Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 10 Maj, 2015 Fotografia nieruchomości - sprzęt
Witajcie,
Potrzebuję od was forumowicze porady. Chciałbym dokupić sprzęt, który pozwoli mi fotografować wnętrza, gdyż na mojej ASP-C i canonowskim przeliczniku 1.6, najszersza ogniskowa jaką dysponuje to ponad 27mm a kąt widzenia 78 stopni. W ciasnych pomieszczeniach brakuje mi miejsca a moimi ograniczeniami są ściany, których nie jestem w stanie przesunąć, czasem poratuje mnie szafa wnękowa, ale siedzenie w niej nie sprawia mi większej przyjemności xP.
Na ten moment posiadam:
1. Canona 50D
2. Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II VC
3. Canon EF 50 mm f/1.8 II
4. Velbon Sherpa 600R
Więc tak jak wspominałem, potrzebuje na pewno szerszy obiektyw, który dobrze zachowa się na krawędziach i prosto rysował linie. Spędziłem kilka dni na forach, oglądałem sample ale szerze, im dłużej na to patrzę tym bardziej nie wiem...
Zastanawiam się nad:
I. Obiektyw
1. Canon EF-S 10-18 mm f/4.5-5.6 IS STM
który pomimo plastikowej obudowy prezentuje się całkiem fajne i przede wszystkim tanio.
2. Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM
Myślałem jeszcze o nowszych wersjach powyższych, ale są one droższe i nie mam pewności czy warto dopłacać:
3. Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM
4. Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC i
5. Sigma 8-16 mm f/4.5-5.6 DC HSM
II. Filtry
Nie wiem czy to dobry pomysł, ale mam problem z ujarzmieniem światła w oknie, gdyż o ile z pierwszym planem jest wszystko dobrze, to jeśli jest słoneczny dzień to obszar okna jest prześwietlony i zastanawiam się jak sobie z tym poradzić.
Coś takiego jak tutaj: http://www.decoradvisor.n....er-bedroom.jpg
można z tym jakoś walczyć?
III. Oświetlenie/Lampa
Konieczne używanie jest zwnętrznego oświetlenia przy dłuższych czasach? Macie jakieś doświadczenie z tym?
Co jeszcze mogłoby mi ułatwić fotografowanie wnętrz, jakieś sugestie?
Może warto się zastanowić nad pełną klatką ?? Wtedy z szerokim katem będzie Ci łatwiej...
Szeroki kąt prostych linii nigdy Ci nie narysuje i zawsze zostaje zabawa w post procesie.
Zamiast filtrów wybrał bym dodatkowe oświetlenie, wtedy doświetlisz wnętrze i nie prześwietlisz np okien. Plus jest również taki, że dodatkowym oświetleniem możesz wymodelować detale na których ci zależy. Wiec lampy to podstawa.
Odnośnie obiektywu, czy warto dopłacić to zawsze kwestia indywidualna. Te droższe wersje są zwykle lepsze, ale zawsze jest kwestia budżetu i potrzeb. Do dokumentacyjnego fotografowania wnętrz nawet plastikowiec 10-18 Canona na pewno spełni swoje zadanie. Jakość zdjęć w tego rodzaju fotografii, w dzisiejszych czasach, zależy od wielu innych czynników, w tym od zastosowanej techniki fotograficznej, oświetlenia i umiejętnej obróbki materiału w komputerze.
Co do problemu ze światłem z okna, to oczywiście problem typowy, gdyż zakres dynamiki potrzebny do zarejestrowania tak dużej rozpiętości światła, jaki występuje między jasnym oknem a ciemnym wnętrzem, zwykle przerasta możliwości sprzętu. Najprościej moim zdaniem poradzić sobie składając w komputerze dwie ekspozycje: jedną na wnętrze, drugą na okno. Inny wariant to stosowanie techniki HDR, ale wymaga to nabycia doświadczenia i wypracowania dobrego sposobu, żeby nie produkować potworków wizualnych. Tak przy okazji, link do Decoadvisor jest zepsuty.
Co do oświetlenia to zależy od pożądanego efektu. Jeśli wnętrze ma fajnie zaprojektowane światło, to szkoda psuć je własnym. Jeśli zaś ciemna nora nie wygląda atrakcyjnie nawet po włączeniu wszystkiego i zastosowaniu długiego czasu ze statywu, to dobrze umieszczona lampa/lampy może pomóc. Wiele zależy też od pogody i pory roku. Jeśli robiłeś już takie zdjęcia to sam powinieneś mieć zdanie na ten temat.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10