Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 11 Gru, 2014 aparat na wycieczki/góry
Hej,
chciałabym prosic o pomoc w wyborze aparatu. Głównie będzie używany na wycieczkach, sporo podróżuję, ale nie dorobiłam się jeszcze aparatu. Teraz mam taką możliwośc...
O aparatach wiem tyle, że ważna jest wielkośc matrycy....i chyba nic poza tym...
Mój budżet to ok. 1500 zł, ewentualnie trochę ponad to....
Będę wdzięczna za wskazówki na co zwrócic uwagę przy zakupie, lub wskazanie konkretnych modeli wartych uwagi....
ketek, jak byś trochę dołożyła, to przyjemnym zestawem startowym mógłby być Nikon D5100 z obiektywem 18-105 mm VR.
Inaczej to pozostaje Ci niższa półka D3100 z 18-55 lub 18-105 w zaleznosci na ile sobie mozesz pozwolic. Jednak 100 mm ogniskowej się często przydaje.
Sony RX100 jest fajny - mały z jedno calową matrycą, jasny obiektyw na szerokim kącie.
Myśląc o lustrzance w okolicach 1500 złotych to kupisz najtańszy model z kitem 18-55 i jak nie planujesz wydać więcej na obiektyw, to nie ma to większego sensu.
Pomyśl o dobrym kompakcie. Sony RX100 jest wart uwagi. Ma dużo filtrów kolorystycznych, jpgi wychodzą fajnie nawet na iso 3200, taki mały fajny aparat.
mozer - tylko co znaczy "na start"? To znaczy, że trzeba do tego aparatu później dokładac? Nie mam w zamiarze robic jakiś super artystycznych zdjęc. Mogłabym rzeczywiście dołożyc do aparatu, ale żeby był, że tak powiem już "kompletny", jeżeli chodzi o moje potrzeby wycieczkowe i nie trzeba było go wymieniac za rok, albo za dwa...
mozer - tylko co znaczy "na start"? To znaczy, że trzeba do tego aparatu później dokładac? Nie mam w zamiarze robic jakiś super artystycznych zdjęc. Mogłabym rzeczywiście dołożyc do aparatu, ale żeby był, że tak powiem już "kompletny", jeżeli chodzi o moje potrzeby wycieczkowe i nie trzeba było go wymieniac za rok, albo za dwa...
A więc nie pakuj się w lustrzanki....
Tak, na start znaczy na sam początek i potem się dokłada... Po to się kupuje aparaty z wymienną optyką - choć niektórzy jadą na jednym kitowy obiektywie .... Jak bardzo chcesz, to możesz ale wcale nie zyskujesz wtedy jakoś specjalnie na jakości względem takiego Sony RX100.
Tym obiektywem da się obskoczyć większość standardowych tematów, ale może np. za rok stwierdzisz, że chcesz pofocić ptaki, dziką zwierzynę lub bardzo szerokie ujęcia - wtedy możesz rozbudować zestaw.
[ Dodano: Pią 12 Gru, 2014 00:07 ] siosio, co to za niby rewelacja ten Sony? Finansowo podobnie, a zakres ogniskowych mniejszy niż dla 18-105 i nie masz szybkiego AF oraz możliwości rozbudowy... Nie wspominając już o szumach mniejszej matrycy.
Tym obiektywem da się obskoczyć większość standardowych tematów, ale może np. za rok stwierdzisz, że chcesz pofocić ptaki, dziką zwierzynę lub bardzo szerokie ujęcia - wtedy możesz rozbudować zestaw.
[ Dodano: Pią 12 Gru, 2014 00:07 ] siosio, co to za niby rewelacja ten Sony? Finansowo podobnie, a zakres ogniskowych mniejszy niż dla 18-105 i nie masz szybkiego AF oraz możliwości rozbudowy... Nie wspominając już o szumach mniejszej matrycy.
Oj tam jest jeszcze zoom cyfrowy
No nie wiem ccy jpgi na wysokim Iso będą bardzo odbiegały jakością od takiego powiedzmy Nikona D3100 - bo w cenie około 1500 zł i jeszcze z 18-105, to ciężko coś innego dostać. Poza tym jest te 1.8 na szerokim kącie w RX100.
Skąd wiesz, że ketek nie zamierza robić zdjęć głównie używając live view ....??
