Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Rozterki w jakie systemy iść
Autor Wiadomość
cosmic
[Usunięty]

Wysłany: Pon 08 Cze, 2015   Rozterki w jakie systemy iść

Czołem forumowicze, nie mam dużego stażu ale sprowadza mnie dość poważny problem natury filozoficznej. :twisted:

Otóż chcę się zająć fotografią zawodowo, dokładniej ślubną i reportażem. Postanowiłem, że przeznaczę na wejście w system i sprzęt dający akceptowalną jakość 10 tysięcy złotych. Nie jest to mało, nie jest to też specjalnie dużo. Mam wrażenie że to taka kwota średnia i łatwiejszy wybór byłby dysponując mniejszą lub większą kwotą. W związku z tym nie jestem do końca pewien w jaki system powinienem się pchać:

1) czy mikro 4/3 które wydaje się jednak mocno osłabione przez fuji (czyli puszka: om-d e-m5 słoik: M.ZUIKO DIGITAL ED 12-40 f/2.8 + około 3 tysiące na lampy błyskowe, blendy i dodatki).
2) czy fuji które brzmi bardziej przyszłościowo ale jest drogawe (puszka: x-t1 słoik: FUJI XF 16-55mm F2,8 R LM WR + 500 zł na dodatki, o lampie nie ma co marzyć)
3) a może m4/3 inaczej - tj. kupić świetne body OM-D E-M5 Mark II a jako słoik służyła by kombinacja: ZUIKO Digital 14-54mm 1:2,8-3,5 z przejściówką (obiektyw 4/3). tu znów zostaje jakieś 4-3 tysiące na dodatki.

Z jednej strony m4/3 wygląda najbardziej racjonalnie w tym budżecie - z drugiej trochę strach wchodzić w ten system. Mam obecnie GF1 i 20mm f 1.7 (to nie jest najszczęśliwszy obiektyw ze względu na prędkość AF) i cena tej stałki poleciała mocno. Obawiam się, że kupując dobry obiektyw obudzę się za parę lat z ręką w nocniku bo okaże się że nie będzie do czego podpiąć dobrego szkła.

Macie jakieś pomysły? Sony i Samsung odpadają ze względu na słabą szklarnię. Lustra odpadają bo na pełną klatkę mam za mało pieniędzy na aps-c wolę już Fuji.

Pozdrawiam,
cosmic

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 08 Cze, 2015   

Systemy bezlusterkowe mają wiele zalet, ale nie wiem czy do zawodowej reporterki ślubnej to nie jest za wcześnie. Z porad ogólnych to bez minimum jednej lampy nie ma co się zabierać. Fuji fajne, ale potrzebny większy budżet, jednak mikro 4/3 daje największą elastyczność jeśli chodzi o budowanie systemu – wybór puszek i słoików. Łatwiej dobrać coś na zapasowe body, tańsze kilka jasnych stałek oprócz jednego drogiego zooma f/2.8 jako „woła roboczego”.

dcs
[Usunięty]

cosmic napisał/a:
sprowadza mnie dość poważny problem natury filozoficznej. :twisted:

-fizjologicznej :wink:
cosmic napisał/a:
Otóż chcę się zająć fotografią zawodowo, dokładniej ślubną i reportażem.
cosmic napisał/a:
1) ...
2) ... 500 zł na dodatki, o lampie nie ma co marzyć

-o nowoczesnym systemie błyskowym -też :sad:
cosmic napisał/a:
3)...
- :lol:
cosmic napisał/a:
... odpadają ze względu na słabą szklarnię. Lustra odpadają bo na pełną klatkę mam za mało pieniędzy na aps-c wolę już Fuji.
:lol:

-jak to się ma do tego że w bezlustrach jesteś skazany na obiektywy markowe
np.
Olympus M.Zuiko 40-150 f/2.8 PRO: 6200zł
Fuji XF 50-140 f/2.8 R LM OIS WR: 6000zł
Fuji XF 16-55 f/2.8: 4500zł
...

a do lustrzanek możesz kupić także tańsze od ww.: Tokiny, Sigmy i Tamrony -choćby f/2.8,
a i markowe 70-200/4, 24-105(120) są tańsze od Zuików i Fudżinonów?

cosmic
[Usunięty]

Dzięki za odpowiedź, niestety wygląda na to że nie mam wystarczająco dużo pieniędzy na stajenkę fuji. Strasznie mnie kusi trzecie rozwiązanie ale trochę obawiam się, że mimo tej przejściówki AF nie będzie tak przyzwoity jak bym chciał. Faktycznie sporą zaletą m4/3 są stałki w przyzwoitych cenach. O ile mam już 20mm f 1.7 to dokupienie jeszcze stałki olka 45mm wydaje się też rozsądne.

Mówiąc szczerze dalej mam namącone w głowie (bo można by z drugiej strony próbować w używane d610 + używanego nikora 24-70 2.8) :mrgreen:

dcs
[Usunięty]

http://allegro.pl/obiekty...kie+dzia%C5%82y

http://allegro.pl/listing...m-isqm-1-e-0528

Dżozef 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 11 Cze, 2015   

cosmic napisał/a:
Otóż chcę się zająć fotografią zawodowo, dokładniej ślubną i reportażem

Zawodowcy dobrze wiedzą co im jest potrzebne. Więc albo możesz ich małpować albo wydasz kilka razy po te 10k na jakieś śmieszne gadżety zanim wiedza przyjdzie do Ciebie.

cosmic
[Usunięty]

Wysłany: Czw 11 Cze, 2015   

Dżozef napisał/a:
cosmic napisał/a:
Otóż chcę się zająć fotografią zawodowo, dokładniej ślubną i reportażem

Zawodowcy dobrze wiedzą co im jest potrzebne. Więc albo możesz ich małpować albo wydasz kilka razy po te 10k na jakieś śmieszne gadżety zanim wiedza przyjdzie do Ciebie.

dzięki za pomoc.

