Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Panasonic FZ1000 - hybrydowy hicior
Autor Wiadomość
Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 09 Lip, 2014   Panasonic FZ1000 - hybrydowy hicior

Właśnie dużo o nim się dyskutuje na dpreview porównuje do Sony RX10.
Pierwszy pozytywny objaw to oficjalny spadek cen RX10.
Kluczem do powodzenia tej hybrydy jest połączenie matrycy 1" i jasnego zooma 25-400.
Taki aparat wydaje się idealny dla amatora na wakacyjne wojaże pozwoli uzyskać przyzwoitej jakości zdjęcia jak i filmy nawet w 4K!

Z pewnością ten sprzęt odbierze spory procent klienteli sprzedawcom lustrzanek EL i nawet bezlusterkowców bo nikt nie kwapi się do oferowania jasnych zoomów o dużej krotności.

Co do 4K zaczynam zmieniać myślenie po tym jak widziałem wczoraj na żywo duży telewizor OLED wklęsły - obraz piękny i nawet takie kiepskie 3D ale jednak bez okularów widoczne.
Cena prawie 17 tys PLN za jakiś czas będzie ogólnie dostępny (kiedyś plazma HD kosztowała 30 tys PLN..)

Reklama

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Sro 09 Lip, 2014   

Niestety w Panasonic FZ1000:
-obiektyw ma światło f/2.8 tylko na najmniejszej ogniskowej. Jak tylko dotkniesz zooma to maleje. Od ~ekw. 150mm jest f/4.
-w trybie wideo 4K - obiektyw traci szeroki koniec całkowicie i staje się 37-592mm
-przysłona domyka się tylko do f/8 a nie ma filtra ND
-przysłona ręcznie zamyka się w skokach
-w testach widać że obiektyw na brzegu ma nienajlepszą ostrość

-nie ma Auto ISO na Manual

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 10 Lip, 2014   

Oczywiście że ma wady bo który ich nie ma?
Niemniej przy matrycy 1" i świetle F2,8 od 25 do 120 mm to też nieźle, potem F4 już gorzej no ale za to jest 400 mm a nie 200 mm jak w RX10.
Komu na tym tele specjalnie zależy to wybaczy wady pozostałe.
Porównując do lustrzanki DX z marnym F6,3 a jak dobrze to F5,6 też nie jest źle.
Za to jego zaletą jest z tego co pisze Jeff Keller bardzo szybki i pewny AF coś o co w lustrzankach na tym pułapie cenowym wciąż trudno.
RX10 wypada tu gorzej.

Natomiast obcięcie zakresu przy filmowaniu to wada, Czy RX10 też tak ma?
O ile to tylko w 4K to mogę przeboleć - lustrzanki nie maja tego problemu :razz:
Kwestia filtra ND można rzec jest zbędny przy takich czasach migawki. Tu też lustrzanki nie mają tego problemu.

Ostrość na brzegu porównywalna z RX10 pomimo 2x dłuższego zakresu.
Czy obiektyw lustrzanki DX o takim ekwiwalencie ma lepszy brzeg?

Auto ISO w manual dla mnie też zbędne.

Podsumowujac koszt lustrzanki i Tamrona 16-300 i tego Panasa porównując możliwości, hmm gdyby tylko ten Panas miał wymienny obiektyw.
Dla mnie kluczową wadą jest brak możliwości wymiany szkła np po awarii korpusu czy np z powodu chęci update'u.

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Czw 10 Lip, 2014   

Chris62,
Cytat:
przy matrycy 1" i świetle F2,8 od 25 do 120 mm to też nieźle,

NIE. On już na 26mm nie ma f/2.8.
f/2.9 na 26mm, f/3.0 na 30mm, f/3.5 na 57-58mm...

Chris62 napisał/a:
Porównując do lustrzanki DX z marnym F6,3 a jak dobrze to F5,6 też nie jest źle.

D. też nie urywa http://m.dpreview.com/pre...s/apertures.png

Cytat:
za to jest 400 mm a nie 200 mm jak w RX10.
Komu na tym tele specjalnie zależy to wybaczy wady pozostałe.

Ja tą słabą rozdzielczość na brzegu i końcu NIE.

Chris62 napisał/a:
Za to jego zaletą jest z tego co pisze Jeff Keller bardzo szybki i pewny AF

Bo ma DFD jak GH4.

Cytat:
Natomiast obcięcie zakresu przy filmowaniu to wada, Czy RX10 też tak ma?

RX10 dla16:9 ma 26-212mm, z SteadyShot 29-315mm

Chris62 napisał/a:
Kwestia ND można rzec jest zbędny przy takich czasach migawki. Tu też lustrzanki nie mają tego problemu.

Bzdury piszesz. W filmowaniu? A jakich zamierzasz czasów używać przy np. 60kl/sek?