Jak się nie ma pojęcia o fotografii to po co brać lustrzankę ...??
Choćby dlatego , że większość trybów tematycznych ma na "kole" i nie trzeba szukać w menu by znaleźć tryb portet lub krajobraz . W tym przypadku to raczej ten D3100 jest bardziej "przyjazdny" dla początkującego niż RX100 .
siosio napisał/a:
No nie wiem ccy jpgi na wysokim Iso będą bardzo odbiegały jakością od takiego powiedzmy Nikona D3100
Zakładając , że w gorszych warunkach oświetleniowych jasna optyka Sonego zniweluje przewagę jaką daje Nikonowi matryca - to przecież takie zdjęcia to tylko jakiś % wszystkich zdjęć , w każdych innych warunkach calowa matryca nie ma szans z aps-c . Poza tym , do D3100 też można podpiąć "jasne" szkło i dylemat zniknie całkowicie .
ketek napisał/a:
jeżeli chodzi o moje potrzeby wycieczkowe
Propozycja kolegi mozer ( z obiektywem 18-105 ) jak najbardziej zda egzamin w tym zakresie .
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pią 12 Gru, 2014
Cytat:
jasna optyka Soneg...
-gdzie ona jasna?
f/1.8 - 4.9
Tam gdzie o ten maks 1EV jaśniejsza -też nie zniweluje.
Wysłany: Pią 12 Gru, 2014 Re: aparat na wycieczki/góry
ketek, pytanie no.1: ile chcesz/możesz/godzisz się nosić? Jak mniemam łazisz dużo na nogach. Idziesz "na lekko" (semistacjonarnie) czy na kilka - kilkanaście dni?
Jak dla Ciebie rybka ile ma to wazyć i ile ma Ci miejsca w bagażu zajmować - kupuj siakąs lustrzankę. Jak jednak na miejscu i dekagramacvh Ci nieco zależy: weź za te swoje 1500 PLN niezły kompakt (rx100, lx7) lub bezlusterkowiec (e-pl5, ew. nx300). I moim skromnym zdaniem tyle Cię to całe wybieranie sprzętu powinno obchodzić. No chyba, że chcesz się tym trochę bardziej zajmować niż jako miłymi pamiątkami z Twoich wojaży.
Ale jak później robi się odbitki 10x15, czasem może coś większego. Od czasu do czasu oglądnie się foty na monitorze kompa... i czy amatorskie oko będzie widziało przewagę D3100 od RX100 ....? Chyba głównie w nasyceniu koloru, a raczej ciekawsze kolory (bardziej nasycone) oferuje RX100 - większość amatorów woli bardziej nasycone kolory.
I po co taszczyć D3100 po górach, gdy nie myśli się o obróbce raw, niechce się więcej obiektywów od kita, a foty robi się do albumu?
Można też wziąć A5000 z 16-50, którego przewaga w jpg jest wyższa od D3100, jak już tak koniecznie chce się mieć aps-c.
[ Dodano: Sob 13 Gru, 2014 10:35 ]
zbig75 napisał/a:
siosio napisał/a:
Choćby dlatego , że większość trybów tematycznych ma na "kole" i nie trzeba szukać w menu by znaleźć tryb portet lub krajobraz . W tym przypadku to raczej ten D3100 jest bardziej "przyjazdny" dla początkującego niż RX100 .]
.
W dobie smartfonów i tabletów cóż to jest pogrzebać sobie w menu aparatu napełnionego funkcjami dla amatorów, które w dodatku są dobrze opisane - nawet instrukcji nie trzeba czytać.... ??
[ Dodano: Sob 13 Gru, 2014 10:37 ]
mozer napisał/a:
siosio napisał/a:
te 1.8 na szerokim kącie w RX100.
Ciekawe przez ile mm ona trzyma to światło
Przez cały 1mm i to w dodatku ekwiwalent 28mm - a więc bardzo często używana ogniskowa
Mogłabym rzeczywiście dołożyc do aparatu, ale żeby był, że tak powiem już "kompletny", jeżeli chodzi o moje potrzeby wycieczkowe i nie trzeba było go wymieniac za rok, albo za dwa...
ketek, dołóż do dobrego aparatu kompaktowego. Jesteś pewna, że potrzebujesz lustrzanki?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9