Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 07 Mar, 2015 Bezlusterkowiec z wymienną optyką do 2000zł - co wybrać?
Witam!
Nazywam się Marta i jestem studentką architektury. Do tej pory posługiwałam się jedynie starą cyfrówką Olympusa 7mpx oraz Zenitem TTL, jednak od dluższego czasu rozważam kupno lepszego aparatu. Parę lat temu, kiedy poważniej myślałam o swoim zainteresowaniu fotografią i związaniu z tym przyszłości, swoją uwagę skierowałam na lustrzanki. Dziś jednak moje preferencje uległy zmianie. Istotną kwestią jest dla mnie wielkość oraz waga aparatu. Chciałabym, by był to sprzęt, który będę mogła zabrać ze sobą wszędzie, niezależnie od tego, ile bagaży będę miała przy sobie. Wiem już też, że nie potrzeba mi czegoś tak profesjonalnego. Jednakże zależałoby mi na tym, by aparat połączył w sobie zarówno wielkość cyfrówki (może być odrobinę większy) oraz dobrą jakość zdjęć. Dobrą to chyba za mało powiedziane, bardzo - za dużo... zależy jak na to spojrzeć. Już tłumaczę, o co mi chodzi. W wielu kwestiach jestem perfekcjonistką. Ważne są dla mnie walory estetyczne zdjęć oraz możliwości aparatu. Rezygnuję z lustrzanki również dlatego, iż fotografią zawodowo zajmować się nie będę, ale bardzo bym chciała, by aparat, który wybiorę w zamian, dawał mi - mniejsze bo mniejsze - ale możliwości rozwoju i świadomego robienia zdjęć, a nie tylko pstrykania na auto. Jakiś czas temu moją uwagę przyciągnęły pojawiające się na rynku bezlusterkowce z wymienną optyką. W domu mam 2 obiektywy z Zenitów: Helios-44M 2/58 i Helios-44-2 2/58. Myślę, że warto byłoby je wykorzystać, zwłaszcza że są w dość dobrym stanie. Czy istnieje możliwość dokupienia adaptera do aparatu, by móc posługiwać się obiektywami manualnymi? Chciałam też poprosić o radę, bo - jak widać - moje doświadczenie nie jest zbyt duże (choć, dzięki kupnie nowego aparatu, chcę je pogłębiać). Próbowałąm znaleźć jakieś rzetelne źródło informacji w internecie, ale przeróżnych stron jest tyle, że powoli zaczynam się gubić i nie wiem, komu mogę zaufać i uwierzyć, a komu nie. Dlatego zwracam się z ogromną prośbą do Was Z aparatu będę korzystać podczas zwyczajnych wydarzeń życia codziennego: spotkania z rodziną, przyjaciółmi, spacery, podróże etc. Oprócz tego zależy mi, by móc trochę z nim "poeksperymentować" - zrobić dobry portret, ładne zdjęcie w plenerze, korzystne ujęcie wnętrza i budynku (co wiąże się z moimi studiami ) oraz przyrody, detalu. I żeby aparat sprzyjał robieniu zdjęć również nocą.
Budżet, jaki chciałabym przeznaczyć na kupno aparatu, to do 2000 zł, chociaż nie pogniewałabym się, gdyby było to coś w granicach 1500-1800 zł
Oto parę moich pytań:
- czy w ogóle decydować się na bezlusterkowca z wymienną optyką?
- jeśli tak, to na jaką firmę? jaki model? Canon, Nikon, Sony, Samsung, Olympus, Fujifilm? Pentaxy chyba za drogie
- jak przedstawiają się kolory w poszczególnych aparatach? nieraz słyszałam, że Canona są "ciepłe", Nikona "chłodne". czy to prawda? jak z resztą firm?
Będę przeogromnie wdzięczna za każdą odpowiedź i radę!
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 07 Mar, 2015, w całości zmieniany 1 raz
Adaptery pozwalające używać obiektywów M42 są dostępne do każdego systemu, pozostaje tylko sprawdzić jak zachowuje się automatyka aparatu podczas pracy z takim obiektywem. Weź pod uwagę, że ogniskowa będzie mnożona minimum x1,5 więc stare obiektywy będą miały zupełnie inny kąt widzenia niż w Zenicie.
Do architektury dobrze byłoby mieć obiektyw szerokokątny, a najlepiej UWA ale raczej nie starczy funduszy.
Za podaną kwotę można kupić jakiegoś bezlusterkowca z obiektywem 18-55 lub podobnym, tutaj musiałabyś sprawdzić ceny poszczególnych modeli.