Chris62 napisał/a:

Nie jest porównywalna. Panasonic jest znacząco gorszy.

Cytat:
Auto ISO w manual dla mnie też zbędne.

W filmowaniu bardzo! przydatne.

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 14 Lip, 2014   

dcs napisał/a:
Chris62,
Cytat:
przy matrycy 1" i świetle F2,8 od 25 do 120 mm to też nieźle,

NIE. On już na 26mm nie ma f/2.8.
f/2.9 na 26mm, f/3.0 na 30mm, f/3.5 na 57-58mm...

OK w takim razie uznajmy go za F4 w całym zakresie a to co jaśniejsze to bonus.
Niemniej zakres prawie 2x większy niż w RX10 - co kto woli.
dcs napisał/a:

Ja tą słabą rozdzielczość na brzegu i końcu NIE.

Jakoś nie widać tego w odniesieniu do RX10 o krótszym zakresie...

dcs napisał/a:

Bo ma DFD jak GH4.

No. I to jest dla mnie konkret najważniejsza rzecz w aparacie szybki i dokładny AF reszta to pikuś.

dcs napisał/a:

Bzdury piszesz. W filmowaniu? A jakich zamierzasz czasów używać przy np. 60kl/sek?
.

Co do filmowania to jestem lamerem i zawsze używam P lub A z drobnymi korekcjami i póki dobrze wychodzi mam gdzieś tryb manualny.
dcs napisał/a:

Chris62 napisał/a:

Nie jest porównywalna. Panasonic jest znacząco gorszy.

Na ten moment trudno mi zaprzeczyć lub potwierdzić za mało porównań widziałem - a to co widziałem wypadało porównywalnie.

dcs napisał/a:

W filmowaniu bardzo! przydatne.

Skoro jest to OK ale jak rzekłem ja nie filmuję ww M.
LX7 sobie radzi na automatyce znakomicie myślę ze ten też takim będzie :razz:

Aparat kosztuje 900$ na początek wiec niedługo będzie taniej. Za taką kwotę nie kupimy lustrzanki o takich nawet parametrach i z lepszym obiektywem.

Sony już obniż a ceny na RX10 i pewnie myśli nad RX10 II z większym zakresem i 4K.
Ale to dobrze niech myśli:)

Scenka testowa z dprevie bezpośrednie porównanie FZ1000 do RX10
http://www.dpreview.com/p...ix-dmc-fz1000/9
Tu ja nie widzę przewagi któregokolwiek

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Sro 30 Lip, 2014   

Cały test http://www.dpreview.com/r...umix-dmc-fz1000

[ Dodano: Sro 30 Lip, 2014 13:26 ]
SloMo http://www.outbackphoto.n...tion-tests.html
4K Stills http://outbackphoto.smugm...3180711_hq9pzW#!i=3415597604&k=vRcfn5w

[ Dodano: Sro 30 Lip, 2014 13:27 ]
http://tnij.org/5iotlfr

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 30 Lip, 2014   

Optyczne czeka na finalny FW :P

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Wto 05 Sie, 2014   

hijax_pl,
Pytałeś (gdzie indziej): "Nie ma czy nie bedzie? ;-) " -Auto ISO na Manual.

-We wszystkich testach piszą, że nie ma.
GH4 też nie ma.

grzegorz_maj 
Początkujący

Wysłany: Sro 06 Sie, 2014   

dcs napisał/a:

Chris62 napisał/a:
Kwestia ND można rzec jest zbędny przy takich czasach migawki. Tu też lustrzanki nie mają tego problemu.

A jakich czasów zamierzasz użyć przy 25 klatkach na sekundę? 1/60s to jest norma w kamerach, przy szybszej migawce ruch traci płynność.

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 13 Sie, 2014   

hijax_pl napisał/a:
Optyczne czeka na finalny FW :P

Ciekawe czy doczeka.
Od kiedy kupiłem LX7 nie pojawił, się żaden FW.
W sumie nie ma takiej potrzeby przez ten czas aparat nawet się nie zawiesił, działa niezawodnie.
Miejmy nadzieję, że nowsze aparaty będą równie dobrze zrobione.

Póki co widać już oferty na alledrogo.
Szkoda że wcześniej się nie pojawił bo teraz po wakacjach to mogę sobie poczekać do przyszłego roku.

czarny1910 
Uczestnik

Wysłany: Sob 20 Wrz, 2014   

Ja jutro jadę odebrać swój egzemplarz.
Teraz pytanie, jaką kartę kupić (32gb), aby pociągnęła filmy 4k?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 21 Wrz, 2014   

Chris62 napisał/a:
Ciekawe czy doczeka.
Doczeka. W sprzedaży są z fw 1.
czarny1910 napisał/a:
Teraz pytanie, jaką kartę kupić (32gb), aby pociągnęła filmy 4k?
Jakaś z prawdziwą klasą 10.

czarny1910 
Uczestnik

Wysłany: Pią 26 Wrz, 2014   

A ja teraz mam inny problem. Nagrywam film 100klatek, ale za chiny nie działa na tv (sony hx920), obraz klatkuje. Co ciekawe, ściągane z neta sample z fz1000 w slow-mode działają normalnie.
I teraz nie wiem, czy pominąłem jakieś ustawienie, czy grzebać w tv?

