Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nissin di622 - totalna loteria błysku
Autor Wiadomość
BeCkS
[Usunięty]

Wysłany: Pią 06 Lut, 2015   Nissin di622 - totalna loteria błysku

Witam.
Proszę o opinie. Aktualnie posiadam lampę Nissin di622 której używam razem z Canon 50d + szkło Canona 17-55 2.8 IS USM. Jak do tej pory wszystko smigało na weselach i była bajka. Od pewnego czasu zauważyłem, że ta lampa zaczyna błyskać jak jej się podoba: raz za mocno, raz za słabo - później mnóstwo czasu spędzonych w PS. Osłabiałem błysk w body to też było różnie. Nie wiem czy to wina Nissina ale zastanawiam się poważnie nad zakupem Canon Speedlite 430ex ii. Czy oryginalna lampa canona zagwarantuje mi większą pewność błysku? W Nissinie to losowość. Czasami potrafi przy pierwszym zdjęciu strzelić pełną mocą aż strach się bać :/. Potrzebuję lampę za ok 1000zł ale pewną!

...
A może YongNuo, a może Metz?
...

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 06 Lut, 2015   

430EX II jest dość słaba. Ale jeśli Nissin po jakimś czasie eksploatacji przestał być godny zaufania, to nie wiem jak długo pociągnie Ci jakiś Yongnuo. Jeśli to kwestia wyeksploatowania (skoro kiedyś było OK), to w sumie każda nowsza lampa powinna się sprawić. Wykorzystałbym okazję, żeby kupić lampę silniejszą niż Di622.

Styki sprawdziłeś, czy czyste?

BeCkS
[Usunięty]

Wysłany: Sob 07 Lut, 2015   

430 jest dość słaba? Ma liczbę przewodnią o 1 mniejszą niż ten nissin, którego aktualnie posiadam, więc tutaj różnicy nie widzę.
Chętnie kupię coś mocniejszego od nissina, tylko co? Może YN-568EX II Speedlite wart swojej ceny? Z drugiej zaś strony czy warto wykładać kasę na lampę systemową?

Styki są czyste :-)

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 07 Lut, 2015   

BeCkS, wiem, że LP tych lamp jest zbliżona, mam 430EX II, miałem Di622. Jeśli z Twojego ślubnego doświadczenia wynika, że to Ci wystarcza, to bierz systemówkę, na pewno nie powinna sprawiać problemów z losowym naświetlaniem. Ale moim zdaniem silniejsza lampa na takich okazjach się przydaje, choćby po to, żeby szybciej (częściej) móc błyskąć w razie jakiejś ciekawej akcji.

Co do doradzania lamp TTL firmy Yongnuo to jest już parę tematów w tym dziale, ja mam tylko YN-560 (manualną) i mogę polecić z czystym sercem.

BeCkS
[Usunięty]

Wysłany: Pon 09 Lut, 2015   

Na wstępie takie pytanie. Mamy dwie lampy: lampę która ma LP 43 i po maksymalnym błysku ładuje się 5 sekund oraz lampę która ma LP 52 i po maksymalnym błysku ładuje się 5 sekund (obie pracują w takich samych warunkach i na takich samych eneloopach). W sytuacji, gdy potrzebuję błysku tak silnego jak maksymalny błysk lampy o LP43 ale wykonuje go lampą o LP52 to czas ładowania tej lampy (LP52) jest krótszy niż 4 sekundy, dobrze rozumuję - bo przecież nie wykonała "swojego" maksymalne błysku?

Co do tych lamp to naczytałem się, że głowa pełna. Potrzebuję lampy która będzie pracować tylko podpięta do body więc nie potrzebuję zdalnego wyzwalania i innych bajerów. Potrzebuję tylko nie mieć loteryjnych błysków. A moc? No jakby było coś więcej niż 43 to wcale bym nie płakał.
Zastanawiam się nad Canon 430ex II (1000zł), Metz 52 AF-1 (850zł), YN-568 II - tej chyba boje się najbardziej (750zł), tylko im więcej czytam tym mniej wiem.
Macie jakieś doświadczenia w pracy tych lamp? Wiem, że zapewne jak kupię którąś z nich i tak będę zadowolony. Najbardziej chciałem tego Canona, ale zacząłem myśleć, a jak człowiek myśli to od razu pojawiają się wątpliwości.
Ten Nissin di622 którego miałem - w zasadzie jeszcze mam - czasami brakowało mi siły błysku, ale jakoś z tym żyłem i niegdy przez tą lampę niczego nie zepsułem.
Pomocyyy :-)

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 09 Lut, 2015   

BeCkS, odpowiedź na pytanie 1: moim zdaniem tak.

Co do dylematów, który model, to poczytałeś jakieś wątki o tych lampach? Jest już coś w tym dziale. Jakbym miał w ciemno brać to chyba tego Metza. Ale nie mam mocnego uzasadnienia dlaczego.

BeCkS
[Usunięty]

Wysłany: Wto 10 Lut, 2015   

Tak, tak. Przeczytałem o tych lampach sporo. Dużo ludzi narzeka, ale nie każdemu się dogodzi.
Ten Metz 52 AF-1 wygląda najlepiej. Zastanawiam się tylko czy Metz podpięty na sanki jest w stanie wyzwolić zdalnie tego nissina 622?

komor 
Moderator

Jeśli w jego specyfikacji jest napisane, że może być lampą Master, to tak. W specyfikacji na szybko nie znalazłem, ale wg tej recenzji jest tryb Master: http://photo-tips-online....f-1-vs-50-af-1/

Daj znać co w końcu wybrałeś i jak się sprawuje.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Nissin 622 daje wyzwolic sie zdalnie tylko z przedblyskiem (digital slave). Jesli Metz bedzie na sankach w trybie TTL to 622 mozna wyzwolic. Sile blysku nissina trzeba ustawic manualnie. Tryb "Master" nic zu zdziala.

Odpowiedz do tematu