Nie polecam bezlusterkowców nikona - mają malutkie matryce. Raczej należałoby spojrzeć na aparaty olympus, fuji, samsung.
Możesz też spojrzeć na małe lustrzanki, np. canon EOS 100D. Z obiektywem M42 będzie niewiele większy od bezlusterkowca ze względu na mniejszy adapter.
A kolorami nie ma się co przejmować, można je korygować dowolnym programem graficznym.
Przykładowe aparaty:
samsung nx-300 + 18-55
fujifilm x-a1 + 16-50
Tak jak wyzej.
Tez na bezlustra nikona ani Canona nie patrzylbym.
Raczej Fuji (jakosc moim zdaniem najlepsza,ale cena obiektywow nie mala i AF ciut wolniejszy), Samsung (tansze obiektywy i chyba teraz do kazdego zestawu dodaja Lightroom gratis) - Nx300m fajny z 16-50 (ale do kupienia tylko u sasiadow w zestawie z tym obiektywem - amazon.de , ebay.de )
Warto popatrzec na nowosc NX500 (mniejszy brat NX1 - bardzo dobrej puszki) - ale poczekac az cena spadnie ponizej 2tys. bo na razie obatdzona jest podatkiem od nowosci
Chyba ze jeszcze cos mniejszego to cos z systemu micro 4/3 (Panas/Olympus),
np.E-PL5 14-42 IIR (+40-150mm)
Dodam, że warto troszkę dopłacić za szerszy kąt widzenia, jest znaczna różnica pomiędzy 16mm a 18mm na szerokim kącie (tutaj aps-c).
Olympus 14-42 ma z nich wszystkich najwęższy kąt widzenia, mnożnik jest x2, wychodzi 28mm w przeliczeniu na FF.
W samsungu czy fuji będzie 16->24mm i 18->27mm.
Martaroo, wybór nie jest oczywisty. Generalnie w Twoim przypadku masz w praktyce do rozważenia 4 systemy(inne pomijam, ze względu na parametry techniczne lub ceny):
1) micro4/3 (Olympus + Panasonic)
2) Sony E (dawniej NEX, obecnie alfa)
3) Samsung NX
4) Fuji X
1) daje Ci najmniejsze gabaryty (waga, rozmiar) i największy wybór szkieł, za cenę nieco mniejszej matrycy (4/3) i większych kosztów jeśli chcesz uzyskać "portretową", mała głębię ostrości. Co lepsze obiektywy w tym systemie są drogie, ale trafiają się chlubne wyjątki, np. portretowy 45/1.8. Jeśli dużo podróżujesz i chcesz mieć koniecznie naprawdę mały i lekki sprzęt, to jest to coś dla Ciebie. O ile nie filmujesz, to polecałbym któregoś Olympusa ze względu na stabilizację na matrycy lub Panasonic-a GX7 (jedyny P. ze stabilizacją na matrycy). To pozwala wykorzystać bez statywu jasne stałki w tym systemie nawet w oświetlonej jaskini czy kopalni
Pozostałe systemy są na matrycy APS-C, co pozwala łatwiej i taniej uzyskiwać małą głębię ostrości, mniejszy problem z szerokim kątem, nieco lepsze właściwości matrycy przy nocnych zdjęciach itp. Z tych najtańsze będą 2) i 3), bo Fuji jest raczej drogi (choć uważany za bardzo dobry). NX ma średnio rzecz biorąc dosyć tanie obiektywy, Sony E bardzo dobre matryce (łącznie z ich oprogramowaniem, czyli w efekcie końcowym produktem w postaci zdjęcia).
Pozdrawiam
-J.
Dodam, że warto troszkę dopłacić za szerszy kąt widzenia, jest znaczna różnica pomiędzy 16mm a 18mm na szerokim kącie (tutaj aps-c).
Olympus 14-42 ma z nich wszystkich najwęższy kąt widzenia, mnożnik jest x2, wychodzi 28mm w przeliczeniu na FF.
W samsungu czy fuji będzie 16->24mm i 18->27mm.
Tak w kwestii formalnej, bez wdawania się w oceny dobre/niedobre, opłaca się/nie opłaca się (ja mam i jestem zadowolony):
- do 14-42 Olympusa można dokupić za 419,- zł konwerter szerokokątny skracający ogniskową do 11 mm (22 mm po przeliczeniu na pełną klatkę). Myślę, że pasuje też do tego nowego, płaskiego 14-42, skoro średnica filtra jest taka sama.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 09 Mar, 2015
Panno studentko, wybór jest oczywisty - najlepszym pomysłem dla Ciebie będzie Panasonic GM1 + 12-32, którego kupisz za około 1600-1800zł. Gabarytami nie przekracza paczki herbatników, jakością dorównuje lustrzankom. Sam sobie go kupię, jak tylko odłożę pieniążki, bo i mi zależy aby aparat mieć zawsze przy sobie.
