Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Czw 04 Gru, 2014
Aparat lub obiektyw jakiej marki?
Autor Wiadomość
EwaV 
Nowy

Wysłany: Sro 03 Gru, 2014   Aparat lub obiektyw jakiej marki?

Moje potrzeby robienia zdjęć skupiają się w 90% do robienia fotek w ruchu .Mam aparat Nikon D 3000.Wiem ,że za uchwycenie ruchu odpowiedzialne jest ustawienie aparatu ,jednak moj jest za wolny.Nie robi tak szybko seryjnych zdjęć.Obecny obiektyw mam Nikkor 55-200 mm.

Moje pytanie brzmi jaki obiektyw dokupić ,żeby byla dobra seria fot w ruchu ???
lub
Jaki aparat kupić ,aby spełniał moje oczekiwania??

Jestem laikiem w tym temacie ,więc bardzo proszę o jasne konkretne wypowiedzi.

Do wydania na obiektyw lub calkiem nowy aparat mam kwotę do 3 tyś zł.

Jeżeli napisalam posta w złym miejcu prosze administratora o przeniesienie ;-)

Dziękuję.

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Sro 03 Gru, 2014   

EwaV, możesz sprecyzować czego to są zdjęcia i z jakiej odległości robione?

Obiektyw nie wpływa na liczbę zdjęć robionych w ciągu sekundy.

EwaV 
Nowy

Zdjęcia z dość bliskiej odległości .Głównie chodzi o robienie fot zwierzakom(psy ) na torze agility itp .Chodzi mi o ilość klatek na sek .Mój obecny aparat robi za wolno i za mało klatek po czym zapisuje je na karcie ....a to trwa...a pies w tym czasie juz kilka razy zmienił pozycje .

Sunders 

EwaV napisał/a:
Do wydania na obiektyw lub calkiem nowy aparat mam kwotę do 3 tyś zł.

EwaV napisał/a:
Jaki aparat kupić ,aby spełniał moje oczekiwania??

Nikon D300 lub D300s.
np. http://allegro.pl/nikon-d...4857887352.html

EwaV napisał/a:
jaki obiektyw dokupić

Nikkor 70-300VR.
np. http://allegro.pl/nikkor-...4841534571.html

mozer 
bo Pentax

EwaV, poszedłbym w D7000 - będziesz miała 6 fps, czyli dwa razy więcej niż dotychczas i większy bufor. Chcesz sprzęt nowy czy może być używany?

EwaV 
Nowy

Bardzo dziekuję za odpowiedzi .

Interesuje mnie głównie nowy sprzęt .

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Zależy, czy zdjęcia mają być z lustrzanki i jaka ma być ich jakość. Bo jak nie muszą to są kompakty czy bezlustra, które wyciągają znacznie więcej niż jakieś marne 6 fps :) . Na ten przykład 60 fps. Taki (czysto przykładowo) Nikon 1 J4 skoro już o Nikonie. Na ten przykład, bo nie śledzę. Coś koło półtora patyka.

Albo kamerka GoPro 4k, w fullHD wyciąga 120 fps, a w 4k 30 fps. Dwa patyki.

mozer 
bo Pentax

maziek, chcesz kamerką zdjęcia robić? Poza tym zdajesz sobie sprawę jaką ogniskową oferuje GOPro? Co do kompaktów to chyba chodzi jeszcze o celność AF a nie tylko fps...

W 3k to trochę ciężko zaproponować i aparat i obiektyw. Można na razie zmienić aparat i zobaczyć, czy obiektyw "nadąży".

EwaV, najlepiej jakbyś wkleiła jakieś przykłady zdjęć z sieci pokazujące do jakiej jakości dążysz.

PS. Czy jakiś moderator się zlituje i przeniesie ten wątek do odpowiedniego działu? ;)

EwaV 
Nowy

Chodzi mi również o bardzo dobrą jakość fot ,jednak to mozna podciądnąć programem.A uchwycenie momentu w ruchu nie jest takie latwe.Głównie jak np pies kudlaty ,to każdy włos leci w inna stronę i z inną szybkością.Dlatego szukam aparatu lub obiektywu,który dosłownie zamrozi w ruchu bez rozmazanego obrazu ucha ,ogona ,lapy ,kudłów itp .Foty nie są dla mojej prywatnej kolekcji tylko do pokazania światu ,dlatego jakość powinna być dość dobra.

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Mozer, tylko próbowałem ;) . Wszystko zależy od tego jakie są potrzeby i jaka ma być jakość (rozdzielczość) produktu finalnego.

P.S. Acha, jednak i jakość i szybkość. No to zwiększ budżet ;) (albo ćwicz refleks :) ).
Ostatnio zmieniony przez maziek Sro 03 Gru, 2014, w całości zmieniany 2 razy  

Sunders 

EwaV, jeśli nie ma szansy zwiększenia budżetu, to zainteresuj się jednak sprzętem używanym.

mozer 
bo Pentax

EwaV napisał/a:
dlatego jakość powinna być dość dobra.

To jest baaaardzo ogólne stwierdzenie. Każdego co innego satysfakcjonuje, więc najlepsza by była jednak prezentacja obrazkowa ;)

EwaV 
Nowy

Chodzi mi o cos takiego w zdjęciach .

[ Dodano: Sro 03 Gru, 2014 20:57 ]
Sunders napisał/a:
EwaV, jeśli nie ma szansy zwiększenia budżetu, to zainteresuj się jednak sprzętem używanym.

Czyli co konkretnie proponujesz?? Jaki sprzęt?

juki_agility2.jpg
Plik ściągnięto 8451 raz(y) 106,6 KB

portrait-of-a-purebred-french-sheepdog-briard-in-agility_138299219.jpg
Plik ściągnięto 8451 raz(y) 41,05 KB

2695962207_8e9a6fe484.jpg
Plik ściągnięto 8451 raz(y) 136,33 KB

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Ale jaka rozdzielczość produktu Cię interesuje? Bo to jest istotne.

mozer 
bo Pentax

EwaV, do takich zdjęć to styknie D5100 plus Nikon Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR (przy braku funduszy Tamron 70-300 USD).

Zacząłbym od aparatu - może ten 55-200 jakoś wydoli.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi