Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 10 Lut, 2016 Lornetka nocna do 1000 zł
Potrzebuje szybkiej porady koledzy jak w tytule, kolega ma obawy że wieczorem koło domu kręcą się podejrzane osoby. Mieszka pod lasem. Smutne ale prawdziwe Moje typy:
Delta titanium 7x50 lub 8x56
Nikon EX 7x50
TS 7x50
Osoba zainteresowana ma 32 lata czyli żrenica dobra. acha Ultimy 8x56 nie sprzedam
AR 15 z celownikem optycznym - 5,56 x 45 mm najlepsze, co może takim ciemnym typom wpaść do głowy... A lornetka DOT 8x56, zwykła, nie ED za ok 800 zł max. Naprawdę wystarczy...
Też wspomniałem o broni ale .....tak na poważnie w tej cenie ta delta to chyba dobry wybór i też myślałem o zwykłej nie ED. Sympatycy EII mają podobne pomysły
Pozdrawiam
Człowiek jest zdesperowany pierwszy jego pomysł to był noktowizor ale nie mam wiedzy na ten temat i chyba skutecznie odradziłem ten wybór. Zostaniemy przy Delcie
Też mieszkam pod lasem i rzeczywiście co noc coś się w krzakach rusza, ale u mnie to nie ciemne typy tylko dziki, może też i jelenie. W dzień za to sarny i daniele i tak od lat. Teraz dziki wygłodniałe, to podchodzą coraz bliżej. Sąsiad na stałe ma otwartą bramę od lasu, drewno zwiózł, pociął i parę dni temu dziki mu podwórko zryły tam gdzie kora leżała na ziemi - jak zdeterminowane są dziki za robalami.
Sam zastanawiałem się nad noktowizorem by zobaczyć zwierza, ale jeśli noktowizor to tylko CCD. Jeszcze na noktowizor nie zdecydowałem się, ale w okolicy 1.000zł to przykładowo są:
https://www.militaria.pl/...wizory_c235.xml
Lornetką 8x56 to zobaczyć można jeśli jest bezchmurne niebo i księżyc "nadaje", przy zachmurzonym niebie niewiele ona wzmocni, wzmocni ciemność i to zobaczy - ciemność. To nie tak jak w mieście, że jest tło od latarni ulicznych i przez bino coś widać. Na wsi w nocy przy zachmurzonym niebie wyciągniętej dłoni przed sobą nie widać, to co chce zobaczyć w lornetce?, chyba że ma poświatę od lampy ulicznej a to już inna bajka.
Tym bardziej, że jeśli coś się dzieje, to musimy szybko patrzeć bez żadnej szansy na adaptację wzroku do ciemności.
A sytuacja jest często taka, że my siedzimy w domu, w którym świeci się światło więc wzrok nie jest przyzwyczajony do ciemności i wtedy przykładanie lornetki nie daje zbyt wiele. Złodzieje, którzy od kilkunastu lub więcej minut łażą po ciemnym dworze mają nad nami przewagę.
Na noktowizorach się nie znam poleciłem DOT 8x56 i już zamówiona. Dzięki. Roman mieszka pod lasem ale dociera znikome światło od latarni. To będzie jego pierwsza lornetka więc powinien być zadowolony.
Ciekawym rozwiązaniem jest monitoring kamerami wokół domu. Kolega sobie założył, w nocy kamery doświetlane są podczerwienią i nagrywają tylko wtedy gdy wykryty jest ruch. Co go bardzo zdziwiło ile w nocy zwierzaków po podwórku chodzi, lisy, jenoty, borsuki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10