Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 21 Wrz, 2014 info na temat fotografii
witam, mam pytanie dotyczące parametrów sprzętu jakim zrobiono to foto ( bohaterka powiedzmy,że przypadkowa można wstawić dowolną postać ) chodzi o meritum, stawiam pierwsze kroki chciałbym wiedzieć jakim obiektywem uzyskałbym takie rezultaty.
given, przede wszystkim takie efekty uzyskasz odpowiednim światłem i odpowiednio dobraną ekspozycją. I dość mocną obróbką, jak widać po fotce. Obiektyw? Mniej ważny, coś między 85 a 200 mm i jasności od f/2 do f/4 da radę.
dzięki komar za treściwe wskazówki, obecnie dysponuję standardowym obiektywem 18-55mm a nim chyba nie poszaleję, a właśnie szukam jakiegoś pod kątem możliwości robienia tego typu ujęć, jestem jednak świadomy tak jak zauważyłeś jest to jeden z elementów potrzebnych obok takich czynników jak kompozycja światło obróbka
na 55 mm zrobisz podobne zdjęcie.
Pamiętaj o podbiciu ISO na 400-800 (bo przy 55 masz f5.6 czyli ciemno).
Reszta, to jak pisał Komor - światło i ekspozycja.
Wysłany: Pon 22 Wrz, 2014
Pytanie trochę w stylu jakiego pędzla używał van Gogh, bo ja też tak chcę malować (bez urazy ). Takie zdjęcie, przynajmniej w tej rozdzielczości, zrobisz nawet komórką, problem raczej w takiej modelce . Zdjęciowo nie ma w tym grama czegoś specjalnego (za to popatrz, co ma na łokciu). Męczone komputerowo nieco to jest. Jakimkolwiek aparatem, w którym można ustawić niedoświetlenie/prześwietlenia (korektę EV) zrobisz 5 zdjęć na pałę z odstępem +/- 1 EV i któreś takie będzie. Raczej lepsza byłaby pochmurna pogoda (mniejsze kontrasty).
Natomiast odpowiedź wprost na Twoje pytanie brzmi exif - każdy plik foto może mieć zakodowane informacje, o które pytasz i wiele innych. Może, bo jak jego twórca nie chce, żeby były widoczne to może je usunąć. Potrzebujesz więc jakiegokolwiek exif-viewera. W tym wypadku ogniskowa ma małe znaczenie jak piszą koledzy, bo zdjęcie ma praktycznie jeden plan.
No ma znaczenie o tyle, że na perspektywę wpływa miejsce, z którego robimy zdjęcie. W przypadku tak apetycznie ułożonego ciała lepiej jest zrobić to z większej odległości, żeby uzyskać bardziej płaski plan. Choć oczywiście mogą być różne pomysły na to zdjęcie.
Nie wiem, co to jest nadkłykieć przyśrodkowy, ale myślałem, że ma na łokciu jakiś znak szczególny. Natomiast jeśli chodzi tylko o dziwne wyglądanie, to dotyczy to całej pani - fotograficznie, bo naturalnie, to jest chyba fajna.
Jeśli otake obwódkie chodzi, jak ta, co ja myślę, to pani ma ją prawie wszędzie. Na przykład na plecach. Aż dotamtąd, gdzie się jeszcze nie kończą, ale dalej nie widać.
[ Dodano: Wto 23 Wrz, 2014 17:29 ]
Jak się tak dobrze przyjrzeć, to pani jest dowodem, że przebiegając koło ciała nawet światło zagina swój tor.
Wysłany: Wto 23 Wrz, 2014
Panie, koło takiego ciała to i ja bym zagiął swój tor .
A serio to bym się nie dopatrywał, pani jest oświetlona światłem rozproszonym z nieboskłonu, np. to co świeci przez prawy górny róg okna świeci na nią prawie ze en face i od góry, a to co odbija się od ościeża okna i parapetu świeci jej z przeproszeniem w to miejsce, gdzie jak zauważyłeś kończą się plecy. Tym niemniej obwódkie czarną to widzę tylko na łokciu, a tam gdzie piszesz to jest ramiączko od... tu przerwe, gdyż nie wytrzymię...
Przepraszam za swój lapsus mając nadzieję, że nie obraziłem mocno Cie komorze , chyba bohaterka zdjęcia mnie zdekoncentrowała . Abstrahując niechlujnie również jest zaczynać np. zdanie z małej litery a "niektórym" się zdarza... Wracając do tematu dzięki za wszystkie merytoryczne sugestie, wiem teraz . że musiałbym przysiąść i opanować postprodukcję skoro natura oszczędziła talentu. A chciałoby by się jak z kolega zauważył, żeby było jak z pędzlem van Gogha... Ale powiedzcie takiego ujęcia obiektywem 55 nie dam rady ( pomijając ogólne wrażenia odbiory obiektu, retusz itp. ) chodzi mi o skadrowanie sylwetki w takich wymiarach z tak widoczna bliskością.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 14