Najważniejszy argument przemawiający za tym zestawem, pomijając oczywiście gabaryty, jest obiektyw 12-32, który sprawdzi się wyśmienicie na imprezach czy wycieczkach. Bez problemu również podepniesz pod niego heliosy, które w tej konfiguracji zamienią się w standardowe obiektywy portretowe.
Ja nie widzę nic lepszego jako zestaw, który zmieści się nawet do niewielkiej torebki
Panno studentko, wybór jest oczywisty - najlepszym pomysłem dla Ciebie będzie Panasonic GM1 + 12-32, którego kupisz za około 1600-1800zł......
Ja nie widzę nic lepszego jako zestaw, który zmieści się nawet do niewielkiej torebki
Proponuję też popatrzeć na Olympusa e-pl-6 z płaskim zoomem 14-42EZ. Za 1600 - 1800 da się nabyć. Jest mały, ale na szczęście nie aż tak jak GM1... Z tych dwóch to obiektyw wolałbym Panasonika, korpus Olympusa... Taki los.
Proponuję też popatrzeć na Olympusa e-pl-6 z płaskim zoomem 14-42EZ. Za 1600 - 1800 da się nabyć. Jest mały, ale na szczęście nie aż tak jak GM1... Z tych dwóch to obiektyw wolałbym Panasonika, korpus Olympusa... Taki los.
No, to się da zrobić, choćby na raty... W końcu szkła w tym systemie są całkowicie wymienne. No i oczywiście lepiej przekładać szkła Panasonica do Olympusa, niż odwrotnie, przynajmniej ze względu na stabilizację. Niektórzy psioczą, że czasem obiektywy Panasonica pokazują na korpusach Olka większą aberrację chromatyczną, ale o ile wiem to nie jest jakiś duży problem. W każdym razie nie na moim poziomie rozwoju, abym zauważył. A mam 14/2.5 używane na Olku właśnie.
Pozdrawiam
-J.
Chciałbym podłączyć się do pytania, mam prawie te same wymagania co koleżanka, również jestem architektem, aparatu potrzebuje wyłącznie do wnętrz i do detali mebli we wnętrzach. Chce nim kręcić również filmy z wnętrz. Ja z kolei mam obiektywy pod Canona:
1.SIGMA 10-20 1:4-5.6 DC HSM
2.SIGMA 18-200 1:3.5-6.3 DC ze stabilizacją
Najchętniej bym je zostawił, ale w ostateczności mogę sprzedać i wymienić na nowe. Półka cenowa ta sama co koleżanki. Czy możecie mi coś poradzić?
Po intensywnym studiowaniu w necie zastanawiałem się pomiędzy EOS M, nex 5n, ale po przeczytaniu tego posta raczej zdecyduję się na Panasonica DMC-GM1. Stąd moje pytanie brzmi czy jest sens zostawić któryś z tych obiektywów i kupić adapter?
1.SIGMA 10-20 1:4-5.6 DC HSM
2.SIGMA 18-200 1:3.5-6.3 DC ze stabilizacją
Zestaw będzie nieporęczny, ale tak jak pisałem używany będzie do zdjęć wnętrz, nie w terenie.
[ Dodano: Nie 13 Mar, 2016 18:54 ]
Czy do w/w obiektywów i Panasonica DMC-GM1 będzie dobry następujący adapter? Czy obsłuży on AF i Stablizacje? http://allegro.pl/adapter...5741142579.html
Kup sobie Panasonic GX7, adapter m42/m4/3, podłącz Heliosa/y i zacznij focić.
Wprawdzie z poziomu krótkiego tele (58 mm Heliosa to pole widzenia 116 mm pełnej klatki na micro 4/3), ale zawsze coś.
Może uda Ci się wyszarpnąć GX7 z jakimś 14-42 (ciemnym co prawda, 3.5-5.6), ale zawsze coś, + heliosy- zabawę możesz rozpocząć.
(nie polecałbym GX7, gdybym sam nie miał)
arphotoo napisał/a:
ale po przeczytaniu tego posta raczej zdecyduję się na Panasonica DMC-GM1.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10