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Pon 15 Cze, 2015   

Używane d610 z tym 27-70/2.8 to może całkiem dobry pomysł, ale zupełnie nie rozumiem odrzucania lustrzanek aps-c, przy ewentualnej akceptacji m4/3.

Z m 4/3 kupiłem małego e-pm2 by zastąpić nim kompakt, co ostatnio sprawdziłem na dłuższym wyjeździe turystycznym. Owszem, w zastępstwie kompaktu się całkiem dobrze sprawdził, a nawet pozwalał na sensowne zdjęcia w muzeach i kościołach bez lampy błyskowej. Ale, żeby już tak całkiem odrzucać lustrzanki aps-c to nie wiem? I bez przesady z tym uwielbieniem dla Fuji.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 15 Cze, 2015   

Musisz na początek iść na kompromisy.
IMO lepiej to zrobić w kwestii puszki a szkło i system błysku nabyć docelowe.

cosmic
[Usunięty]

Wysłany: Sob 25 Lip, 2015   

Z kronikarskiego obowiązku napiszę jak się sprawy potoczyły. A poszło wszystko w inną zupełnie stronę niż się spodziewałem. :mrgreen:

Otóż wszedłem w system Sony E, dokładniej kupiłem Sony A7r. Obecnie posiadam adapter do szklarni m42 co dopiero pozwoliło mi zobaczyć niedoskonałości tych obiektywów. Nie przejmuję się tym jednak bo właśnie jestem w przededniu kolejnych zakupów, tamrona 28-75 f2.8 oraz niezbędny adapter z sony a na sony e. Będę prawdopodobnie kupował używane szkła do sony a bo stosunek ceny do jakości jest korzystny a sprawy AF załatwia w sposób bardzo przyzwoity adapter LA-EA4.

Jeśli coś mi się urodzi jeszcze w międzyczasie dam znać. Chociażby jak współpracują obiektywy przez ten adapter. :)

Dżozef 
Entuzjasta

cosmic napisał/a:
dzięki za pomoc.

Nie ma sprawy.
Widzę że wybrałeś tą drugą wersję wejścia do branży:
Dżozef napisał/a:
albo wydasz kilka razy po te 10k na jakieś śmieszne gadżety zanim wiedza przyjdzie do Ciebie.

Jeśli chcesz "zawodowo robić reportaże i śluby" to na pewno się nie zawiedziesz w Sony szybko dowiesz się do czego służą gadżety.

cosmic
[Usunięty]

Dżozef, masz wyjątkowy dar do bycia niemiłym człowiekiem. Już przypomina mi się dlaczego lubiłem siedzieć na zagranicznych forach dyskusyjnych, mniej jadu jest.

Miłego dnia człowieku.

siosio 
Maniak

Wysłany: Wto 28 Lip, 2015   

Skoro masz A7R - to koniecznie pomyśl o Samyangu 135 :) ))

Za ile kupiłeś A7R? Na jaką szklarnię ci starczyło? Stare obiektywy M42 to jednak spore odblaski i aberracje .... Ale przy odpowiedniej scenerii ....

cosmic
[Usunięty]

Wysłany: Czw 30 Lip, 2015   

siosio napisał/a:
Skoro masz A7R - to koniecznie pomyśl o Samyangu 135 :) ))

Za ile kupiłeś A7R? Na jaką szklarnię ci starczyło? Stare obiektywy M42 to jednak spore odblaski i aberracje .... Ale przy odpowiedniej scenerii ....

A7R kupiłem za 5500 zł. Na m42 mam trochę szklarni (pancolar 50mm f1.7, helios 85 f1.5 i tak dalej). Teraz dokupiłem przejściówkę sony a - sony e i czekam na Tamron 28-75 f2.8. Zobaczymy jak będzie wyglądała prędkość AF ale z tego co widziałem w internecie nie jest źle. :)

Co do obiektywów systemowych mam na oku w pierwszej kolejności Zeissa 55mm f 1.8. Wyjątkowo mi się ten obiektyw podoba. Ale to są już wydatki na przyszły rok, spłukałem się doszczętnie. Jedyne co zamierzam dokupić to coś do błyskania - ale jeszcze nie wiem do końca co.

[ Dodano: Pon 17 Sie, 2015 21:06 ]
Pozwolę sobie dokonać małego update, może będzie to zapis choroby. Otóż A7r sprawuje się rewelacyjne. Z przejściówką Tamron pracuje na tyle dobrze, że mam już kolejny obiektyw na oku. Tym razem flintę minolty czyli 70-210 F4 dającą niezłe efekty przy skandalicznie niskiej cenie na poziomie 300 zł. W tym miesiącu jeszcze dokupię jeszcze dwie baterie zapasowe i ładowarkę. Niestety akumulator to najsłabszy punkt programu a na początku września wybieram się na urlop z dala od cywilizacji. :)
Poniżej wrzucam zdjęcie z 1 sierpnia, A7r + manualny pentacon 29 mm

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 26 Sie, 2015   

5500? Niezła cena za taki świetny aparat.

Odpowiedz do tematu