Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 10 Maj, 2015 Bezlusterkowiec na start - zdjęcia dziecka, góry, podróże
Witam Państwa
Proszę o radę jaki aparat wybrać. Jestem amatorem jeśli chodzi fotografię. Chcę kupić aparat, którym będę mógł uwieczniać rozwój mojego dziecka (niedługo przyjdzie na świat), chciałbym wykorzystywać go również w podróżach i turystyce wysokogórskiej. Oczywiście okazyjnie zdjęcia z imprez itp. Na początku myślałem tylko o lustrzance, ale widzę, że o wiele korzystniej jest kupić mały gabarytowo aparat bezlusterkowy. Chciałbym zainwestować w sprzęt na którym mogę rozwijać naukę fotografii, a który spokojnie wystarczy mi na kilka lat.
Mój budżet to ok. 1800 zł
Do tej pory moim faworytem jest Olympus Pen E-PL5 w zestawie z dwoma obiektywami.
Zaczynam się również zastanawiać nad Panasoniciem G5K, ale tu obawiam się gabarytu aparatu oraz jest tylko jeden obiektyw w tym zakresie cenowym.
Czy uważacie że Olympus wystarczy do fotografii na poziomie zdjęć z amatorskiej lustrzanki?
Czy warto inwestować w niego bo ten model ma już kilka lat.
Co byście mi mogli ewentualnie polecić?
Wysłany: Pon 11 Maj, 2015 Re: Bezlusterkowiec na start - zdjęcia dziecka, góry, podróż
Piotrek82 napisał/a:
Proszę o radę jaki aparat wybrać. Jestem amatorem jeśli chodzi fotografię. Chcę kupić aparat, którym będę mógł uwieczniać rozwój mojego dziecka (niedługo przyjdzie na świat), chciałbym wykorzystywać go również w podróżach i turystyce wysokogórskiej.
Wysoko w górach naprawdę często sam wyświetlacz - nawet najlepszy - bywa mało użyteczny do kadrowania. Często najzwyklej jest tak jasno, ze słabo widać. Sugeruję abyś kupił coś z wizjerem ew. możliwością jego dołączenia. To nie poprawi zdjęć, ale zwiększy komfort użytkowania. Ale oczywiście jakimś tam kosztem...
E-PL5 ma taką możliwość - wizjer nazywa się VF2 i kosztuje nowy 8 setek.
Inna możliwość to zakup g5 od razu z wizjerem.
Z innych firm - dwucyfrowe Samsungi NX, Sony NEX6 lub A6000. Niestety - Samsungi trzy i czterocyfrowe lub Sony a5000/5100 nie pozwalają na dołączenie wizjera (NEX5 pozwalał).
Poza tym wielkich wymagań nie stawiasz. Cokolwiek z bezlusterkowców Ci starczy.
IMO najistotniejsze różnice Panasonic G5 w stosunku do Olympusa E-PL5:
-większy i cięższy
-ma lepszy wyświetlacz LCD i w przeciwieństwie do Olympusa ma wizjer/elektroniczny/ - w Olympusie można go dokupić i zamontować
-ma trochę słabszą matrycę ale trochę lepiej nadaje się do filmowania
-w przeciwieństwie do Olympusa nie ma stabilizacji
-w przeciwieństwie do Olympusa ma wbudowaną lampę błyskową - Olympus ma zewnętrzną, nieco słabszą
Z tego co napisał RB wygląda, że do twoich potrzeb G5 pasuje lepiej niż E-PL5.
Nie ma potrzeby, ona jest w cenie, w zestawie razem z body.
Olympus PEN E-PL5 jest sprzedawany w zestawie o składzie:
- aparat Olympus PEN E-PL5 BODY (sam korpus, bez obiektywu - kolor srebrny)
- lampa błyskowa FL-LM1
- akumulator BLS-5
- ładowarka BCS-5
- uchwyt MCG-4
- zakrywka mocowania obiektywu
- przewód USB
- przewód AV
- pasek na ramię
- oprogramowanie
- Olympus Viewer 2 CD-ROM z oprogramowaniem
- karta gwarancyjna Olympus
- polska instrukcja obsługi
Dzięki Sunders za podsumowanie.