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 02 Paź, 2014   

W życiu FHD 100 klatek nie widziałem więc nie wiem ale spróbowałbym czy odtwarza to sam aparat a jeżeli tak to potem czy idzie na komputerze (pewnie z aparatem dali jakiś soft do tego?)
Jeżeli tak to tv może być nie przystosowany i będziesz musiał zrobić kopię - przekonwertować film do zwykłego 1080p/50kl.
A jak foty wychodzą? zapodasz jakieś sampelki?

mare37 
Początkujący

Wysłany: Pon 10 Lis, 2014   

Mówią, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego i coś w tym jest.
Firmware 2.0

Zalety:
Masywny korpus z potężnym obiektywem.
Układ przycisków idealny. Może tylko przycisk podglądu powinien być niżej od display, bo się myli.
Ergonomia super.
Przestrzeń kolorów bardzo duża od sRGB po sADOBE.
Kolory mocne nasycone. Sporo ustawień od standard do ustawień własnych.
Bardzo dużo ustawień aparatu. Samego ustawiania ostrości jest kilka od AFS/AFF AFC po MF.
Jak na tak dużą ogniskową mało jest zniekształceń obrazu.
Jakość wideo w dobrym świetle a nawet w słabym jest dobra.(w sztucznym źle) Zasługa dużej matrycy.
Szybkość działania, ustawianie AF momentalne.
Filmy 4K trudno mi ocenić. Na laptopie Full HD nie zobaczymy jakości a po zmianie rozdzielczości wyglądają jak 1080p.
Trzeba pamiętać, że w 4k stabilizacja optyczna nie działa i nagranie z ręki to sztorm na morzu a do tego szeroki kąt się zmniejsza.
Kartę polecam sandisk UHS U3 60MB/s. Jest super.

Wady:
W cichym pomieszczeniu nagrywa się dźwięczny pogłos z wnętrza aparatu.
Zoom przy obracaniu pierścieniem jest skokowy.
Nagrywa się na filmie odgłos zębatki zoomu.
Podczas zoomu widać rozostrzanie obrazu ten sam efekt zdarza sie przy filmach nagrywanych z ręki kiedy AF ciągle koryguje ostrość.
Aparat nadaję się głownie do statywu. Stabilizacja podczas nagrywania filmów jest za słaba. Obraz buja sie jak statek po morzu.
Jakość filmów w sztucznym świetle drastycznie spada. Utrata detali. W tych warunkach najkorzystniejszym trybem przy ciągłym AF jest AFC lub MF.
Bateria wytrzymuje nagranie ok 30 min filmu i zrobienie kilkaset zdjęć. Po zabawie z zoomem zdjęcia film szybko się rozładowuje.
Jakoś zdjęć. Tutaj mam odczucia mieszane. Piękne kolory kłócą się z jakościa materiału. Zdjęcia sa mocno odszumione i tracą na dynamice. Można wyłaczyć odszumianie, ale to nie wiele zmienia.
W pomieszczeniach aparat sam dopiera iso w iauto. Dość mocno zawyża i przy 800 czy 1600 zdjęcia są mdłe. Na niższych wartościach iso niestety nie ma poprawy.
Dość mocne jest rozmycie tła. Można to skorygować w trybie iauto plus wciskając pokrętło i na skali zmienić wartości tak aby rozmycie było mniejsze.
Samowyzwalacz nie działa dobrze. AF nie może ustawić ostrości na postaci. Brakuje jak w sprzęcie sony wyzwalania migawki wykryciem twarzy po kilku sekundach. Tutaj tego nie robi.

Podsumowanie:
Tak naprawdę mam mieszane uczucia co do tego sprzętu. Zdjęcia robi trochę lepsze niż mały kompakt, ale gorsze niż lustrzanka.
Z drugiej strony nie zastąpi kamery. Sprzęt po ustawieniu ostrości na dalszy plan nie bardzo radzi sobie ze zmianą ostrości na obiekty zmieniajace położenie na bliższe. np idąca osoba w kierunku nas.
Czy kupiłbym drugi raz? Nie

Dla porównania wrzuciłem zdjęcia z HX50 do tego samego albumu co FZ1000. Mają DSC na początku. Sami oceńcie.
https://www.flickr.com/ph...57646873315994/

Odpowiedz do tematu