Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam mały problem bo moja puszka pluje obrazki prawie 50MB
Widzę, że fotabanki wyszły z mody i to temat mało rozwojowy
jeśli się mylę to proszę o poprawę.
Widziałem albo dość drogie albo małe np: http://www.jakkupowac.pl/jaki-fotobank-kupic/
Szukałem jakiegoś netbooka, ale to i tak kawał cegły i niezbyt tanie. Tablet z dyskiem jest. ale dość drogi
I wpadł mi do głowy pomysł, przecież zawsze mam komórkę przy sobie.
Od jakiegoś czasu rozstałem się z iOS więc będzie chyba prościej
Kupiłem aktywnego HUB USB podłączyłem dysk twardy 500GB po USB (EXT4) i kolega Android widzi go.
Transfer przy kopiowaniu na kolana nie powala, ale wystarczy i wszytkto widać.
Wprawdzie 40MB RAW nie otworzy, ale na plikach Total Commanderem podziałać można.
Próbowałem też z tabletem i o dziwo nie wymaga zasilania dysk tablet go uciągnie jakoś,
ale to kolejny element do dźwigania
Jest tylko mały problem z Androidem.
Trzeba dorobić mechanizm żeby się automatycznie montował Dysk twardy i czytnik kart.
Normalnie jest tak, że napęd USB Android (Java) widzi tylko jeden pomimo że Linux wszystkie,
żeby nie trzeb było komend trzepać w konsoli
Ja uważam, że przy obecnych cenach kart pamięci nie ma co szukać innych rozwiązań.
32 G za ok. 50 zł to 600 zdjęć pomieści. Za ok. 200,- zł mamy ponad 2 kilo fotek. Małe, bez konieczności stosowania innych urządzeń i zasilania. Czego chcieć więcej?
Można też zaryzykować i sprawdzić coś tańszego.
Np. http://allegro.pl/karta-p...5156287367.html
Jeśli zda egzamin to przecoeż będzie taniej jak najtańszy HD bo 10 x 32 = 320 (GB) za ok. 230 zł..
To powiedzcie mi dlaczego Mój D800E nie widzi 4 sztuk zielonych Kingston Compact Flash CF/4GB.
A starą jakąś tam 512MB widzi bez problemu? W dodatku wszystkie chodziły bez problemu w D700.
Oczywiście Czerwone SanDiski widzi bez problemu, na pewno nie kosztują 50 zeta. Stąd moje kombinacje.
Na szybkości mi nie zależny tylko na pojemności.
Druga sprawa 2k fotek w moim to trzeba kilka takich kart.
Wiem wiem - stać Cię na D800 a na karty nie No fakt.
Ale czemu nie pokombinować, przeca to prawie nic nie kosztuje
Android 4.4.4 widzi 0.5TB dysk i Aparat jednocześnie wprawdzie przez DSLR Dashboard
ale coś się wymyśli
O to trzeba pytać macierzystą firmę czyli "Nikona". Skąd my mamy o tym wiedzieć? Mam dwa Canony i oba widzą (na razie?) wszystkie karty jakie do nich wkładam. Swoją drogą pewnie warto by było kupić taką ikartę za 20,- zł i przetestować ją w tym Nikosiu D800E.
Kingston chyba jest dość często podrabiany. Też mam (miałem?) taką kartę Kingstona, 4 GB, chyba zieloną która źle sprawowała się w trybie seryjnym jeszcze na 40D, gdzie przy „stresie” podczas zapisu psuła niektóre pliki.
Karty warto kupować w nieprzypadkowych miejscach i kierować się czymś innym niż ceną.
Te są raczej oryginalne zakładam je do routerów i śmigają bez problemu
z D700 też pracowały ale były trochę wolne i pewnie tu jest problem,
że z 800 to już pewnie za bardzo.
[ Dodano: Nie 15 Mar, 2015 03:07 ]
Jest cała masa programów, ale jeden mi się podoba szczególnie Photo Mate R2
Czyli odczytanie zawartości bezpośrednio z puszki bez wyjmowania kart.
Więc nie potrzeba nawet dodatkowego czytnika.
W QDSLRDASHBOARD V0.2.6 też jest możliwość importu, ale trzeba ręcznie wybierać pliki
Więc jest to trochę nie wygodne. Nie udało mi się w/w programach zapisać danych bezpośrednio na dysku,
lecz na kartę wewnętrzną, ale może to i bezpieczniejsza forma zapisu.
[ Dodano: Sro 14 Paź, 2015 12:23 ]
Odświeżę temat teraz w dobie Andoid 5 urządzeń USB OTG jest kilka więc problemu nie ma.
Samsung Galaxy zasil nawet dyski 0,5TB bez problemu i czytnik wszelakich kart jednocześnie.
Wprawdzie wydoi z niego baterię, ale jak jest w pobliżu jakieś zasilanie to nic więcej nie potrzeba.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13