Mam jeszcze jeden dodatkowy dylemat spowodowany obecną promocją Olympusa.
Zakup OMD E-M10 ze szkiełkiem +14-42 II R to około 2050 zł (ze zniżką Olympusa).
Mój pierwotny wybór to OLYMPUS PEN E-PL5 +14-42 +40-150 w zestawie z lampą za 1839 zł.
Co wybrać Panowie? Jestem w stanie dopłacić do E-M10 ale czy warto?
Patrząc na podsumowanie to niewiele się różnią pod względem parametrów poza wizjerem w E-M10. Czy wybierać nowszy model?
OMD E-M10 ze szkiełkiem +14-42 II R to około 2050 zł (ze zniżką Olympusa).
Mój pierwotny wybór to OLYMPUS PEN E-PL5 +14-42 +40-150 w zestawie z lampą za 1839 zł.
E-M10 jest od E-PL5 większy, trochę cięższy i robi na jednym ładowaniu akumulatora trochę mniej zdjęć, ale ma w przeciwieństwie do niego wizjer i wbudowaną lampę błyskową /chociaż nieco słabszą niż zewnętrzna w zestawie E-PL5/ oraz możliwość nagrywania filmów poklatkowych i ustawiania dłuższych czasów ekspozycji a także wbudowany moduł Wi-Fi i możliwość obsługi GPS, poza tym ma lepszy AF i lepszy wyświetlacz LCD. Sam musisz zdecydować czy jest to warte dopłaty.
Ja bym dopłacił
Mam jeszcze jeden dodatkowy dylemat spowodowany obecną promocją Olympusa.
Zakup OMD E-M10 ze szkiełkiem +14-42 II R to około 2050 zł (ze zniżką Olympusa).
Patrząc na podsumowanie to niewiele się różnią pod względem parametrów poza wizjerem w E-M10. Czy wybierać nowszy model?
Warto. Dla wizjera, ten detal robi różnicę. Dla nowszego modelu generalnie rzadko warto.
Ale w tym wypadku - e-m10 z podstawowym zoomem, nie zaprzątać sobie głowy 40-150 i zacząc kupować stałki. I w góry pewnie prędzej czy później olympusa 9-18.
Zdecydowanie radziłbym Ci E-M10. Rezygnujesz tymczasowo tylko z tele 40-150 mm, które kosztuje sporo poniżej 1000zł, więc bez wielkich problemów dokupisz za jakiś czas. W zamian zaś otrzymujesz bardzo funkcjonalny korpus z wbudowanym wizjerem (co samo w sobie jest bardzo użyteczne) i lampą. Jak już chcesz używać zestawowej lampy, to tak naprawdę wbudowana jest o niebo lepsza od takiej małej dołączanej, bo przy zbliżonej mocy po prostu jest 100% czasu na aparacie.
Z doświadczenia wiem, że w turystyce jest b. mało czasu na konfigurowanie aparatu do potrzeb podczas akcji. U mnie ogranicza się to wyłącznie do zmiany spacerzooma 14-150 na jasną stałkę, gdy wchodzę do pomieszczeń lub robi się ciemno w terenie. 99% zdjęć robię bez lampy, ale gdy czasem trzeba błysnąć, nie muszę gmerać w torbie z akcesoriami. Ze względu na wygodę/szybkość do makro (takiego nie za mocnego i okazyjnie, jak się robal/kwiatek trafi) używam soczewki na gwincie filtrowym, a nie pierścieni dystansowych, co byłoby lepsze optycznie. Docelowo będzie Raynox DCR150 na zatrzask, ale to może kiedyś.
Pozdrawiam
-J.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11