.
jano123 napisał/a:
Sprawa miała dotyczyć li tylko kompaktów
To raczej o makro możesz zapomnieć. Takie aparaty się nie nadają do makro, tak jak wcześniej napisałam, mają funkcję makro, ale tym raczej wiele nie zwojujesz.
Ostatnio zmieniony przez gonia65 Sob 21 Cze, 2014, w całości zmieniany 1 raz
Zdaję sobie sprawę, że nie jest to tanie hobby i wiem, że aparatów do robienia zdjęć makro chyba też nie ma. Chodzi mi jedynie o to aby ktoś kto robił zdjęcia kompaktem napisał, że aparatem ...... robił dobre czy przyzwoite zdjęcia od np. z 3cm czy 5 cm.
To ja podrzucę jeszcze
http://allegro.pl/fuji-s6...4347410186.html
Sama nim makro robiłam (czasami do niego wracam), ale do każdego z nich i tak raynoxa trzeba dorzucić. I koło 500 zł cały zestaw będzie kosztował
Widzę, że o makro nie masz pojęcia, o fotografii też. Kompaktem nie zrobisz makro, to musi być przynajmniej hybryda, do której coś jeszcze podepniesz, by można było zrobić zdjęcie zbliżeniowe.
Ostatnio zmieniony przez gonia65 Sob 21 Cze, 2014, w całości zmieniany 1 raz
Dziękuję. Myślę, że nie obraziłem nikogo a jeżeli ktoś tak się poczuł to jeszcze raz przepraszam.
[ Dodano: Sob 21 Cze, 2014 18:26 ]
Dziękuje za informacje i przesłane linki. Ciekawe propozycje, które z pewnością rozważę podczas zakupu któregoś z nich. O to mi właśnie chodziło. Jak pisaliście za małe pieniądze nie kupi się wypasu ale w podanych aparatach makro 1 cm już mnie zadowala. Życzę wszystkim zdjęć i doznań podczas przygód z fotografowaniem.
jano123, pamiętaj tylko, że podane w parametrach „makro od 1 cm” oznacza, że obiektywem aparatu możesz się zbliżyć do fotografowanego obiektu na 1 cm. Może to zapewnić niezłe zbliżenie (choć wcale nie musi) ale powoduje spore problemy z prawidłowym oświetleniem.
Przejrzyj parę ostatnich testów kompaktów na Optycznych, gdzie na papierze milimetrowym jest fotografowana pięciozłotówka. Autor tych testów zwraca nieraz uwagę na problem z oświetleniem, widać to na zdjęciach. Po prostu nie ma jak świecić, gdy obiektyw prawie „przykryje” kwiat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11