Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Poszukuje aparatu lub kamery do kręcenia filmów - tutaj pojawia się pytanie, co lepsze?
Sprzęt ten towarzyszyć mi będzie podczas różnych wycieczek, ale także na co dzień. A może jednak kamera sportowa? Tylko czy za tą cenę kupię coś porządnego, co będzie dobrze rejestrowało dźwięk z dobrą jakością? Myślę że mogłabym wydać 700/900 zł ale jednak wolałabym zatrzymać się na tych 7 stówkach.
Chętnie zapoznam się z waszą opinią na moje pytania, śmiało podzielcie się sprzętem właśnie w tym zakresie cenowym wartym zakupu
Z góry dzięki wszystkim za rady i polecenie sprzętu.
Kamera ma inną ergonomię niż aparat, chociaż kompakty z obrotowymi ekranami spisują się całkiem przyjemnie, poza tym musisz wiedzieć jakiego rodzaju filmowanie będziesz "uprawiać".
Jakiej jakości potrzebujesz tych nagrań? To ma trafić na YouTuba, czy będziesz robić z tego płyty z filmami, a jeśli tak to czy DVD czy BD?
Czy jesteś świadoma, że nagrywanie filmów pożera baterie? Z tego powodu, zazwyczaj wybór kamery do filmowania jest lepszy, bo optymalnie pochłania energię.
Filmować będziesz siebie czy innych? Czasem, kiedy nie potrzeba zooma, wystarcza smartfon
Czasem dobrze jest kupić używany sprzęt wyższej klasy, szczególnie przy aparatach kompaktowych.
Nie wiem jakiej jakości oczekujesz, ale CCD wyklucza progresywne nagrywanie 1920x1080. Wpisz Medion Life P44024 w google, to przekonasz się na ile sprzedawca kłamie.
Nie lepiej zgigitalizować klatka po klatce nawet do 4k?
Zgrywanie z projektora potrafi mieć problem z synchronizacją. Jeśli nie digitalizacja poklatkowa, to wolał bym nagrywać aparatem z 50/60p do tego film puścić z projektora nie szybciej niż 15fps, przez co, po zwolnieniu do 24/25fps film będzie całkiem czytelny.
Jeśli chcesz na tym zarabiać, warto zbudować synchronizowany automat do zgrywania poklatkowego. Nic skomplikowanego bo wystarczy przerobić projektor i aparaty. Ja rozbieram Canony A490 i A495 do takich celów i używam pergaminu. Jeśli wiesz co z czym połączyć, dalej sobie poradzisz.
Nic zarobkowo . Moje rodzinne filmy z lat młodzieńczych . Zarchiwizować , celuioid wyrzucić.
projektor oddać na złom , obdzielić rodzinę kopiami. Kiedyś tak zrobiłem , miałem swoją M-5 na VHS , ale to był jeden film na kasecie 180 . Komuś pożyczyłem i już nie wrócił do mnie . To była ciężka praca na parę nocek . Film celuloidowy jest kruchy , co chwilę
się rwie , trzeba kleić-mordęga. Filmowanie cyfrowe stwarza nowe możliwości. Mogę oryginał pociąć na kawałki , dokonać rejestracji, A kolega montażysta dokona cudów .
Nie interesuje mnie póżniejsze filmowanie (69l) , więc sprawa jest jednorazowa , najlepiej
najtańszym kosztem . Mógłbym kupić w internecie i w ciągu 10 dni oddać , ale jakoś nie uchodzi .Może można wypożyczyć jak aparat , ale jaką? Nawet rozważałem sprzedaż Canona 50D ,i kupno 7D. Nie wiem , a czas ucieka .
Poklatkowo to tak, że wykonujesz zdjęcie każdej klatki filmu (digitalizujesz), potem składasz film w programie do montowania filmów umieszczając kolejne pliki. Dokładnie na tej samej zasadzie robią to studia filmowe, naprawiając stare filmy z klisz, które dziś oglądamy np w jakości HD w TV. Żmudna robota, ale efekty potrafią być niesamowite. O ile montaż może być automatyczny, tak bez zbudowania automatu fotografującego kolejne klatki, robota jest zbyt pracochłonna. Każdą klatkę możesz sfotografować w wysokiej rozdzielczości np 16Mpx, automatycznie poprawić całe ujęcia (poprawiasz jedną klatkę, a ustawienia synchronizujesz na kolejne klatki), montujesz odpowiednim oprogramowaniem i zapisujesz jako gotowy film w wersji cyfrowej, nawet 4K. Jak już napisałem, problem stanowi tylko digitalizacja. Zapewne filmy masz w standardzie 18fps, więc fotografując około 20 klatek na minutę, będzie to trwać całymi dniami bo zgrasz minutę filmu w godzinę. Budując automat możesz liczyć nawet na 180 klatek na minutę i nie musisz przy tym być, tylko kontrolujesz co jakiś czas, ale to już kwestia zastosowanego aparatu i budowy synchronizacji jego wyzwolenia.
Tak się domyślałem , ale dziękuję , że mnie upewniłeś .To jest straszna mitręga .
Zostanę przy swoim . sfilmuję obraz wyświetlany na ekranie . Mam taki filmik 3 mi nutowy ze szklonej wycieczki w ogólniaku z 1967 roku . Pochwalę się , jak wyszło .Jeżeli Ciebie to oczywiście interesuję.
Dziękuję za wszystko .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11