Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 23 Mar, 2015 Kinowy dźwięk 5.1 do amatorskich filmików
Obraz to tylko połowa filmu, równie ważny jest dźwięk a ten jest zwykle traktowany po macoszemu przez producentów sprzętu foto. Nienawidzę polskich lektorów telewizyjnych którzy niweczą połowę przyjemności z oglądania filmu. Na szczęście moich "filmów" nikt jeszcze nie tłumaczy więc chciałbym zadbać o porządne efekty dźwiękowe.
Na oku mam ZOOM H2n bo tylko takiego znalazłem z pięcioma mikrofonami w rozsądnej cenie ale inne możliwości też biorę pod uwagę. Wiem że prawidłowe rozmieszczenie mikrofonów i zebranie dźwięku jest ważniejsze od ceny i marki sprzętu. Idealnie by było gdybym takim rejestratorem dało się zebrać dźwięk stero ze sceny oraz dookólny i dołożyć mikrofon bezprzewodowy np. krawatowy słyszalny w centralnym głośniku, a potem to wszystko wysłać bezpośrednio do wejścia stereo w lustrzance. Lżej było by przy montażu.
Możecie doradzić jak? ile co najmniej trzeba na to wydać i dlaczego tak drogo?
Aktualnie dźwiękowcy są zdominowani przez "weselnych" i tylko o kotletach prawią.
Mi zależy na bardziej naturalnym odwzorowaniu sceny dźwiękowej. Wiem co chcę, wiem jak to można zrobić gdyby to był taki "RAW" dźwiękowy. Niestety nie kumam tych wszystkich trybów kompresji, kodowania i dekodowania w połączeniu z obrazem. Pozostaje jeszcze dobór mobilnego sprzętu aby nie bawić się w "kupowanie na próbę" bo ciągle jakieś nowości się pokazują.
"Już mrok zapada, nigdzie drogi ni kurhanu;
Patrzę w niebo, gwiazd szukam, przewodniczek łodzi;"
Będę więc pionierem , sprzęt zamówiony.
[ Dodano: Sob 28 Mar, 2015 07:48 ]
Ło matko jak pięknie, że też wcześniej go nie kupiłem. Pierwsze problemy za mną , wystarczyło odstawić na bok instrukcję obsługi i wykorzystać intuicję, to takie proste. Teraz pozostaje do rozwiązania sposób montażu do reszty sprzętu i drżyjcie przede mną panoramy dźwiękowe .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9