Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 15 Paź, 2014 Nikon, Canon , czy Pentax ? kwota ok 800zł
Dobry wieczór, stoję przed trudnym wyborem zakupu pierwszego aparatu "lustrzanki" po kompakcie.
Założenia
- w miarę uniwersalny - zdjęcia z bliska i krajobrazu
Czasem wyjazd na działkę z chrześniakiem , zdjęcia w ruchu , czy to dziecka, czy to psa
Czasem jakieś zbliżenie
- raczej używany, z nowych nic nie kupię za tą kwotę
kwestia rozbudowy ? na dzień dzisiejszy nie przewiduje
Jak się wkręcę to pewnie zakupię coś poważniejszego.
Czy w tej kwocie zakup innego body (powiedzmy droższego) + podstawowego obiektywu miałby sens ? czy lepiej kupić jak proponujecie 30D i do tego lepszy/dodatkowy obiektyw ?
Znajomy namawia mnie na obiektyw Tamrona, ale ceny są dość konkretne.
Także , jeśli nikt nic więcej nie zaproponuje (pentax,nikon) - To pozostaje kwestia 30D+ obiektyw (nowy 400zł) lub 40D + obiektyw (używany ok 200zł) . Łączna kwota wyjdzie podobna - ok 900zł.
wrotek, nie wiem na jaki obiektyw się nastawiasz, ale głównie od tego zależy jakość zdjęć. O ile przy dobrym świetle, kiedy możesz korzystać z najmniej czułego ISO wyciągniesz przepiękny obraz nawet najsłabszą lustrzanką, tak największym ograniczeniem będzie właśnie jakość optyczna obiektywu. Trzeba dobrze dobrać wydatki. Jeśli nie nastawiasz się na kolejne wydatki, to będzie ci na prawdę ciężko skompletować sprzęt za 800zł. Do tego dochodzi kwestia czy nastawiasz się na obiektyw zmiennoogniskowy, czy stałoogniskowy - to wpływa na jakość optyki i po części na szybkość ostrzenia.
Pentaxa, no jasne, ale przydało by się nie schodzić niżej k20D, a puszka kosztuje około 1000zł, a Nikon.. hymm... zjechanego D80
Słuchaj za 800zł można kupić sporo aparatów i to z obiektywami. Jest wszystko, Nikon, Sony, Samsung, Pentax, Canon, Olympus, tylko kupując staruszka lepiej kupić tego z wyższej półki. Najczęściej taka kilkuletnia lepsza puszka, nadal jest lepsza, od nowszego modelu z najniższej półki.
Dla przykładu, za 800 zł można kupić zjechanego Canona 1000D, względnego 400D. lub 30D + taki sam obiektyw. Porównaj tutaj. Na pierwszy rzut oka, 30D wygląda najgorzej - najstarszy, najmniej Mpx, a, tak na prawdę reszta parametrów jest taka sama lub lepsza. Do tego dochodzi wykonanie, dwa kółka nastawu oraz pentapryzmat w wizjerze.
Biorąc pod uwagę budżet to i tak zacznę od 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM. Nikon D80 - też byłem zainteresowany , ale wiem że to dość popularny model, stąd może być wyeksploatowany. Pozatym do Canona chyba łatwiej dostać (taniej ? ) obiektyw
uwaga to znów ja ..mogę zakupić 20d + obiektyw za ok 450zł. Z 30d niestety duży problem, gdyż niewielu sprzedających ma udokumentowany przebieg migawki, mam na celowniku jeszcze samo body 30d za 500zł. Czy warto dopłacić ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10